2019-06-23 14:00:45
Φωτογραφία για Φθηνές διακοπές και εισιτήρια τέλος Σεπτεμβρίου
Η συζήτηση για την αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτήριων ενόψει των καλοκαιριών διακοπών και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από όλους τους φορείς (πολιτικούς, επιχειρηματίες και ταξιδιωτικούς πράκτορες) πυροδότησε το ήδη εκρηκτικό κλίμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα μας.

Δεν είναι μυστικό το ότι η Κύπρος αποτελεί ακριβό τουριστικό προορισμό για τους ξένους τουρίστες. Εξ ου και το άνοιγμα των ανταγωνιστικών μας προορισμών (Αίγυπτος, Τουρκία) που είναι φθηνότεροι έχουν προκαλέσει ανησυχία στους φορείς του τουρισμού στη χώρα μας. Όχι μόνο οι ξενοδόχοι, αλλά και τα κέντρα αναψυχής, οι τουριστικοί πράκτορες και τα αεροδρόμια επηρεάζονται από τη μείωση στο τουριστικό μας ρεύμα.

Οι Κύπριοι δύσκολα βρίσκουν διαθέσιμα δωμάτια τους καλοκαιρινούς μήνες στα ξενοδοχεία της Κύπρου (π.χ. σε προορισμούς όπως Πρωταράς όπου κατακλύζονται από τουρίστες), ενώ πάντοτε τα ελληνικά νησιά αποτελούν πόλο έλξης. Λίγες είναι οι ευκαιρίες για φθηνές διακοπές τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο και μάλιστα με κράτηση της τελευταίας στιγμή. Στο παρά πέντε (οκτώ μέρες πριν εκπνεύσει ο Ιούνιος) δύσκολα μια οικογένεια ή ένα ζευγάρι μπορεί να κάνει διακοπές με χαμηλό προϋπολογισμό.


Δυστυχώς οι αυθόρμητες διακοπές που μπορεί να κάνει κάποιος εάν βρίσκεται στην Ελλάδα και αποφασίσει να πάει τρεις μέρες κάπου, δεν είναι εφικτές στην Κύπρο.

Για Πρωταρά και Πάφο, μεγάλο ταξιδιωτικό πρακτορείο προσφέρει πακέτα πέντε και εφτά ημερών. Στην Πάφο για 5 μέρες (με επίσκεψη στο WATERPARK και Κρουαζιέρα στο Blue Lagoon) η τιμή για δύο ενήλικες και ένα παιδί αρχίζουν από €705 και φτάνουν τα €1.000 για 7 μέρες. Για τον Πρωταρά οι 5 μέρες στοιχίζουν το λιγότερο €780, ενώ για 7 μέρες οι τιμές κυμαίνονται από €1.150- €1.800

Στο ίδιο ταξιδιωτικό πρακτορείο βρίσκεις οικογενειακά πακέτα για Μάλτα και Ρόδο για 5 μέρες με τιμές γύρω στα €1.200. Τα αεροπορικά εισιτήρια με πτήσεις charter κυμαίνονται στα €259 το άτομο για Κω, €325 για Καβάλα, Σκιάθο και €265 για Ρόδο.

Αναζητώντας οικονομικά πακέτα στο διαδίκτυο, διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για τον Σεπτέμβριο. Για παράδειγμα, για Μύκονο (3 Ημέρες/2 Νύχτες) με αναχώρηση στις 24 Σεπτεμβρίου οι τιμές συγκεκριμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου αρχίζουν από €99 το άτομο. Στην ίδια τιμή με αναχώρηση στις 10 Σεπτεμβρίου για 2 νύχτες βρίσκει κανείς πακέτο για Θεσσαλονίκη. Στις 24 Σεπτέμβρη, για δύο νύχτες στα Χανιά, οι τιμές αρχίζουν από €115 το άτομο.

Τέλος, αναφέρεται ότι η κατασκήνωση σε διάφορους χώρους στην Κύπρο είναι αρκετά οικονομική επιλογή. Υπάρχουν επτά κατασκηνωτικοί χώροι που λειτουργούν στην Κύπρο και στους οποίους επιτρέπεται για το ευρύ κοινό η διαμονή με αντίσκηνο ή τροχόσπιτο στο Τρόοδος, Πόλη Χρυσοχούς και Ακτή του Κυβερνήτη.

Γεωργιάδης: Μετά τη Cyprus Airways έπεσαν οι τιμές

Στην αντεπίθεση πέρασε το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στις τιμές των εισιτηρίων, αφού με βάση πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα παρουσιάζεται μείωση στις τιμές των εισιτηρίων από τότε που σταμάτησε τις εργασίες της η Cyprus Airways. Ειδικότερα, το Υπουργείο αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του 2015, περίοδο κατά την οποία η εταιρεία Cyprus Airways σταμάτησε τις εργασίες της, ο Δείκτης Αεροπορικών Μεταφορών Επιβατών (ΔΑΜΕ) παρουσίασε σημαντική μείωση και από το 2016, χρονιά κατά την οποία εμφανίστηκαν στην αγορά οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες, ο Δείκτης παραμένει σταθερός.

Αναλύοντας, όμως, τον Δείκτη σε επιμέρους προορισμούς διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές μεταβολές ανάλογα με τον κάθε προορισμό. Συγκεκριμένα, το κόστος των εισιτηρίων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πέραν της αναμενόμενης εποχικότητας, παρουσιάζει σημαντική αύξηση τον Ιούνιο του 2019. Αντίθετα, πτωτική πορεία ακολουθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς Λονδίνο και Μάντσεστερ.

Συγκρίνοντας με τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο Δεκέμβριος 2016 - Μάιο 2019, παρατηρείται ότι η χρονοσειρά ακολουθεί την ίδια τάση, αλλά σε πιο χαμηλό επίπεδο τιμών.

Ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει αναφορές κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών από τη σημερινή Κυβέρνηση, ανέφερε ότι τις Κυπριακές Αερογραμμές τις κακοδιαχειρίστηκαν και τις χρεοκόπησαν άλλοι αφού δαπάνησαν δεκάδες εκατομμύρια από το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η απάντηση είναι να δουλέψουν οι δυνάμεις της αγοράς, προσθέτοντας πως γι' αυτό υπάρχουν θεσμοί όπως είναι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) που καλείται να ελέγξει και να επιβεβαιώσει αν πράγματι λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς. Αυτή θα ήταν η δική μου απάντηση, κατέληξε.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ