2019-06-24 10:19:27
Φωτογραφία για Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ μιας συνταγής φακών επαφής και μιας συνταγής γυαλιών οράσεως;
του Αλέξανδρου Κόννου, medlabnews.gr

Μια συνταγή φακών επαφής περιέχει τις απαραίτητες παραμέτρους που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά. Ανάλογα με το διαθλαστικό σας πρόβλημα, είτε αυτό λέγεται μυωπία, υπερμετρωπία, ή αστιγματισμός, οι παράμετροι είναι διαφορετικοί.

Ανάλογα όμως τις απαιτήσεις των οφθαλμών του κάθε ατόμου, το βαθμό της διαθλαστικής ανωμαλίας του και τους τύπους των φακών επαφής που του έχουν συνταγογραφηθεί, οι παράμετροι που έχουν προβλεφθεί στη συνταγή αυτή ενδέχεται κατά πάσα πιθανότητα να είναι διαφορετικές από αυτές που προβλέπονται στην αντίστοιχη συνταγή γυαλιών οράσεώς.

Επιπλέον, η συνταγή φακών επαφής εμπεριέχει και κάποιες επιπρόσθετες παραμέτρους που μπορούν να προσδιοριστούν μόνο μετά από μια ολοκληρωμένη εξέταση και εφαρμογή των εν λόγω φακών επαφής, παραμέτρους που μπορεί και να μην περιλαμβάνονται στη συνταγή των γυαλιών οράσεως.


Ποιες είναι αυτές οι προδιαγραφές;

ü   Η καμπύλη βάσης. Είναι μια μέτρηση που προσδιορίζει την καμπυλότητα της πίσω επιφάνειας των φακών επαφής. Εν συντομία γνωστή ως BC. Την κατάλληλη καμπύλη καθορίζει το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα. Η καμπύλη του φακού σας θα πρέπει να είναι ίδια με την καμπύλη του κερατοειδούς σας.

ü   Η διάμετρος. Γνωστή με τους λατινικούς χαρακτήρες DIA, είναι μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρος αφού προσδιορίζει όλο το μέγεθος του φακού. Σε συνεργασία με την καμπύλη βάσης καθορίζει την εφαρμογή του φακού επαφής. Εάν γίνει λάθος επιλογή στη διάμετρο του φακού μπορεί και να προκληθεί ερεθισμός του επιθηλίου του κερατοειδούς χιτώνα.

ü   Το υλικό του φακού και

ü   Η μάρκα του φακού επαφής. Και η μάρκα αλλά και το υλικό του φακού επαφής πρέπει να προσδιορίζονται με συνταγή. Αυτό γιατί κάθε κατασκευάστρια εταιρία και κάθε υλικό διαθέτει το δικό του βαθμό διαπερατότητας σε οξυγόνο.

Άλλοι παράμετροι:

· Ο κύλινδρος. Αφορά τον αστιγματισμό και είναι μια συμπληρωματική διόρθωση σε περιπτώσεις αρκετά υψηλών βαθμών.

· Ο άξονας. Αφορά επίσης τον αστιγματισμό. Οι τιμές του μπορεί να είναι από 10 έως 180 βαθμούς.

· Η ισχύς. Για διεστιακούς και πολυεστιακούς φακούς.

Εάν γνωρίζετε ήδη το βαθμό των γυαλιών οράσεως σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο ακριβώς βαθμό και για τους φακούς επαφής σας;

Ο βαθμός των γυαλιών οράσεως είναι διαφορετικός από αυτόν των φακών επαφής. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με υψηλές τιμές. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Οι φακοί επαφής βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα μάτια από ότι τα γυαλιά οράσεως.

Μπορούν όλοι όσοι ταλαιπωρούνται από κάποιο διαθλαστικό σφάλμα να είναι χρήστες φακών επαφής;

Η απάντηση είναι πως οι φακοί επαφής δεν ενδείκνυνται για όλους. Ένας χρήστης γυαλιών οράσεως δεν είναι ταυτόχρονα κι ένας επιτυχημένος χρήστης φακών επαφής.

Αυτό γιατί ο χρήστης μπορεί να έχει ευαίσθητους κερατοειδείς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν στους φακούς επαφής. Μπορεί επίσης να πάσχει από ξηροφθαλμία ή βλεφαρίτιδα, παθήσεις που κάνουν την χρήση των φακών επαφής μη ασφαλή και σίγουρα όχι άνετη.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ