2019-06-25 15:43:13
Φωτογραφία για Ενημέρωση από Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΑΑΣ κ. Ι. Δεβούρο για τρέχοντα θέματα
ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο μικρόκοσμός μας δεν μας εμποδίζει μόνο, να δούμε αντικειμενικά τα γεγονότα. Μας εμποδίζει επίσης, να αντιληφθούμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε μέρος του μεγάλου και πραγματικού κόσμου, στο μέτρο που ότι συμβαίνει κάπου αλλού επηρεάζει και εμάς.

Το Brexit είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τους όχι μόνο μια άτακτη υποχώρηση από την Ε.Ε, αλλά και μια συντεταγμένη.

Το θέμα αφορά άμεσα την Ευρώπη και εμάς γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μεταξύ άλλων, μια χώρα που εισάγει τουρίστες και εξάγει φοιτητές και νέους επιστήμονες.

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει στο γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί τουρίστες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους και αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν μπορούμε να το δούμε ανεξάρτητα από την επιστροφή της γειτονικής Τουρκίας στον τουριστικό χάρτη.


Κανένας μας επομένως δεν θα πρέπει να παρακολουθεί ως αμέτοχος θεατής όσα συμβαίνουν στη Γηραιά Αλβιώνα και ειδικά οι υπεύθυνοι κυβερνώντες χρέος των οποίων είναι η προστασία και η διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων.

Πρόσφατα ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι υποχρεωτική η έκδοση νέων Συνταξιοδοτικών Πράξεων Σ.Π.με τη νέα πράξη επανυπολογισμού της σύνταξης μας με βάση των νέων ασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται ήδη (ήτοι της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 4583/2018 και την παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.4472/2017, του Ν. 4387/16, καθώς και τη σχετική ΚΥΑ με αριθμ οι. 26083/887/16 (ΦΕΚ 1605 Β/07-06-2016).

Και βέβαια για το μεν πρώτο (δηλ την μη έκδοση των μηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων μάς) οι λόγοι που δεν το κάνουν είναι προφανείς, δηλαδή

α. Για να μη δει το μεγάλο ποσοστό των συνταξιούχων, την αρνητική προσωπική διαφορά (π.δ)

β. Να μη διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο Ν. 4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) (οι οποίοι δεν έχουν καταργηθεί, βρίσκονται σε πλήρη ισχύ με το πρώτο στραβοπάτημα της οικονομίας, ή αν δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εφαρμοστούν και να πέσουν ως πέλεκυς στα κεφάλια των συνταξιούχων)!!

Για δε την μη έκδοση των νέων Σ.Π με τον τρόπο που υπολογίστηκε η νέα σύνταξή μας, αναγράφοντας τα νέα ακαθάριστα ποσά της σύνταξης, την π.δ, την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με το νέο νόμο  Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου) οι λόγοι που δεν το κάνουν ως οφείλουν, είναι ότι η Σ.Π είναι μια και είναι αυτή που εκδόθηκε από το ΓΛΚ, όταν αποστρατευτήκαμε από την υπηρεσία σύμφωνα με το Π.Δ 169/2007 και ακολουθεί για όλο του τον συνταξιοδοτικό βίο τον συνταξιούχο.

Η υποχρεωτική συμμόρφωση της Διοίκησης (παρ 5 άρθρου 95 Συντάγματος) με την απόφαση 2192/2014 του ΣτΕ προϋποθέτει, με την χορήγηση του υπολοίπου 50% τον προσδιορισμό των συντελεστών του βασικού μισθού των βαθμών της κλίμακας της στρατιωτικής ιεραρχίας στα επίπεδα των άρθρων 50 και 51 του νόμου 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α) ο οποίος ίσχυε μέχρι 31.12.2016. Οι διατάξεις αυτές θεωρούνται καταργηθείσες μετά την ισχύν των άρθρων 123 και 127 του νόμου 4472/2017 (ΦΕΚ 74Α με τα οποία θεσπίστηκε νέο ειδικό μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς. Οι δε μισθολογικές μεταβολές αυτών δεν συνεπάγονται και αντίστοιχες μεταβολές των συντάξεων της αυτής κατηγορίας συνταξιούχων. Με την επαναφορά των συντελεστών αυτόματα μέχρι 31.12.2016 αναπροσαρμόζονται και οι συντάξιμες αποδοχές των παλαιών συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων του ΠΔ 169/2007, όπως συνέβη και κατά το παρελθόν.

Σήμερα με την χορήγηση του εφάπαξ χρηματικού ποσού, ως το υπόλοιπο 50% απόφασης, έγινε πλημμελής εφαρμογή αυτής, δεν εκδόθηκαν νέες συνταξιοδοτικές πράξεις και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι συντάξιμες αποδοχές, γεγονός που έχουμε τονίσει πολλές φορές.

Η ρύθμιση, που εφαρμόστηκε δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και έχει δυσμενείς επιπτώσεις από 1.1.2019 στο τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης.

Η άρνηση κοινοποίησης στους ενδιαφερόμενους νέων συνταξιοδοτικών πράξεων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας, μας αλλάζουν το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης μάς, χωρίς να έχουν το φόβο να βρεθούν προ εκπλήξεων. Δημοκρατικά πράγματα βεβαίως – βεβαίως!!!.

Από τον Δεκ του 2018 που υλοποιήθηκαν οι εφ άπαξ καταβολές των αναδρομικών, στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων (το 2ο 50%) τονίσαμε ότι έχουν γίνει λάθη στον υπολογισμό των ποσών και υπάρχει ανάγκη επανυπολογισμού των. Ορισμένοι συνάδελφοι αντέδρασαν, λέγοντας ότι το Υπουργείο δεν κάνει λάθος και δεν είναι αναγκαία η συμπλήρωση και υποβολή των δύο αιτήσεων που είχε συντάξει ο συνάδελφος Γιάννης Αντωνιάδης, μια για μειωμένες και μια για μηδενικές καταβολές!!.

Η πραγματικότητα βεβαίως παίρνει πάντα το πάνω χέρι και έτσι περί το τέλος Ιανουαρίου 2019, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι όπως ο νόμος ορίζει θα αντιμετωπισθούν οι αστοχίες που προέκυψαν κατά την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους των Ειδικών Μισθολογίων!!!!!!

Σε συνέχεια των μηνιαίων ενημερώσεών μου στην εφημ. Ε.Η και των περιοδικών μου αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για το θέμα, σας γνωρίζω ότι από 10 Ιουν 2019 ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ (ΓΛΚ), ο επανυπολογισμός των μηδενικών καταβολών. Η αρχική ενημέρωσή μου ήταν ότι θα έχει περατωθεί μέχρι τέλος ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, Κάλλιο Αργά όμως, παρά Ποτέ!!!!

Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που δικαιούνται αναδρομικά, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς καταβολής σύνταξης, μέχρι τέλος Ιουνίου, όπως έχω ήδη γράψει πολλές φορές!!! Ελπίζω να υλοποιηθεί.

Οι προσπάθειές μας εδώ και 4 και πλέον μήνες από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε το λάθος, έπιασαν επιτέλους τόπο!!! Σε συνέχεια των ενημερώσεων επί του θέματος σας γνωρίζω ότι ήταν αναγκαίο και έγινε πράξη!!!

Οι κωδικοί των προσυμπληρωμένων φορολογικών μας δηλώσεων άλλαξαν!!! Το κατατεθέν ποσό των αναδρομικών που μας κατεβλήθησαν τον Δεκ 2018, αναγράφεται πλέον στους κωδικούς 617 – 618 και ΟΧΙ στο λανθασμένο 619 από τις 6/6/2019.

Μπορούμε να υποβάλλουμε φορολογική δήλωση.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι στην παραγρ 1, άρθρο 47 του ν. 4609/19 αναφέρεται ότι «ειδικά για την καταβολή πάσης φύσεως κοινωνικών παροχών ή οικονομικών ενισχύσεων για την εφαρμογή λοιπών προγραμμάτων κοινωνικής ή προνοιακής πολιτικής από τους φορείς του δημοσίου τομέα, τα εφ ΄άπαξ χρηματικά ποσά που κατεβλήθησαν στους δικαιούχους των άρθρων 10 έως 15 του ν. 4575/2018 (Α 192), δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, εφ΄όσον το ύψος του αποτελεί κριτήριο για την χορήγηση ή την εφαρμογή τους».

Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής των τριών Ενώσεων (ΕΑΑ) κατά του ν. 4387/2016(αντιλαϊκός ν. Κατρούγκαλου) που εκδικάστηκε την 06 Οκτ 2017.

Όπως κατά καιρούς, έχω επισημάνει ο Έλληνας Στρατιωτικός, εν ενεργεία ή απόστρατος, ούτε επαίτης είναι ούτε προσπαθεί να λάβει «παρά του μη έχοντος»Απαιτεί όμως ως νομοταγής πολίτης την πλήρη συμμόρφωση του Δημοσίου στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και όπου υφίσταται πρόβλημα δημοσιονομικό, να επέρχεται συμβιβασμός, ακόμα και μακροχρόνιος, έναντι των υποχρεώσεών του προς αυτό (φόροι, εισφορές κ.α)

Υπτγος ε.α Ιωάννης Δεβούρος

Δνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ