2019-06-24 15:19:49
Φωτογραφία για Νευραλγία Τριδύμου, με δυνατό πόνο στην κάτω γνάθο, στο πρόσωπο.
Του Γιώργου Κουτσικάκη,  Χειρουργού Οδοντιάτρου Μ.Sc., medlabnews.gr

Χαρακτηρίζεται από μικρής διάρκειας οξύ πόνο στις περιοχές του δέρματος που νευρώνονται από τους κλάδους του τριδύμου συνήθως τον τρίτο.

Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 50 χρόνων.

Ο πόνος εντοπίζεται συχνότερα στην κάτω γνάθο, αλλά και στο πρόσωπο, στην άνω γνάθο, στην περιοχή του κροτάφου και αλλού.

Δερματική κατανομή Τρίδυμου Νεύρου

Η αίσθηση που έχει ο ασθενής είναι σαν να τον έχει κτυπήσει ηλεκτρικό  ρεύμα. Ο πόνος επανέρχεται σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα  και μέσα στην ημέρα, αλλά μπορεί και να εξαφανιστεί ολοσχερώς.

Η εμφάνιση της νευραλγίας είναι δυσλειτουργία του νεύρου που μπορεί να οφείλεται σε βλάβη της μυελίνης ουσία που περιβάλλει το  νεύρο από πίεση από αγγειακό κλάδο ή από όγκο. Συνηθέστερα όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτιο, οπότε μιλάμε για ιδιοπαθή νευραλγία του τριδύμου.


Η μάσηση, η κατάποση, το ξύρισμα κ.λ.π  μπορεί να διεγείρουν τις λεγόμενες ζώνες ερεθισμού (trigger zones) και να προκαλέσουν πόνο.

Το άγχος και καταθλιπτικά σύνδρομα είναι δυνατόν να προκαλέσουν τη νευραλγία.

Στη θεραπεία κατ’ αρχήν καθησυχάζουμε τον ασθενή ότι δεν πάσχει από κάτι επικίνδυνο.  Και μόνο αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων.  Στις ήπιες μεθόδους αντιμετώπισης είναι ο βελονισμός. Ενδέχεται αυτοτελώς, ή σε συνέργεια με φάρμακα, να μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή.

 Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε  ισχυρά αναλγητικά όπως αυτά που περιέχουν κωδεΪνη  (Lonarid-N). 

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις χορηγούμε νευρολογικά φάρμακα όπως Tegretol, Neurontin. Τα φάρμακα όμως αυτά έχουν πολλές παρενέργειες και αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα και πρέπει να χορηγούνται με προσοχή και συνεχή παρακολούθηση.

Σε περιπτώσεις που τα φάρμακα δεν επαρκούν υπάρχει και χειρουργική αντιμετώπιση. Σε τέτοιες περιπτώσεις εμπλέκονται  και οι ειδικότητες του λαρυγγολόγου και του νευρολόγου.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.

τηλ 210-8056112

http://www.dentistpefki.gr

E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com

Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Διαβάστε επίσης

Πονόδοντος, Στοματικός πόνος. Ποιές μπορεί να είναι οι αιτίες του; Γιατί πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο όσο υπάρχει πόνος;21 καλές συνήθειες και συμβουλές για καταπληκτικά δόντιαΓνωρίζω το Στόμα μου και το Φροντίζω. Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε γερά δόντια και ούλαΑπώλεια δοντιού, αιτία, συνέπειες, πρόληψη, αντιμετώπιση. Πώς και γιατί χάνεται ένα δόντι;5 σημάδια ότι χρειάζεστε καλύτερη στοματική υγιεινή. Κανόνες στοματικής υγιεινής (video)

Γιώργου Κουτσικάκη

Dr.

Μ.Sc.

http://www.dentistpefki.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ