2019-06-29 21:01:10
Φωτογραφία για Ράγκντολ: Η γάτα με την σκυλίσια συμπεριφορά και τα μαγευτικά μάτια
Κοιτάζοντας τη γάτα Ράγκντολ, χάνεσαι στο μπλε των ματιών της και νιώθεις έντονη επιθυμία να χαϊδέψεις το μεταξένιο της τρίχωμα

Η λεπτότητά της δεν της επιτρέπει να δείξει τα νύχια της, ούτε να νιαουρίσει δυνατά, ή να κάνει ζημιές στο σπίτι. Υπεραγαπά το παιχνίδι και ακολουθεί τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα της σε κάθε του βήμα. Δεν θα του αρνηθεί να του φέρει πίσω το μπαλάκι που της πέταξε. Αλλά και δεν θα εκδηλώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία της.

Κοιτάζοντας τη γάτα Ράγκντολ, χάνεσαι στο μπλε των ματιών της και νιώθεις έντονη επιθυμία να χαϊδέψεις το μεταξένιο της τρίχωμα.

Τη φυλή Ράγκντολ, όπως πάνινη κούκλα, μας τη συστήνει η εκτροφέας, Βάσω Κουτσουμπελίτη.

«Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε τη γάτα Ράγκντολ, θα χρησιμοποιούσαμε τρεις λέξεις: μεγαλόσωμη, όμορφη και φιλική. Ημι-μακρύτριχη, με μεταξένια υφή και τρίχωμα που δεν σχηματίζει κόμπους, και μέγεθος εντυπωσιακό: μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Τα μπλε μάτια της είναι μαγευτικά!


Η συγκεκριμένη φυλή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αμερική, όπου έρχεται δεύτερη σε προτιμήσεις. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο ευγενικές προσωπικότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δε βγάζουν ποτέ νύχια και δεν έχουν επιθετική συμπεριφορά. Όλο αυτό, σε συνδυασμό με την απαράμιλλη ομορφιά τους, δικαιολογεί απόλυτα τη δημοτικότητά τους.

Με λίγα λόγια

Απολαμβάνουν τα χάδια και λατρεύουν την ανθρώπινη παρουσία. Στην ουσία, η φυλή πήρε το όνομα Ragdoll (που σημαίνει πάνινη κούκλα) επειδή αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα της, αλλά και την εξωτερική της εμφάνιση.

Ιστορία

Πρόκειται για σχετικά νέα φυλή, που δημιούργησε η Ανν Μπέικερ στην Καλιφόρνια, γύρω στο 1960. Η Μπέικερ ζευγάρωσε μια λευκή μακρύτριχη γάτα με ένα μακρύτριχο αρσενικό. Τα μωρά τους ήταν οι πρόγονοι των Ράγκντολ. Στην πορεία έκανε επιλεκτική εκτροφή με βάση τον χαρακτήρα, αλλά και την εμφάνιση. Σταδιακά, δημιούργησε μεγαλόσωμα, απαλά σε υφή και υπέροχα σε χαρακτήρα, γατάκια.

Χρωματισμοί

Πέρα από το αφράτο, λαμπερό τρίχωμα και το μεγάλο μέγεθος, χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής είναι τα υπέροχα μπλε μάτια και οι χρωματισμοί colorpoint (με πιο σκούρα άκρα σε ανοιχτόχρωμη βάση).

Τα δημοφιλέστερα χρώματα είναι το seal (καφέ) και το blue (γκρι). Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ακόμα χρώματα, όπως το chocolate και το lilac, που είναι πιο ανοιχτές αποχρώσεις των προηγουμένων. Επίσης υπάρχει το red και το cream, όπως και το tortie (τρίχρωμα θηλυκά). Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα βρούμε και σε tabby, δηλαδή με ραβδώσεις.

Τα pattern είναι τρία: το colorpoint, το mitted και το bicolor. Τα colorpoint δεν έχουν καθόλου λευκό, αλλά τα άκρα τους (πόδια, αυτιά, μουσούδα, ουρά) είναι πιο σκούρα από το υπόλοιπο κορμί. Τα mitted (γαντοφορεμένα) είναι όπως ακριβώς το colorpoint, όμως έχουν λευκά πόδια και κοιλιά. Τα bicolor έχουν σαν βάση το λευκό και χρωματιστές στάμπες στο κορμί τους, ενώ στο πρόσωπο καλύπτονται από μια χρωματιστή μάσκα, σαν ανάποδο V.

Μέγεθος

Χαρακτηρίζεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος φυλή του κόσμου μετά τα Maine Coon. Τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν τα 10 κιλά, ενώ τα θηλυκά ζυγίζουν συνήθως 4 έως 6 κιλά.

Χαρακτήρας

Οι Ράγκντολ είναι ήσυχες γάτες και το νιαούρισμά τους απαλό. Αυτός είναι ένας καλός λόγος, ώστε να προτιμώνται για διαμερίσματα. Το κακό είναι ότι, επειδή έχουν τόσο ήπιο χαρακτήρα, είναι δύσκολο για τον ιδιοκτήτη να καταλάβει αν κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία της γάτας.

Όσον αφορά το παιχνίδι, το λατρεύουν. Και παρά το μεγάλο τους μέγεθος, συνήθως, δεν κάνουν ζημιές. Άρα, αν θέλετε μια γάτα που να σας φέρνει το μπαλάκι, να σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο και να κοιμάται στο κρεβάτι σας, μάλλον η Ράγκντολ είναι η ιδανική! Δεν είναι τυχαίο ,ότι κάποιοι τις αποκαλούν και γατόσκυλα.

Τέλος, όσον αφορά τους υποψήφιους γατογονείς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επειδή πρόκειται για μια φιλήσυχη και βολική φυλή, καλό θα είναι να υπάρχει επίβλεψη όταν το ζωάκι συνυπάρχει με παιδιά, ώστε να μην τραυματιστεί.

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα και καλλωπισμός, μιας και το τρίχωμα δεν κάνει κόμπους. Όμως, συνιστάται χτένισμα μια φορά το μήνα, ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ