2019-06-13 07:48:22
Φωτογραφία για Ερντογάν: Έχουμε ήδη αγοράσει τους S-400
Η ένταση που ασκεί η Τουρκία στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνεται μέσα από ένα περίπλοκο πλέγμα που συγκροτείται γύρω από το γεωτρύπανο "Πορθητής", τους S-400, τα F-35 και τις λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις Ερντογάν-ΗΠΑ.

«είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα έναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τόνος του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει το αντιπυραυλικό ρωσικό σύστημα S-400, διαμήνυσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σύστημα αυτό θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα από τη Ρωσία, πρόσθεσε. «Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει τους S-400. Λέω ότι τους έχει ήδη αγοράσει. Είναι τελειωμένη συμφωνία» επέμεινε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να επιλυθεί το πρόβλημα με τις ΗΠΑ αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, μέσω της διπλωματίας και πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από όσους ευθύνονται όταν η χώρα του αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αυτών.


Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε διαμηνύσει, μέσω του Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πως η πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, για τα F-35 δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα.

Εν τω μεταξύ, ψυχολογικές επιχειρήσεις με χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών κάνουν οι Τούρκοι στο Καστελόριζο. Περίπου στις 22:30 χθες το βράδυ, δύο μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν χαμηλά κοντά από το νησί.

Το ύψος δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τους κατοίκους του νησιού οι οποίοι τα ''άκουσαν''.

Οι κάτοικοι του Καστελόριζου είναι εξοικειωμένοι με τις τουρκικές προκλήσεις, ωστόσο δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να πετάνε τόσο χαμηλά μαχητικά αεροσκάφη βράδυ πάνω από το νησί.

ΑΜΠΕ/Reuters/Anadolu

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ