2019-07-01 15:15:35
Φωτογραφία για Άρειος Πάγος: Εν αναμονή της νέας ηγεσίας - Αποχώρησαν ο πρόεδρος Βασίλης Πέππας και η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου
Ασώματος είναι η κεφαλή του Αρείου Πάγου από σήμερα, καθώς χθες τελευταία ημέρα του

τρέχοντος δικαστικού έτους, αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου συνταγματικού ορίου ηλικίας, τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας, όσο και η εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Ωστόσο, η κατάσταση της διαδοχής στον Άρειο Πάγο είναι αρκετά νεφελώδεις και η προσωρινή αναπλήρωση των θέσεων αυτών δημιουργεί αντιφάσεις αρμοδιοτήτων, ενώ η Ξένη Δημητρίου, τελευταία χθες ημέρα στο εισαγγελικό σώμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στρέφεται κατά μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και επιρρίπτει ευθύνες σε αυτά καθώς «προσπαθούν εσχάτως να σπιλώσουν αυτή την ανεπίληπτη πορεία» της στον εισαγγελικό κλάδο, «μη διστάζοντας να στοχοποιήσουν ακόμη και συγγενικά της πρόσωπα».

Αναλυτικότερα, πολύ πριν ακόμη ο κ. Πέππας και η κυρία Δημητρίου αποχωρήσουν από το δικαστικό σώμα, η κυβέρνηση επέλεξε τα νέα πρόσωπα που ήθελε θα καλύψουν τις δύο αυτές θέσεις στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.


Έτσι, την 31 Μαΐου 2019, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου να είναι η Ειρήνη Καλού η οποία θα διαδεχθεί τον αποχωρήσαντα πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα και η Δήμητρα Κοκοτίνη επέλεξε να είναι η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η οποία θα διαδεχθεί τη αποχωρήσασα εισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με το επιχείρημα ότι οι θέσεις του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα κενωθούν την 30η Ιουνίου 2019, δεν υπέγραψε έως τώρα τα δυο προβλεπόμενα και αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα για τις προαγωγές της Ειρήνης Καλού και της Δήμητρας Κοκοτίνη στην πυραμίδα του Αρείου Πάγου.

Κατά συνέπεια μέχρι να υπογραφούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, καθήκοντα προέδρου του Αρείου Πάγου θα ασκεί η αρχαιότερα αντιπρόεδρος η Αγγελική Αλειφεροπούλου και καθήκοντα αντεισαγγελέα θα ασκεί ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας, ο Δημήτριος Δασούλας.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο Προκόπης Παυλόπυλος δεν υπογράψει τα δύο Προεδρικά Διατάγματα για την τοποθέτηση της Ειρήνης Καλού και της Δήμητρας Κοκοτίνη, τότε η οποία κυβέρνηση αναδειχθεί από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, θα κληθεί να επιλύσει το όλο θέμα.

Ωστόσο, με την προσωρινή αναπλήρωση της θέσεως της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από την Δημήτριο Δασούλα, ανακύπτουν πρακτικά θέματα καθώς παράλληλα ο εν λόγω αντεισαγγελέας ελέγχει πειθαρχικά τον ομοιόβαθμο συνάδελφό του και πρώην εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για τις δύο εμπιστευτικές αναφορές του προς την Ξένη Δημητρίου (Ιανουάριος 2019) για τα διαδραματιζόμενα στην υπόθεσης της Novartis.

Στις αναφορές του αυτές ο κ. Αγγελής, κοντολογίς, κατήγγειλε την εργαλιοποίηση της έρευνας για την Novartis σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, ενώ ξεδίπλωσε τις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού μέλους, του περιβόητου «Ρασπούτιν». Ακόμη, εξέφραζε τη διαφωνία του στην λογική της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, για άσκηση ποινικών διώξεων fast track «για κάποιους πολιτικούς».

Κατά συνέπεια ο κ. Δασούλας θα είναι πλέον προϊστάμενος του κ. Αγγελή και παράλληλα ποινικώς ελεγκτής του. Από την άλλη πλευρά ο κ. Αγγελής την όποια αναφορά ή καταγγελία θέλει να υποβάλλει για τον εκτελούντα την ποινική σε βάρος του έρευνα (κ. Δασούλα) θα την υποβάλλει στον εκτελούντα καθήκοντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που όμως είναι το ίδιο πρόσωπο (κ. Δασούλας).

Ανακοίνωση Ξένης Δημητρίου

Χθες τελευταία ημέρα της δικαστικής της καριέρα, η Ξένη Δημητρίου παρέμεινε –αν και αργία- έως αργά στο γραφείο της.

Προηγούμενα, το απόγευμα η κυρία Δημητρίου, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία επιρρίπτει ευθύνες σε ορισμένα εκ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για προσπάθεια να σπιλώσουν την ανεπίληπτη πορεία της στο εισαγγελικό κλάδο και μάλιστα, «μη διστάζοντας να στοχοποιήσουν ακόμη και συγγενικά της πρόσωπα».

Ακόμη, η κυρία Δημητρίου επισημαίνει ότι από τα μέσα ενημέρωσης «δεν πραγματοποιείται ο ευκταίος δημοσιογραφικός έλεγχος των εξουσιών, αλλά προετοιμάζεται η ουσιαστική αποδόμηση αυτών των εξουσιών από όσους έχουν τη δύναμη άσκησης οργανωμένων πιέσεων μέσω επιρροής της κοινής γνώμης και υποκίνησης εκστρατειών δυσφήμησης των εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας». Μάλιστα, υπογραμμίζει η κυρία Δημητρίου, «συχνά, άλλωστε, αυτές οι προσπάθειες δεν προέρχονται από ουδέτερους, τρίτους, αλλά από τη μια από τις πλευρές που εμπλέκονται σε ορισμένη υπόθεση, που δεν ικανοποιείται από την τελική στάση του δικαστικού λειτουργού».

Υπογραμμίζει ακόμα, η κυρία Δημητρίου ότι όταν συνταξιοδοτηθεί (από αύριο δηλαδή) «αναλαμβάνει την ευθύνη να ανακόψω με κάθε νόμιμο μέσο που έχω στη διάθεση μου, την επίθεση απέναντι στην τιμή και την υπόληψη μου, ως μέρος της ευθύνης να ανακοπεί η επίθεση απέναντι στο κύρος του θεσμού του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναντι όσων τολμούν να τον παρουσιάζουν αναληθώς, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ως κέντρο εκπόρευσης παράνομων ενεργειών».

Τα πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της κυρίας Δημητρίου έχει ως εξής:

«Ολοκληρώνεται σήμερα η θητεία μιας ζωής στο εισαγγελικό σώμα, μεγαλύτερη από 40 χρόνια, με σταθμούς την είσοδο μου σε αυτό το 1978, την προαγωγή μου σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήδη από το 2012 και τον διορισμό μου στο βαθμό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2016.

Από την πρώτη μέρα θεωρούσα ως ύψιστη ευθύνη και τιμή την υπηρεσία μου, με αναφορά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, αλλά και στην προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα και μάλιστα στις βαρύτερες μορφές του. Στην πορεία μου, ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον μου για τους ανήλικους παραβάτες και την επανακοινωνικοποίησή τους. Ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχα την ευκαιρία να εργαστώ με θέρμη για τη διεθνή εξωστρέφεια και συνεργασία του θεσμού, καθώς και για την καλύτερη σύνδεση του εισαγγελικού σώματος με τις σύγχρονες νομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Παρόλα αυτά, ορισμένα δημοσιογραφικά έντυπα με συνομωσιολογίες, υποβάλλοντας θολά και παραπειστικά ερωτήματα και ρίχνοντας σκιές προσπαθούν εσχάτως να σπιλώσουν αυτή την ανεπίληπτη πορεία, μη διστάζοντας να στοχοποιήσουν ακόμη και συγγενικά μου πρόσωπα.

Είναι γνωστό, ότι ο εισαγγελέας υπάγεται στο νόμο και ότι κάθε ενέργειά του και ο χρόνος άσκησής της αναγκαστικά συνδιαλέγονται με τα ειδικά νομικά και πραγματικά ζητήματα και τα στοιχεία κάθε υπόθεσης.

Όταν αφαιρείται το πλαίσιο, μέσα στο οποίο ασκούνται ορισμένες δικονομικές ενέργειες και δημιουργείται αναδρομικά ένα άλλο πλαίσιο παρουσίασης και εξήγησης των πραγμάτων, τότε δεν πραγματοποιείται ο ευκταίος δημοσιογραφικός έλεγχος των εξουσιών, αλλά προετοιμάζεται η ουσιαστική αποδόμηση αυτών των εξουσιών από όσους έχουν τη δύναμη άσκησης οργανωμένων πιέσεων μέσω επιρροής της κοινής γνώμης και υποκίνησης εκστρατειών δυσφήμησης των εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Συχνά, άλλωστε, αυτές οι προσπάθειες δεν προέρχονται από ουδέτερους, τρίτους, αλλά από τη μια από τις πλευρές που εμπλέκονται σε ορισμένη υπόθεση, που δεν ικανοποιείται από την τελική στάση του δικαστικού λειτουργού.

Με την αφυπηρέτησή μου, αναλαμβάνω την ευθύνη να ανακόψω με κάθε νόμιμο μέσο που έχω στη διάθεση μου, την επίθεση απέναντι στην τιμή και την υπόληψη μου, ως μέρος της ευθύνης να ανακοπεί η επίθεση απέναντι στο κύρος του θεσμού του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναντι όσων τολμούν να τον παρουσιάζουν αναληθώς, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ως κέντρο εκπόρευσης παράνομων ενεργειών.

Αθήνα, 30-6-2019

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ