2019-07-19 12:51:45
Φωτογραφία για Υπ. Οικονομικών: Τι αλλάζει με το ΣΔΟΕ
«Αλεξίσφαιρο» …από τα «πυρά» της πολιτικής διαμάχης αναζητεί το ΣΔΟΕ, τα στελέχη του

οποίου βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο αλλαγών και ανακατάξεων. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι ο ρόλος του ΣΔΟΕ όχι μόνον δεν αποδυναμώνεται, αλλά ενισχύεται η ανεξαρτησία του από κομματικούς και κυβερνητικούς ελέγχους και παρεμβάσεις.

Αιτία του κακού, την φορά αυτή, ήταν η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (84/2019) με το οποίο καταργείται η Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ. Ωστόσο πουθενά δεν αναφέρεται ότι καταργείται το ΣΔΟΕ, ως Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Αυτό που αλλάζει, είναι ότι αντί μιας Ειδικής Γραμματείας που υπάγετο στον έλεγχο του υπουργού Οικονομικών, το ΣΔΟΕ θα υπάγεται στον έλεγχο μιας Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιας για το σύνολο της Φορολογικής Πολιτικής.

Αυτό που θα αλλάξει, όπως προβλέπεται και από το Γ΄Μνημόνιο, είναι ότι οι Γενικοί Γραμματείς και οι Γενικοί Διευθυντές στο ΣΔΟΕ –αλλά και σε ολόκληρο το Δημόσιο- θα πρέπει να εκλέγονται αξιοκρατικά και με ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες, αντί να αλλάζουν κατά βούληση κάθε φορά που αλλάζει μία κυβέρνηση ή ένας υπουργός (ή και από τον ίδιο υπουργό)
. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017 αλλά, επισήμως, «σκάλωσε» για τυπικούς λόγους, χωρίς όμως κανείς να πει δημοσίως ότι η διαδικασία επιλογής σταματά ή ακυρώνεται. Συνεπώς, εφόσον οι σχετικοί νόμοι ισχύουν, όταν ολοκληρωθεί η επιλογή μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στα υπουργεία, η πλήρωση των θέσεων αυτών (και) για το ΣΔΟΕ θα γίνει τότε, με αξιοκρατικές διαδικασίες όπως προβλέπουν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί –και όχι με εντολή υπουργού.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ