2019-07-11 20:20:19
Φωτογραφία για Το υπέροχο γράμμα συμπαράστασης του Einstein προς τη Marie Curie  όταν ξέσπασε το σκάνδαλο
Λίγα πράγματα είναι πιο αποκαρδιωτικά από το να βλέπεις ανθρώπους χαμηλού πνευματικού επιπέδου να στάζουν χολή για αυτούς που θα χαρακτηρίζαμε ιδιοφυΐες. Αντιθέτως, λίγα πράγματα είναι πιο ενθαρρυντικά από το να βλέπεις την αλληλεγγύη και την υποστήριξη ανθρώπων με υψηλό πνευματικό επίπεδο σε αυτούς που δέχονται αυτές τις απαίσιες επιθέσεις, διαβάζουμε στο εξαιρετικό Brainpickings.

Το 1903, η Μαρία Κιουρί (7 Νοεμβρίου 1876 – 4 Ιουλίου 1934) έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ. Δόθηκε από κοινού σε εκείνη και τον σύζυγό της Πιέρ για την πρωτοποριακή τους έρευνα πάνω στη ραδιενέργεια. Στις 19 Απριλίου του 1906, έμεινε χήρα εξαιτίας ενός απίστευτου ατυχήματος. Καθώς εκείνη τη βροχερή νύχτα διέσχιζε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Παρισιού, ο Πιέρ γλίστρησε, έπεσε κάτω από ένα κάρο και σκοτώθηκε ακαριαία. Η Μαρία τον θρηνούσε για χρόνια. Το 1910, βρήκε παρηγοριά σε έναν προστατευόμενο του Πιέρ – έναν νέο καθηγητή φυσικής που λεγόταν Paul Langevin και ο οποίος είχε παντρευτεί αλλά βρισκόταν σε διάσταση με μια γυναίκα που τον κακοποιούσε σωματικά
. Έγιναν εραστές. Εξοργισμένη, η γυναίκα του προσέλαβε κάποιον για να εισβάλλει στο διαμέρισμα που οι δύο εραστές συναντιούνταν προκειμένου να κλέψει τα ερωτικά τους γράμματα, τα οποία εκείνη έξυπνα διοχέτευσε στον Τύπο. Ο Τύπος με τη σειρά του, διαπόμπευσε την Κιουρί και την απεικόνισε ως μια «ξένη, Εβραία αντροχωρίστρα».

Μόλις επέστρεψε από μια ιστορική σύσκεψη στις Βρυξέλλες, εκεί όπου συνάντησε τον Αϊνστάιν, η Κιουρί βρήκε ένα οργισμένο πλήθος έξω από το σπίτι της στο Παρίσι. Αναγκάστηκε μαζί με τις κόρες της να μείνει σε σπίτι οικογενειακού φίλου.

Συνέδριο Σολβέ το 1911. Η Κιουρί στηρίζεται στο τραπέζι. Ο Αϊνστάιν δεύτερος από τα δεξιά. Παρόντες ήταν επίσης και οι Max Planck, Henri Poincaré και Ernest Rutherford

Ο Αϊνστάιν θεωρούσε την Κιουρί «απλό και ειλικρινή άνθρωπο» με μια «αστραφτερή ιδιοφυΐα». Όταν έμαθε για το σκάνδαλο έγινε έξαλλος με την ξεδιαντροπιά και τη βαρβαρότητα του Τύπου – οι ταμπλόιντ εφημερίδες είχαν αφαιρέσει όλη την ανθρωπιά από μια προσωπική υπόθεση και την έφεραν στη δημοσιότητα με ξεκάθαρη την πρόθεση να καταστρέψουν την επιστημονική φήμη της Κιουρί.

Ειδικός στα όμορφα παρηγορητικά γράμματα και πρωταθλητής στην ευγένεια, ο Αϊνστάιν έγραψε με ολόψυχη αλληλεγγύη και υποστήριξη στην Κιουρί, ενθαρρύνοντάς την να μην δώσει αξία στα κατάπτυστα σχόλια του Τύπου. Το γράμμα, το οποίο βρέθηκε στη φανταστική βιογραφία του Walter Isaacson «Einstein: His Life and universe», αποτελεί απόδειξη της γενναιοδωρίας του πνεύματός του που συνόδευε την ασυναγώνιστη νοημοσύνη του Αϊνστάιν -πρόκειται για αυτό ακριβώς που ο ίδιος όρισε ως «πνευματική νοημοσύνη».

Ο Αϊνστάιν, ο οποίος αργότερα επεσήμανε πως από όλα τα δημοφιλή πρόσωπα η Μαρί Κιουρί είναι το μοναδικό του οποίου η φήμη δεν αλλοιώθηκε, της είχε γράψει:

«Ιδιαίτερα αξιότιμη κα Κιουρί,

Μην γελάσετε μαζί μου που σας γράφω δίχως να έχω να πω κάτι λογικό. Αλλά είμαι τόσο εξοργισμένος με τον ποταπό τρόπο με τον οποίο ο κόσμος τολμά να ασχολείται μαζί σας αυτόν τον καιρό, που πρέπει οπωσδήποτε να βγάλω από μέσα μου αυτό το συναίσθημα.

Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος πως σταθερά απεχθάνεστε αυτόν τον όχλο, είτε σας δείχνει πολυτελή σεβασμό δουλοπρεπώς, είτε προσπαθεί να ικανοποιήσει την δίψα του για εντυπωσιασμό. Νιώθω την ανάγκη να σας πω πόσο πολύ θαυμάζω την νοημοσύνη σας, τη θέλησή σας, την ειλικρίνειά σας και πως θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που σας γνώρισε στις Βρυξέλλες.

Όποιος δεν ανήκε σε αυτά τα ερπετά είναι τώρα ευτυχισμένος, όπως και πριν, που έχουμε ανάμεσά μας προσωπικότητες όπως εσάς και τον Langevin, αληθινούς ανθρώπους δηλαδή που κάποιος θεωρεί προνόμιο το να τους συναντά.

Εάν ο όχλος συνεχίσει να ασχολείται μαζί σας, τότε απλά μην διαβάζετε αυτές τις χαζομάρες, αλλά καλύτερα αφήστε τις για τα ερπετά για τα οποία δημιουργήθηκαν.

Με τους πιο φιλικούς χαιρετισμούς σε εσάς, τον Langevin και τον Perrin, ο δικός σας,

Α. Αϊνστάιν».

Λίγο μετά το σκάνδαλο η Κιουρί βραβεύτηκε με το δεύτερο της Νόμπελ – αυτή τη φορά στη χημεία, για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου. Μέχρι και σήμερα αποτελεί τον μοναδικό άνθρωπο που έχει κερδίσει νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες και συνεχίζει να είναι ένα από διορατικά και πολυαγαπημένα μυαλά. Τους δημοσιογράφους που την έλουσαν με χολή δεν τους ξέρει κανείς και όσοι τους ξέρουν, τους αποδοκιμάζουν.

Πηγή:https://mikropragmata.lifo.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ