2019-06-27 11:53:38
Φωτογραφία για Ατμοσφαιρική ρύπανση και καύσωνας «πνίγουν» το Παρίσι
Παράλληλα με τον καύσωνα που πλήττει τη γαλλική πρωτεύουσα, η ατμοσφαιρική ρύπανση

απειλεί όσους βρίσκονται στην πόλη – Απόφαση-ορόσημο από δικαστήριο, που έκρινε ότι το κράτος δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα

Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα για όσους βρίσκονται στο Παρίσι, αφού καύσωνας και ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργούν ένα τοξικό «κοκτέιλ», που απειλεί την υγεία των κατοίκων.

Κι ενώ η Γαλλία θρηνεί ήδη τρεις νεκρούς από τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες για την εποχή, ένα δικαστήριο πήρε μια απόφαση-ορόσημο, καθώς έκρινε ότι η Γαλλία απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η υπόθεση αφορούσε σε μια προσφυγή μιας μητέρας 52 ετών και της 16χρονης κόρης τους που υποστήριξαν ότι η υγεία τους επιδεινώθηκε όταν ζούσαν σε πολυσύχναστο περιφερειακό δρόμο στην πόλη. Τα προβλήματά τους εξαφανίστηκαν όταν μετακόμισαν, υποστήριξε.


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία για 48.000 πρόωρους θανάτους.

Η υπόθεση, που στηρίχθηκε από ΜΚΟ, ήταν η πρώτη μεμονωμένων ατόμων εναντίον του Γαλλικού κράτους για προβλήματα υγείας που προκάλεσε η ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι δύο προσφεύγουσες ανέφεραν ότι οι αρχές δεν πήραν αποφασιστικά μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαίτερα σε μία άσχημη περίοδο τον Δεκέμβριο του 2016.

«Το κράτος διέπραξε λάθος, λαμβάνοντας ανεπαρκή μέτρα σε σχέση με την ποιότητα του αέρα»«, ανάμεσα στο 2012 και το 2016 και απέτυχε να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων ρύπων ανακοίνωσε το διοικητικό δικαστήριο της Μοντρέιγ, έξω από το Παρίσι.

Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου Φρανσουά Λαφόργκ στο AFP, ήταν η πρώτη απόφαση για τα θύματα της ρύπανσης. «Από εδώ και πέρα το κράτος θα πρέπει να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για τη μάχη κατά της ρύπανσης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της μητέρας και τις κόρης για 160.000 ευρώ αποζημίωση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρει μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και στην αποτυχία του κράτους να δράσει.

Αντίθετα, οι προσφεύγουσες αναφέρουν τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χρόνια βρογχίτιδα και κρίσεις άσθματος, επιδεινώθηκαν σε περιόδους αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Άφησαν μάλιστα το Παρίσι για να ζήσουν στην Ορλεάνη, στο κέντρο της χώρας και ανέφεραν ότι η υγεία τους βελτιώθηκε.

Περίπου 40 υποθέσεις με το ίδιο θέμα αναμένονται να εκδικαστούν σε Λυόν, Λιλ και Γρενόμπλ, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένονται οι μετρήσεις όζοντος τις ημέρες του καύσωνα

Ο καύσωνας, από την άλλη πλευρά, έχει εντείνει το πρόβλημα. Η αστυνομία του Παρισιού επιτρέπει για σήμερα μόνο σε οχήματα κατηγορίας Crit'Air 0 έως 2 να εισέρχονται στην πόλη, ως μέρος ενός σχεδίου για την προώθηση οχημάτων με χαμηλότερες εκπομπές.

Τα επιπλέον μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή λόγω του επιπέδου του όζοντος, που αναμένεται να φτάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Παρ' όλα αυτά, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, τα μέτρα δεν ήταν ικανά να αντιμετωπίσουν το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί στην ατμόσφαιρα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας

Προβλήματα υπάρχουν και σε όλη τη Γαλλία, καθώς αύριο, οι θερμοκρασίες στην περιοχή Αρντές ενδέχεται ότι θα φτάσουν τους 42 βαθμούς και στη Νιμ τους 45 βαθμούς.

Τα 2/3 της Γαλλίας έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό, ενώ ο υδράργυρος δεν σταματά, όπως ανέφερε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο διακεκριμένος κλιματολόγος Ρομπέρ Βοτάρ.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τρεις Γάλλοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα έπεσαν στη θάλασσα της περιοχής του Μονπελιέ για να δροσιστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες όμως το νερό ήταν κρύο και φέρεται να υπέστησαν καρδιακή ανακοπή.

Οι γαλλικές αρχές έχουν κηρύξει 58 διαμερίσματα σε «πορτοκαλί συναγερμό» με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή αναμένεται να αγγίξει τους 45 Βαθμούς Κελσίου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας «Meteo France» προειδοποιεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενώ τα γαλλικά ΜΜΕ δίνουν στους πολίτες συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα προκειμένου να αποφευχθεί η τραγωδία του 2003.

«Έρχεται κόλαση» στην Ισπανία

Από την πλευρά της, μία Ισπανίδα μετεωρολόγος πόσταρε στο twitter έναν χάρτη της Ισπανίας σε χρώμα βαθύ κόκκινο, σχολιάζοντας: «Έρχεται κόλαση».

Οι ειδικοί συνδέουν το κύμα καύσωνα με την κλιματική αλλαγή.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ