2019-06-27 10:11:47
Φωτογραφία για Βρούτσης: Ο Συνήγορος του Πολίτη αναδεικνύει την αδιαφάνεια στον επανυπολογισμό των συντάξεων
ΕΦΚΑ: Μη εφικτή για τεχνικούς λόγους η αύξηση των συντάξεων χηρείας

«Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. θα παρουσιάσει αμέσως μετά τις εκλογές τα στοιχεία επανυπολογισμού των συντάξεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή ανακοίνωση του Συνήγορου του Πολίτη, με την οποία προτείνει να γίνει άµεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατοµικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους. «O Συνήγορος του Πολίτη, επιβεβαιώνει την αδιαφάνεια, τη διάλυση και το χάος που επικρατεί σήμερα στον ΕΦΚΑ», αναφέρει ο τομεάρχης της Ν.Δ.

Η ανακοίνωση του κ. Βρούτση

«Για πρώτη φορά, ο Συνήγορος του Πολίτη, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, αναδεικνύει την αδιαφάνεια και τις λαθροχειρίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς δεν εμφανίζει εδώ και μήνες όπως υποχρεούται, τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισµού της σύνταξης όλων των συνταξιούχων. Τέτοιες συμπεριφορές είναι παράνομες και καταδικαστέες στην συνείδηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν την αυταρχικότητα της κας Αχτσιόγλου, του κ. Πετρόπουλου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


»Δυστυχώς, το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι μεμονωμένο, αλλά προστίθεται σε μια σειρά άλλων, όπως είναι η αλλοίωση των στοιχείων του συστήματος ''ΗΛΙΟΣ'', όπου εμφανίζεται διαφορετικό ύψος συντάξεων, καθώς και η αλλοίωση του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων. Επιβάλλεται σήμερα κιόλας, το Υπουργείο Εργασίας να ζητήσει συγγνώμη από τους συνταξιούχους και να εμφανίσει, όπως επιβάλλει ο Συνήγορος του Πολίτη, τα αναλυτικά στοιχεία του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αποκρύπτει συστηματικά, από 1/1/2019, από όλους τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία σέβεται τους συνταξιούχους και είναι υπέρ της διαφάνειας. Τα δε στοιχεία του επανυπολογισμού, θα παρουσιαστούν από τη νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές».

Το δελτίο τύπου του Συνήγορου του Πολίτη

«Ο Συνήγορος του Πολίτη εξετάζει µεγάλο αριθµό αναφορών πολιτών που διαµαρτύρονται, επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισµού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε, σύµφωνα µε τον Ν. 4387/2016. Η ∆ιοίκηση του ΕΦΚΑ µε Γενικό Έγγραφο που απευθύνει, προς όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες, η ∆ιεύθυνση Νοµοθεσίας και Συντονισµού Συντάξεων, υποστηρίζει ότι εναπόκειται στη διακριτική της ευχέρεια να εκδώσει ή όχι διοικητική πράξη για τον επανυπολογισµό των συντάξεων.

»Κάθε συνταξιούχος έχει δικαίωµα να γνωρίζει ποια στοιχεία ελήφθησαν υπ’ όψιν και µε ποιον ακριβώς τρόπο έγινε ο επανυπολογισµός της δικής του σύνταξης. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις τηρείται η αρχή της διαφάνειας της διοικητικής δράσης και διασφαλίζεται η υποχρέωση ενηµέρωσης των ασφαλισµένων.

»Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να γίνει άµεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατοµικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαµβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσµα του επανυπολογισµού της σύνταξης. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο λόγω της πληθώρας των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και της πολυπλοκότητας των υπολογισµών που απαιτούνται, καθώς και για να διευκολυνθεί ο πολίτης στην περαιτέρω πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας. Μόνο µε αυτόν τον τρόπο θα έχουν διασφαλιστεί αποτελεσµατικά τόσο η ορθή τήρηση των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη δράση της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, όσο και τα δικαιώµατα που πρέπει να απολαµβάνει κάθε πολίτης».

ΕΦΚΑ: Μη εφικτή για τεχνικούς λόγους η αύξηση των συντάξεων χηρείας

Σε «τεχνικούς λόγους» αποδίδει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τη μη αύξηση των συντάξεων χηρείας σε εφαρμογή του ν. 4611/2019.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας, «η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)».

Ο ΕΦΚΑ υπογραμμίζει πάντως πως «σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων θα ενσωµατωθούν στο σύστηµα πληρωµών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)».

Σημειώνεται ότι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας (θανάτου), δεν είδαν προχθές καμία αύξηση των συντάξιμων αποδοχών τους, παρά τη ρητή αναφορά της πρόσφατης ρύθμισης που περιλαμβάνεται στον νόμο για τις «120 δόσεις» ότι οι συντάξεις χηρείας θα αυξηθούν από το 50% στο 70% του ποσού που ελάμβανε ο θανών δικαιούχος.

Επισημαίνεται ότι ο πρόσφατος νόμος 4611/2019 στο άρθρο 19 (σύνταξη λόγω θανάτου), παράγραφος 7, αναφέρει: «Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και σε όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης έχουν ήδη εκδοθεί κατ' εφαρμογή του ν. 4387/ 2016». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο νόμος να ισχύει από τις 17 Μαΐου, όμως οι συντάξεις Ιουνίου που θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες, κατά περίπου 40% καταβλήθηκαν χωρίς αυξήσεις. Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας αφορούν περίπου 47.000 δικαιούχους.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ