2019-06-13 09:30:24
Φωτογραφία για Ανέπαφες συναλλαγές και στα ΑΤΜ - Η αλλαγή που ετοιμάζουν οι τράπεζες
Τη δυνατότητα να κάνουν αναλήψεις μετρητών ή άλλες συναλλαγές με την κάρτα τους, χωρίς να την εισάγουν στο ΑΤΜ, θα έχουν σε λίγο καιρό οι Έλληνες καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, τα νέα ΑΤΜ που εγκαθιστούν οι τράπεζες έχουν σε ειδικό σημείο το σήμα των ανέπαφων συναλλαγών.

Όταν ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα, ο κάτοχος της κάρτας δεν θα χρειάζεται να την εισάγει στο μηχάνημα, αλλά θα την πλησιάζει στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα πλεονεκτήματα

Το ΑΤΜ θα διαβάζει τα στοιχεία της κάρτας και αφού την αναγνωρίσει, θα ζητάει από τον χρήστη το PIN για να προχωρήσει η συναλλαγή.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, καθώς χρειάζεται μία τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων των τραπεζών.

Το πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι ο χρήστης δεν θα έχει τον κίνδυνο το ΑΤΜ να του κρατήσει την κάρτα, σε περίπτωση που κάνει κάτι λάθος, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο να την ξεχάσει στο μηχάνημα φεύγοντας.


Κι αυτό διότι δεν θα την αφήνει από τα χέρια του. Μόλις ακούει το ειδικό σήμα των ανέπαφων πληρωμών (μπιπ), θα την ξαναβάζει στο πορτοφόλι του.

Νέες τάσεις διεθνώς

Εκτός όμως από τα παραπάνω, το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα θα εισαχθούν και άλλες νέες τεχνολογίες στα ΑΤΜ.

Μερικές από αυτές εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό:

•Χωρίς PIN αναγνώριση προσώπου

Πρόσφατα κινέζική τράπεζα έχει εγκαταστήσει POS τα οποία αναγνωρίζουν τον καταθέτη με το πρόσωπό του.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη μετρητών, αφού μετά την αναγνώριση εισάγει το τηλέφωνό του, τον αριθμό της ταυτότητάς του και στη συνέχεια το PIN του.

Ανάλογη τεχνολογία έχει εισάγει και η ισπανική τράπεζα CaixaBank, η οποία προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες αυτήν τη δυνατότητα σε 20 ΑΤΜ που έχει τοποθετήσει στη Βαρκελώνη.

Έτσι, οι κάτοχοι καρτών της τράπεζας, αφού την εισάγουν στο μηχάνημα, μέσω κάμερας αναγνωρίζεται το πρόσωπό τους, βάση των βιομετρικών τους δεδομένων και ανοίγει ο δρόμο για να κάνουν τη συναλλαγή που θέλουν.

Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο πελάτης είναι να κοιτάξει στην κάμερα του σκάνερ, να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να στρέψει ελαφρά το κεφάλι του προς το πλάι.

Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί κάποιος με τη φωτογραφία του κατόχου της κάρτας να κάνει ανάληψη μετρητών.

•Ανάληψη χωρίς κάρτα

Ένας άλλος τρόπος για την ανάληψη μετρητών χωρίς κάρτα είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου του χρήστη.

Ο πελάτης προετοιμάζει στην εφαρμογή της τράπεζας την ανάληψη που θέλει να πραγματοποιήσει.

Στη συνέχεια το μόνο που έχει να κάνει είναι να πλησιάσει το κινητό του στο ΑΤΜ για να εκτελεστεί ανέπαφα η συναλλαγή.

Η μόνη τράπεζα που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα για αναλήψεις χωρίς την κάρτα είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται για μία δωρεάν υπηρεσία, την «winbank λεφτά στο λεπτό» που επιτρέπει την άμεση ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς τη χρήση κάρτας.

Την ανάληψη μετρητών με την υπηρεσία λεφτά στο λεπτό από τη winbankμπορεί να κάνει ακόμη και παραλήπτης που δεν είναι πελάτης της Τράπεζας Πειραιώς ή εσείς ο ίδιος που στέλνετε τα χρήματα.

Ανάληψη μπορεί να κάνει και ο ίδιος ο καταθέτης, Το μόνο που χρειάζεται είναι μέσω της εφαρμογής της Πειραιώς να αποσταλεί μήνυμα στον παραλήπτη με τον ειδικό κωδικό.

Εισάγοντάς τον στο ΑΤΜ αμέσως εκτελείται η συναλλαγή. Σημειώνεται ότι ανά πάσα στιγμή ο καταθέτης μπορεί να ακυρώσει την εντολή.

(ΠΗΓΗ: moneyonline.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ