2019-06-27 13:48:56
Φωτογραφία για Μπαράζ αποφυλακίσεων με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Ιουλίου
Οι εισαγγελείς ζητούν την απόσυρσή του και καλούν σε διάλογο

Δεν έχει επιστροφή ο δρόμος των αποφυλακίσεων που θα πραγματοποιηθούν από την 1η

Ιουλίου 2019 και μετά, όταν θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψηφίστηκε άρον-άρον λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Ήδη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών της πρότεινε στην παρούσα κυβέρνηση, την απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα «προκειμένου μέσα από περαιτέρω διαβούλευση των επιστημονικών φορέων να αρθούν οι αστοχίες επιμέρους διατάξεων και να ληφθεί η δέουσα πρόνοια για την δημιουργία των ελάχιστων αναγκαίων υποδομών πρακτικής εξυπηρέτησής τους».

Οι εισαγγελείς, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για την Ποινική Δικαιοσύνη, προειδοποίησαν ήδη και μάλιστα για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν πριν ψηφιστεί), «τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών και τη δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας αλλά και την αδυναμία πρακτικής βιωσιμότητας νεοσύστατων θεσμών, χωρίς την προγενέστερη εξασφάλιση της αναγκαίας ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών της Εισαγγελίας».


Οι εισαγγελείς ζητούν την απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα προκειμένου να αποτραπεί «ο κίνδυνος εκτροχιασμού της ποινικής δικαιοσύνης».

Ακόμη, οι εισαγγελείς ζητούν την απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα και νέο διάλογο.

Από την 1η Ιουλίου και εν όψει του ότι η Βουλή θα είναι κλειστεί, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στον τομέα των αλόγιστων αποφυλακίσεων, κάτι που δεν έχει επιστροφή, ενώ μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων που οι δίκες τους είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν θα «πέσουν στα μαλακά».

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι ποινικολόγοι δεν έχουν προλάβει να δουν και βρουν όλο το φάσμα του ευνοϊκού καθεστώς που κρύβουν οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Και όπως με νόημα έλεγαν οι μόνοι που γνωρίζουν το πλήρες εύρος των ευνοϊκών διατάξεων του νέου Ποινικού νομοθετήματος είναι τα μέλη των δυο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, τα οποία είναι πανεπιστημιακοί (καθηγητές Νομικών Σχολών) και δικηγόροι ειδικευμένοι στο Ποινικό Δίκαιο, οι οποίοι έχουν μάλιστα πελάτες αρκετούς έγκλειστους ή υποψήφιους έγκλειστους. Υπενθυμίζεται ότι και οι καθηγητές των Νομικών Σχολών δικηγορούν.

Εν δεικτικό παράδειγμα του αποτελέσματος του νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι η νέα ποινική αντιμετώπιση που θα έχουν οι πολυϊσοβίτες όπως είναι τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Μετά την 1η Ιουλίου τα μέλη της 17Ν μπορούν να αιτηθούν την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα όποιος εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης μετά το 16 έτος της έκτισης της ποινής του απολύεται με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού.

Κατά συνέπεια τα μέλη της 17Ν ξεκίνησαν την εκτέλεση της ποινής του το 2003, εντός του τρέχοντος έτους θα μπορούν να ζητήσουν την έξοδο τους από τη φυλακή.

Να σημειωθεί ότι καμία σημασία δεν έχει η πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης για άλλο αδίκημα, αφού η κατ’ οίκον έκτιση δεν αποκλείεται γι αυτό το λόγο, αλλά μόνον αν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη κατά το χρόνο εκτέλεσης της ποινής.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση στο νέο άρθρο 105Β (παράγραφος 6) του Ποινικού Κώδικα ορίζεται ότι ακόμα και για όσους έχουν πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις ο μέγιστος χρόνος παραμονής στη φυλακή είναι τα 25 έτη. Έτσι, τα μέλη της 17Ν θα είναι ελεύθερα μετά την συμπλήρωση 25 ετών φυλάκισης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ