2019-06-30 19:38:43
Φωτογραφία για Οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος
Επισημαίνει εμφαντικά το Κοντάκιο αλλά και το Συναξάριο της ημέρας: «Κύριε, αυτούς τους θεόφθογγους Κήρυκες, που μας ασφαλίζουν στην εν Χριστώ Σωτηρία, τούτη τη διπλή κορυφή των Μαθητών Σου, δέχθηκες στον Ουρανό για να απολαύσουν τα αγαθά Σου και για να 

βρουν την ανάπαυση κοντά Σου· γιατί τους δικούς τους πόνους και τον δικό τους θάνατο τον δέχθηκες περισσότερο από κάθε άλλη θυσία και ολοκάρπωση, Εσύ, που είσαι ο Μόνος που γνωρίζεις τα εγκάρδια των ανθρώπων. Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους δύο Κορυφαίους Αποστόλους, τον Πέτρο και τον Παύλο, τι μεγαλύτερο εγκώμιο θα μπορούσε κανείς να επινοήσει παρά τη μαρτυρία και ανακήρυξη του Κυρίου που έγινε ειδικά γι’ αυτούς; Τον μεν ένα, τον Απόστολο Πέτρο, τον μακάρισε και “Πέτρα” τον ονόμασε (Ματθ. 16, 18), πάνω στην οποία θα ιδρύσει την Εκκλησία Του. Για δε τον άλλον, τον Απόστολο Παύλο, είπε ότι θα γίνει το “Σκεύος της εκλογής” Του (Πράξ. 9, 15) και ακόμη ότι θα βαστάξει το Όνομά Του ενώπιον τυράννων και βασιλέων».


Α΄. Ο Απόστολος Πέτρος

Ο άγιος Απόστολος Πέτρος, που ονομαζόταν προηγουμένως Σίμων, γεννήθηκε στην πολίχνη Βηθσαϊδά, στη βόρεια όχθη της λίμνης Γεννησαρέτ. Ήταν γιος του Ιωνά, της φυλής Νεφθαλίμ. Ήταν παντρεμένος [1] και ζούσε στην Καπερναούμ, ασκώντας το ταπεινό επάγγελμα του ψαρά μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα [30 Νοεμ.], που ήταν μαθητής του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. 

Στην αρχή του επιγείου λειτουργήματος του Κυρίου, ο άγιος Πρόδρομος υπέδειξε στον Ανδρέα και στον Ιωάννη, γιο του Ζεβεδαίου, Εκείνον που απεκάλεσε «Αμνό του Θεού» (Ιωάν. 1, 29). Ο Ανδρέας συνάντησε τον αδελφό του και του είπε: «Βρήκαμε τον Μεσσία!» (Ιωάν. 1, 42). Και την άλλη μέρα τον οδήγησε στον Χριστό, ο Οποίος κοιτάζοντάς τον είπε: «Εσύ είσαι ο Σίμων, ο γιος του Ιωνά· Εσύ θα ονομασθείς Κηφάς» – που σημαίνει Πέτρος (Ιωάν. 1, 43). Αυτή η αλλαγή ονόματος σήμαινε για εκείνον τη μεταμόρφωση του βίου του και έκτοτε ακολουθούσε τον Χριστό ανά τη Γαλιλαία, αγγέλλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Σωτηρίας και θεραπεύοντας κάθε ασθένεια, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει τελείως την αλιεία (Ματθ. 4, 23). Στην Καπερναούμ, αφού ο Ιησούς δίδαξε στη συναγωγή, προσκλήθηκε από τον Πέτρο στο σπίτι του, όπου η πεθερά του ήταν κλινήρης με υψηλό πυρετό. Ο Ιησούς τη θεράπευσε και εκείνη σηκώθηκε αμέσως και τους υπηρετούσε (Ματθ. 8, 14-16· Μάρκ. 1, 29-31· Λουκ. 4, 38-41). Μια μέρα, ο Κύριος ανέβηκε στο πλοιάριο του Πέτρου για να κηρύξει από εκεί στο πλήθος που συνωστιζόταν στην ακτή. Όταν τελείωσε, είπε στον Σίμωνα να βγει στ’ ανοιχτά και να ρίξει τα δίχτυα.

Διαβάστε περισσότερα »
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ασπασμός Πέτρου και Παύλου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ασπασμός Πέτρου και Παύλου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ