2019-07-13 19:49:24
Φωτογραφία για Η υπερβολική χρήση του smartphone δεν φαντάζεστε με τι συνδέεται
Η κατάχρηση του smartphone – φαινόμενο συχνό σε εφήβους και σε νέους ενήλικες – συνδέεται με

χαμηλότερους βαθμούς, κακή χρήση αλκοόλ και περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους.

Τη νέα έρευνα έκαναν το Πανεπιστήμιο του Chicago, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Πανεπιστήμιο της Minnesota και συμμετείχαν πάνω από 3.400 φοιτητές.

Διαπιστώθηκε ότι ένας στους πέντε ερωτηθέντες ανέφερε προβληματική χρήση του smartphone του. Οι φοιτήτριες ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν (ποσοστό 64%) και η προβληματική χρήση των smartphone συνδέθηκε με όλα αυτά τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.

Τα smartphones προσφέρουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης όλο το εικοσιτετράωρο για τηλεφωνικές κλήσεις, παιχνίδια, τυχερά παιχνίδια, συζητήσεις με φίλους, χρήση messenger, πρόσβαση σε υπηρεσίες ιστού (π.χ. ιστότοπους, κοινωνικά δίκτυα και πορνογραφία) και αναζήτηση πληροφοριών. Ο αριθμός των χρηστών τους αυξάνεται ραγδαία, με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.


Το θέμα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί χρήστες, νέοι σε ηλικία ως επί το πλείστον, που δεν κάνουν βήμα χωρίς το «έξυπνο» κινητό τους, αγνοώντας (ή αδιαφορώντας για) το γεγονός ότι επιβαρύνεται η υγεία τους και η ποιότητα ζωής τους Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση του smartphone με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), διαταραχή υπερκινητικότητας και έλλειψης προσοχής (ADHD) και προβλήματα αυτοεκτίμησης.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Journal of Behavioral Addictions, στη νέα μελέτη φάνηκε καθαρά η επίπτωση στην πορεία των σπουδών με χαμηλές βαθμολογίες, η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και η κατάχρηση αλκοόλ.

«Ακόμη και ένας μικρός αρνητικός αντίκτυπος θα μπορούσε να επηρεάσει βαθιά τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα ενός ατόμου και τις ευκαιρίες απασχόλησής του στη μετέπειτα ζωή», δήλωσε ο καθηγητής Jon Grant από το Τμήμα Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Chicago.

Όσο για την σεξουαλική συμπεριφορά, οι νέοι που συνέχεια ασχολούνταν με το κινητό τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πάνω από έξι ερωτικούς συντρόφους τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.

«Τα smartphones μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συνδεθούν και να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι και τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως μία οδός για σεξουαλικές επαφές, είτε μέσω διαφορετικών ερωτικών συντρόφων, είτε με πιο απλό σεξ», πρόσθεσε ο Dr Sam Chamberlain από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

healthmag.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ