2019-07-10 17:00:19
Φωτογραφία για Εντός του μηνός η Ελλάδα βγαίνει εκ νέου στις αγορές
Το πράσινο φως από τη νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει στη νέα έξοδο στις αγορές περιμένει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων του τελευταίου διαστήματος όχι μόνον επιτρέπουν, αλλά και αποτελούν ισχυρό κίνητρο για μια τέτοια πρωτοβουλία.

Οι τεχνοκράτες του ΟΔΔΗΧ κρίνουν ότι οι κατάλληλες περίοδοι είναι από τώρα (την ερχόμενη εβδομάδα) έως το τέλος Ιουλίου και ίσως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης, δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις και, αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις. Ετσι, υποστηρίζουν ότι, όσο γρηγορότερα γίνει η κίνηση, τόσο καλύτερα.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες ότι σύμφωνα με δύο στελέχη τραπεζών που είναι βασικοί διαπραγματευτές η έκδοση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και αυτή την εβδομάδα. Στον ΟΔΔΗΧ, πάντως, θεωρούν πως το πιο λογικό είναι να μη γίνει κάτι τέτοιο τόσο γρήγορα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για μια νέα έκδοση, αλλά οι εκλογές ανέστειλαν την πρωτοβουλία. Εν τω μεταξύ, η καλή πορεία των ομολόγων συνεχίστηκε και το αποτέλεσμα των εκλογών προχθές στήριξε την ευνοϊκή διάθεση των αγορών. Σε ανάλυσή της, η τράπεζα Berenberg ανέφερε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θετικό για τρεις λόγους: 1) Γιατί οι Ελληνες απέρριψαν τον λαϊκισμό. 2) Γιατί ο νέος πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος εκσυγχρονιστής και 3) γιατί οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή επιτρέπουν στη Ν.Δ. να ξεπεράσει το εμπόδιο των εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του τίτλου, στον ΟΔΔΗΧ θεωρούν ότι δεν είναι σκόπιμο να επεκταθούν πέραν της δεκαετίας, παρότι έχουν διατυπωθεί και σκέψεις για 15ετία. Υποστηρίζουν μια συντηρητική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη διάρκεια (10ετία, 7ετία ή και 5ετία), αλλά και το ποσό (της τάξης των 3 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε τυχοδιώκτες, λένε χαρακτηριστικά. Αλλωστε, υποστηρίζεται πως με τα υφιστάμενα κεφάλαια μπορούν να καλυφθούν θεωρητικά πλήρως οι ανάγκες της χώρας έως το 2023. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει τα 5 από τα 7 δισ. που προέβλεπε το πρόγραμμά του για το 2019.

Η απόδοση του 10ετούς ήταν χθες στο 2,076%. Οπως επισημαίνεται από την αγορά, παρότι είναι πολύ χαμηλή, η απόδοση αυτή δεν παύει να είναι 210 μονάδες πάνω από την αντίστοιχη των πορτογαλικών τίτλων, κάτι που εξηγεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα έκδοση, τονίζουν.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ