2019-06-20 22:56:56
Φωτογραφία για Βερολίνο-Παρίσι: Η Μέρκελ θέλει τους κορυφαίους ενώ ο Μακρόν τους... καλύτερους
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να αποασίσει για τον επόμενο (ή την επόμενη) πρόεδρο

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαικού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής πολικής και Άμυνας

Τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους για τα πρόσωπα που θα βρεθούν στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν δημοσίως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες. Προσερχόμενοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος και το οποίο μεταξύ άλλων θα κληθεί να αποφασίσει για τον επόμενο (ή την επόμενη) πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαικού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής πολικής και Άμυνας, οι δύο ηγέτες επιβεβαιώσαν τις πληροφορίες, ότι επίκειται ένα σκληρό bras de fer ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο.


Η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Γερμανία παραμένει πιστή στην (άτυπη) διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» (Spitzenkandidaten όπως έχει ονομαστεί η διαδικασία που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014, όταν ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ως υποψήφιος της πρώτης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτάθηκε για την προεδρία της Κομισιόν). Ωστόσο η καγκελάριος Μέρκελ δεν ανέφερε την ρητή υποστήριξή της στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας απλώς ότι δεν έχει κανένα νόημα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει έναν ή μια υποψήφιο που δεν θα λάβει την πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι η διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» είναι ουσιαστικά νεκρή και τόνισε ότι οι «28» πρέπει να καταλήξουν στους «άνδρες και τις γυναίκες που θα μπορέσουν να διαχειριστούν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θα στηρίξει τους καλύτερους ανθρώπους για τις κορυφαίες θέσεις στην ηγεσία της ΕΕ.

O Ιρλανδός πρωθυπουργός στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας

Την πλήρη στήριξη της Κύπρου απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, προανήγγειλε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Αναμένουμε σκληρή γλώσσα στο κοινό ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς έχει παραβιαστεί η εθνική κυριαρχία της Κύπρου», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ