2019-07-08 20:00:05
Φωτογραφία για Όλα τα αγκάθια του νέου υπουργού Υγείας! Τι θα αντιμετωπίσει
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

HR 

Με πολλούς πονοκεφάλους αναμένεται να ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του στο υπουργείο Υγείας ο νέος υπουργός.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της υγείας είναι πολλά και η νέα ηγεσία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι είναι ένας χώρος στον οποίο ποντάρει πολλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εισέλθει στη νέα πολιτική πραγματικότητα με θετικό πρόσημο.

Άλλωστε πρόκειται για ένα υπουργείο της λεγόμενης καθημερινότητας που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες.

Πρώτο στοίχημα: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Πρώτο στοίχημα για τον νέο υπουργό Υγείας θα είναι να ολοκληρώσει το εγχείρημα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) αλλά και τον οικογενειακό γιατρό που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Όπως άλλωστε και οι ΤΟΜΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ»


Να σημειωθεί ότι ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ είχε δηλώσει ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε κατάργηση των ΤΟΜΥ και θα προχωρήσει μόνο στον οικογενειακό γιατρό.

Δεύτερο στοίχημα: ΕΟΠΥΥ

Ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας ο ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια τον κατέστησαν σχεδόν ανενεργό, αφού πλέον δεν είναι καν αυτόνομος.

Η αρχική δημιουργία του φορέα προέβλεπε να είναι ουσιαστικά αγοραστής υπηρεσιών, ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται ως «μονοψώνιο», καλύτερες τιμές για τους ασφαλισμένους του με τα5,5 δις ευρώ που διαθέτει.

Σήμερα με βάση τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο ΕΟΠΥΥ ακολουθεί μόνο τις οδηγίες του εκάστοτε υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές αλλά και σε ανακατανομή των πόρων που σήμερα διαθέτει ο φορέας, αλλά και να τον καταστήσει και πάλι αυτόνομο.

Γι’ αυτό και ο επικεφαλής που θα επιλεγεί θα είναι πολιτικά ισχυρό πρόσωπο ώστε να μπορεί να ηγηθεί του μεγαλύτερου Οργανισμού της χώρας.

Άλλωστε το επόμενο διάστημα ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ξαναπαζαρέψει με τους παρόχους υγείας, να διαπραγματευθεί με τους ειδικούς γιατρούς ώστε να γίνουν νέες συμβάσεις, αλλά και να ανακατανείμει τα κονδύλια με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων, με βάση τα όσα διαμηνύουν τα στελέχη της ΝΔ.

Τρίτο στοίχημα: Τα νοσοκομεία

Με πονοκέφαλο για τα δημόσια νοσοκομεία θα ξεκινήσει ήδη η πρώτη ημέρα για τον νέο υπουργό Υγείας. Τα νοσοκομεία παραμένουν χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι όποιες προκηρύξεις έχουν μείνει στάσιμες εδώ και καιρό.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων αναμένουν με αγωνία να δουν προσλήψεις που θα καλύψουν τα κενά, δεδομένου ότι από το σύστημα λείπουν περίπου 6000 γιατροί και κοντά 15.000νοσηλευτές.

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει και άμεση αλλαγή των Διοικητών των Νοσοκομείων ώστε να εφαρμοσθεί το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για το ΕΣΥ. Μάλιστα η ηγετική ομάδα της γαλάζιας παράταξης έχει σχεδιάσει νέο τρόπο επιλογής των Διοικητών των Νοσοκομείων. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Διοικητές Νοσοκομείων υπ’ ατμόν! Προς αλλαγή του τρόπου επιλογής και αξιολόγησης»

Τέταρτο στοίχημα: Νέα φαρμακευτική πολιτική

Σημαντικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική αναμένεται να προωθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με εντολή μάλιστα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr.

Το μίγμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαετία δε φαίνεται να διευκολύνει ούτε τους ασθενείς, αλλά ούτε και τις φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα συχνά πυκνά να έχουμε έντονες αντιδράσεις.

Άλλωστε στον αέρα είναι ακόμη ο νέος φορέας για την αξιολόγηση των φαρμάκων (ΗΤΑ) που θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα με βάση τις δεσμεύσεις μας στους δανειστές, ώστε να μπορούν να μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων αλλά και να γίνονται χωρίς προβλήματα οι εισαγωγές των καινοτόμων σκευασμάτων.

Αντίστοιχες αλλαγές θα κληθεί να κάνει ο νέος υπουργός Υγείας και για την ενίσχυση των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων, καθώς τα τελευταία χρόνια αποσύρονται λόγω μη συμφέρουσας τιμής όλο και περισσότερα σκευάσματα.

Την ίδια ώρα στη μέση έχουν μείνει και οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων καθώς μέχρι στιγμής η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί μόνο για μία θεραπευτική κατηγορία. 
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ