2019-07-18 21:30:22
Φωτογραφία για Πώς γίνεται ντέρμπι ο αγώνας για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
Γιατί είναι «φιλέτο» το 30% της ΔΑΑ; Επειδή ο κάτοχός του εξασφαλίζει υψηλότατη

(μερισματική) απόδοση που ξεπερνά το 8% ετησίως, δηλαδή νούμερα που ονειρεύονται πολλοί επενδυτές Αυξημένη είναι η κίνηση στο τέρμιναλ των υπερατλαντικών πτήσεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όμως ανάμεσα στους τουρίστες υπάρχουν και τα στελέχη των Καναδών της PSP και των Αυστραλών της Macquarie που φαίνεται πως θα μονομαχήσουν μέχρις εσχάτων για το 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

Και οι δύο πλευρές λένε πως έχουν φτάσει μέχρι το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς το 30% του ΔΑΑ είναι ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη λέγεται πως ήταν αυτή που έφερε στην Ελλάδα τους Αυστραλούς και στενοχώρησε τους Καναδούς οι οποίοι θεωρούσαν πως θα κάνουν περίπατο! Η συμμετοχή των Αυστραλών αναμένεται να είναι αιτία για ακόμα υψηλότερο τίμημα, κάτι που φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.


Γιατί είναι «φιλέτο» το 30% της ΔΑΑ; Επειδή ο κάτοχός του εξασφαλίζει υψηλότατη (μερισματική) απόδοση που ξεπερνά το 8% ετησίως, δηλαδή νούμερα που ονειρεύονται πολλοί επενδυτές. Η διαχρονικά υψηλότατη κερδοφορία της εταιρείας – από τις υψηλότερες μεταξύ των αεροδρομίων της Ευρώπης – έχει μετατρέψει τις μετοχές σε ομόλογα.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, που λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αν και θεωρείται σίγουρη η παράταση, θα κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ακριβώς επειδή η ΔΑΑ είναι «ομόλογο», αναμένεται να υπάρξει και πρόσθετο διεθνές ενδιαφέρον. Ακούγεται, για παράδειγμα η γαλλική Vinci, που ηγείται την κοινοπραξίας διαχείρισης της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου και της Ολυμπίας Οδού.

Οι Γάλλοι θεωρούν πως τους χρωστάμε επειδή δεν πρόλαβαν να κατέβουν για το αεροδρόμιο στο Καστέλι που κατέληξε στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GMR. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του ομίλου Κοπελούζου που σήμερα έχει το 5% της ΔΑΑ. Θα επιχειρήσει να αυξήσει το ποσοστό με διεθνή συνέταιρο; Θα βρει ευκαιρία να πωλήσει; Το σίγουρο είναι πως θα ζήσουμε ένα ντέρμπι.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ