2019-07-18 10:30:18
Φωτογραφία για Φιλιππίνες: Περισσότεροι από 450 θάνατοι από δάγκειο πυρετό
Οι υπηρεσίες υγείας στις Φιλιππίνες ανακοίνωσαν «εθνικό συναγερμό» μετά από έξαρση ασθένειας δάγκειου πυρετού, που έχει σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότεροι από 450 άνθρωποι από τον Ιανουάριο και μετά.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2019 έχουν αναφερθεί περισσότερα από 100.000 κρούσματα, πράγμα που σημαίνει μία αύξηση της τάξεως του 85% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήδη έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με όλο το 2018.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν κηρύξει  «εθνικό συναγερμό» στη χώρα μετά από την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από δάγκειο πυρετό.

Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε τέσσερις περιοχές στις οποίες διαμένουν πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι και περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Οι υπηρεσίες υγείας ελέγχουν άλλες εννιά περιοχές, ωστόσο ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε δηλώνει ότι η ασθένεια είναι «τοπική» και δεν έχει εξελιχθεί σε εθνική επιδημία.


Ο δάγκειος πυρετός είναι μία ιογενής λοίμωξη που προέρχεται από τα κουνούπια και τα κύρια συμπτώματα του είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως οξείς πονοκέφαλοι, πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις, πυρετός και εξανθήματα σε όλο το σώμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο προσβάλλονται εκατομμύρια άνθρωποι, οι 500.000 εκ των οποίων χρειάζεται να νοσηλευτούν, ενώ οι θάνατοι είναι περίπου 12.500.

Παρόλο που εμφανίζεται κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Βραζιλία, τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει παρατηρηθεί κουνούπια να μεταφέρουν δάγκειο πυρετό και άλλες ασθένειες και σε άλλες χώρες όπως στις νότιες ΗΠΑ, στην Αυστραλία και σε παράκτιες περιοχές στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Ο υπουργός Υγείας Φρανσίσκο Ντούκε δήλωσε ότι ιστορικά στις Φιλιππίνες υπάρχει μία έξαρση στον δάγκειο πυρετό κάθε τρία με τέσσερα χρόνια και η αύξηση το φετινό χρόνο είναι εντός των προβλέψεων.

Πηγή: reader.gr  CNN
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ