2019-07-19 14:41:50
Φωτογραφία για Οι ΗΠΑ κατέρριψαν ιρανικό drone στα Στενά του Ορμούζ
Για κίνηση άμυνας μίλησε ο Τραμπ - Το περιστατικό μεταφράζεται ως απάντηση της

αμερικανικής πλευράς μετά την, προ ενός μηνός, κατάρριψη αμερικανικού drone από το Ιράν

Tην κατάρριψη ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα Στενά του Ορμούζ ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για κίνηση άμυνας που σκοπό είχε να αναχαιτίσει την προκλητικότητα της Τεχεράνης.

Το επεισόδιο κλιμακώνει την ένταση σε μια πλούσια από πετρελαϊκή άποψη περιοχή. Εκτυλίσσεται, δε, σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ -Ιράν βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με την απόρριψη της συμφωνίας για το πρόγραμμα των πυρηνικών από την Ουάσινγτον να δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Για την επιχείρηση κατάρριψης ο Τραμπ υποστήριξε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Uss Boxer ήταν αυτό που κατέστρεψε το drone όταν εκείνο πλησίασε σε απόσταση 914 μέτρων το πλοίο αγνοώντας τις αμερικανικές εκκλήσεις.


Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το drone απείλησε την ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος. «Το drone καταστράφηκε αμέσως. Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύουμε όσα μας ανήκουν» επισήμανε σε έντονος ύφος ο Τραμπ.

Δήλωσε, ακόμη, ότι το drone προέβη σε εχθρική ενέργεια ενάντια στο δεξαμενόπλοιο που έπλεε σε διεθνή ύδατα.

Εστίασε, ακόμη, στη σημασίατης ελεύθερης ναυσιπλοϊας και της δυνατότητας ανάπτυξης του ελεύθερου εμπορίου, τα οποία πολεμά το Ιράν.

Κάλεσε ακόμη και άλλα κράτη να προστατεύουν τα πλοία τους.

Όπως επιβεβαιώθηκε από το Πεντάγωνο, Uss Boxer κατά τις 10:00 - τοπική ώρα - έπλεε σε διεθνή και σχεδίαζε τη μετάβασή του στα Στενά του Ορμούζ.

«Μη επανδρωμένο αεροσκάφος κινήθηκε απειλητικά προς το Uss Boxer. Το αμερικανικό πλοίο βρισκόταν σε άμυνα όταν απάντησε, ώστε να διασφαλίσει την αφάλεια του πληρώματός του» διεμήνυσε το Πεντάγωνο.

Το «Boxer» ανήκει στα πλοία του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν ανάμεσα στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν, σε μια επιχείρηση στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Το σκηνικό σημειώθηκε τέσσερις εβδομάδες αφότου το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό drone, στην ίδια περιοχή. Μετά το σκηνικό, που εκτυλίχθηκε στις 20 Ιουνίου, ο Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ώρες οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν δεξαμενόπλοιο με την υποψία ότι μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο στον Κόλπο.

«Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμά του που συνέλαβε στον Κόλπο» δήλωσε αμέσως μετά το περιστατικό εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ