2019-07-17 10:00:21
Φωτογραφία για Η Τουρκία «απαντά» στην ΕΕ στέλνοντας -και- το Oruc Reis στην Κύπρο
Την αποστολή και τέταρτου πλοίου για γεωτρήσεις στην Κύπρο ανακοίνωσε η Τουρκία, μόλις λίγες ώρες αφότου έγιναν γνωστά τα μέτρα που έλαβε εναντίον της η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis προγραμματίζεται να μεταφέρει τις εργασίες του εντός της κυπριακής ΑΟΖ για νέες έρευνες.

Όπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το Oruc Reis βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2017 για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τις επόμενες εβδομάδες θα σταλεί για να συνδράμει στις σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Ντονμέζ προειδοποιεί μάλιστα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για εξασφάλιση των "κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή".

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis δεν είναι γεωτρύπανο αλλά ερευνητικό σκάφος, παρόμοιου τύπου με το Barbaros.


Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προαναγγείλει την πρόθεση της Άγκυρας να αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας και τέταρτο σκάφος, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το ΥΠΕΞ της χώρας.

«Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας… Η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της κατά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν... Σύντομα θα στείλουμε το συντομότερο δυνατό και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο μεταξύ άλλων αποφάσισε το «πάγωμα» της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, επέμεινε πως τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωνε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ