2019-07-21 14:00:29
Φωτογραφία για Αναβίωση του ενιαίου αμυντικού χώρου εξετάζουν Ελλάδα - Κύπρος
Προς απάντηση της Τουρκίας- Συζητήσεις ΥΠΑΜ και Μητσοτάκη- Αναστασιάδη

Του Στέλιου Ξιουρή

Οι σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου στην νεώτερη ιστορία διέπονταν από διαφόρου είδους δόγματα και συνεργασίες, αλλά εκ των πραγμάτων το ισχυρότερο, ήταν εκείνο που προσδιορίστηκε ως το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Παρά το ότι κατά καιρούς επανερχόταν ως υπόμνηση και εισήγηση από στρατιωτικούς αναλυτές αλλά και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, εντούτοις οι πολιτικοί αρχηγοί που έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο το θεωρούσαν αχρείαστο και άνευ αντικειμένου.

Φαίνεται όμως ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου με πλήρη εφαρμογή της ρήσης « ανάγκα και οι θεοί πείθονται» , αφού στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι αλλόθρησκοι κατέδειξαν την αναγκαιότητα για αναβίωση και επανασύσταση του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Η ΤΡΙΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ των Τούρκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στις θάλασσες της Κύπρου και συγκεκριμένα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ), υποχρεώνει τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας- Κύπρου να αντιδράσουν αμέσως και να εξεύρουν τρόπους εξευμενισμού του θηρίου
. Μπορεί να επιδεικνύεται ψυχραιμία από τις ηγεσίες Ελλάδας- Κύπρου και να επιδιώκεται επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά εκ των γεγονότων θα πρέπει να χαραχθεί και αποτελεσματικότερη άμυνα για τις δυο χώρες.

Ας μην ξεχνούμε ότι δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον η Τουρκία να οδεύσει και προς το Καστελόριζο Οι στρατηγοί το προτείνουν- οι πολιτικοί το σκέφτονται

Πάντως ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού θέτουν επί τάπητος το θέμα της αναβίωσης του ενιαίου αμυντικού χώρου και φαίνεται ότι και πολιτικοί τείνουν ευήκοον ους. Αν και η συζήτηση βρίσκεται στα αρχικά στάδια εντούτοις η χρονική συγκυρία παραπέμπει για εξελίξεις στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αφού δυο επισκέψεις , θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Κατ’ αρχάς η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογο του της Κύπρου ΣΑΒΒΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ, αποτέλεσε την έναρξη των συζητήσεων περί της αναζήτησης αποτελεσματικότερων τρόπων κοινής άμυνας Ελλάδας- Κύπρου, και προάγγελο περαιτέρω ενεργειών, όπως καταγράφηκε από την newsbomb σε σχετικό ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου Γιώργου Μιχαηλίδη.

Αν και το θέμα δεν έτυχε ενδελεχούς μελέτης, λόγω και των πιεστικών εξελίξεων, εντούτοις παραπέμφθηκε στα στρατιωτικά επιτελεία προς επεξεργασία και παρουσίαση προς τους ηγέτες των δυο κρατών. Κάποιες επιφυλάξεις παρουσιάζονται εκατέρωθεν, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν προς εξεύρεση των καλύτερων δυνατών τρόπων για αποτελεσματικότερη άμυνα των δυο κρατών.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗστην Κύπρο στις 29 Ιουλίου και των συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα είναι ανοικτά στο παρόν στάδιο, αλλά ανακοινώσεις περί τούτου, όπως κανείς μπορεί να αντιληφθεί δεν μπορεί να αναμένονται δημόσια , τουλάχιστον επί του παρόντος.

Το είναι το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας- Κύπρου

Η δημιουργία του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα αποφασίστηκε το 1993 από τις κυβερνήσεις ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ και ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ουσιαστικά λειτούργησε από το 1994 έως το 1999. Απενεργοποιήθηκε από την Κυβέρνηση ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ , αφού ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός ακολουθούσε διαφορετική πολιτική φιλοσοφία και πρακτική.

Με το δόγμα, πέραν του προφανούς, που είναι η ανύψωση του φρονήματος των Ελλήνων( Κύπρου και Ελλάδας) ,της περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης των δυο χωρών και της επίδειξης κοινής βούλησης προς αντιμετώπιση των εχθρών, αφορούσε και βεβαίως πρακτικά, ότι θεωρείται ως αιτία πολέμου για Ελλάδα- Κύπρο οποιαδήποτε παρέμβαση άλλων χωρών …

Η αμυντική σύζευξη των δυο χωρών συνιστά και περαιτέρω επιχειρησιακή συνεργασία προς προστασία του εναέριου και θαλάσσιου χώρου...
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ