2019-06-30 17:29:40
Φωτογραφία για Η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη
Η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,

Ο Σωκράτης, ως ένας σπουδαίος φιλόσοφος και μελετητής της ανθρώπινης ψυχής, είχε πολλούς τρόπους ώστε να ερευνά την αλήθεια και να επικοινωνεί με τους συνομιλητές του. Η περίφημη μέθοδος με την οποία προσέγγιζε τους ανθρώπους, έμεινε στην Ιστορία με το όνομα μαιευτική.

Για όσους γνωρίζουν λεπτομέρειες της ζωής του Σωκράτη, μπορούν να αντιληφθούν την προέλευση της λέξης μαιευτική. Η μητέρα του Σωκράτη, Φαιναρέτη, ασκούσε το επάγγελμα της μαίας, εκείνης που βοηθούσε να γεννηθούν παιδιά. Έτσι και ο Σωκράτης, βοηθούσε στην ανακάλυψη της αλήθειας και στον ερχομό της ίδιας στην επιφάνεια.

Ο Σωκράτης προσποιούταν πως είχε πλήρη άγνοια για το θέμα που συζητούσε με τον συνομιλητή του και σε συνδυασμό με την ειρωνεία, προσπαθούσε να βοηθήσει τον συνομιλητή και να εκμαιεύσει από εκείνον την αλήθεια του. Ο Σωκράτης σε πολλά έργα βλέπουμε πως υποδύεται τον ανήξερο ή εκείνον που αρνείται κάτι –πχ, στον Πρωταγόρα, ισχυρίζεται πως η πολιτική αρετή δε διδάσκεται –ενώ πιστεύει το αντίθετο- προσπαθώντας να πείσει τον Πρωταγόρα να αναφέρει όσο πιο πειστικά παραδείγματα μπορεί!

Μέσα από μία διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, ένα πλαίσιο διαλόγου. Ο συνομιλητής έφτανε τελικά από μόνος του στο συμπέρασμα –στην αλήθεια για το Σωκράτη.

Ο Σωκράτης υπήρξε ένα διαχρονικό πρότυπο δημοκρατικού συνομιλητή και μίας πνευματικής προσωπικότητας που κατάφερε να διεισδύσει μοναδική στην ανθρώπινη ψυχή.

cognoscoteam.gr



Let's block ads! (Why?)


πηγη
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ