2019-07-22 14:56:20
Φωτογραφία για Απ. Βαλτάς για τις προγραμματικές δηλώσεις: Θετικό μήνυμα, έχουμε προτάσεις ως ΠΦΣ
Ως ένα καταρχήν θετικό μήνυμα για τους φαρμακοποιούς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τα όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακοίνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης προκειμένου να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε συγκεκριμένα: «Επιθυμούμε τα φαρμακεία να αποτελέσουν κόμβο υγείας και ενημέρωσης για τους πολίτες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μοναδικές παρεμβάσεις μας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, πρέπει να είναι η παροχή κινήτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη δημιουργία συνενώσεων, η μέριμνα για τα φαρμακεία απομακρυσμένων περιοχών και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακευτικών συλλόγων».

Όλα αυτά είναι λίγο πολύ στους στόχους της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και έχουν εκφραστεί από τον πρόεδρό του κ. Απόστολο Βαλτά.


 

Καθώς μάλιστα φαίνεται ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην οργανωμένη παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το ελληνικό φαρμακείο-λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που έχει η χώρα μας-παίζει εκ των πραγμάτων κομβικό ρόλο και φαίνεται πως η νέα περίοδος διακυβέρνησης της χώρας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εικόνας που είχε διαμορφωθεί στο χώρο και να αποδειχθεί ότι πράγματι πολλά τραύματα που υπέστη ο κλάδος οφείλονταν σε μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για μία «επανάσταση στην πρόληψη» και μένει να φανεί η θέση που θα έχει το ελληνικό φαρμακείο σε αυτήν την επανάσταση.

«Επαγγελλόμαστε μια επανάσταση στην πρόληψη. Αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά με διαρκή πρόοδο και εφαρμογή προγραμμάτων για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ» ανέφερε ο κ. Κικίλιας ο οποίος σε ό,τι αφορά την πρόληψη μίλησε ακόμη για πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής παχυσαρκίας.

Εκτός της οργανωμένης πρόληψης το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στην Υγεία θα στηριχθεί σε τρεις ακόμη άξονες, την περίθαλψη με αξιοπρέπεια, όπου έκανε λόγο για διανομή  φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι τους, τη φροντίδα στους ευάλωτους και τη σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος Υγείας.

Πολύ σημαντική για τον κλάδο ήταν η αναφορά του κ. Κικίλια σε κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι θα δοθεί τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σημαντική επίσης ήταν η αναφορά του κ. Κικίλια στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης των ηλικιωμένων (και των παιδιών) καθώς και στον πόλεμο ενάντια στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου, για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου αλλά και στη λήψη ουσιαστικών διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να συγκρατηθεί και να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς (rebate & clawback).

Ο κ. Κικίλιας σημειώνοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει ως υπουργός στη σχέση με τους επαγγελματίες Υγείας μίλησε για «τριετές σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους φορείς της υγείας, συνυπολογίζοντας και τις δικές τους προτάσεις. Θα ακούσουμε με προσοχή αυτά τα οποία έχουν να προσθέσουν στο πρόγραμμά μας».

Ο κ. Βαλτάς, μιλώντας στο DailyPharmaNews σημείωσε ότι «οι προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας αποτελούν μία επίσημη αναγνώριση και από την κυβέρνηση ότι τα φαρμακεία αποτελούν υγειονομικά κέντρα, κέντρα ενημέρωσης και παροχής υπηρεσιών υγείας του πληθυσμού της χώρας»

Για τον κ. Βαλτά είναι πολύ σημαντικό το ότι μέσα σ’ ένα ρυθμισμένο περιβάλλον αναγνωρίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Πάνω σε αυτή τη βάση θα υπάρξει η επαφή με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου όπου θα κατατεθεί ένα σχέδιο ολοκληρωμένων προτάσεων που ήδη έχει ο ΠΦΣ προς όφελος του πολίτη, της πολιτείας και του εκσυγχρονισμού του ελληνικού φαρμακείου.

Τέλος ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε και στις «ουρές της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και της διάθεσης των ΦΥΚ μέσα από τα φαρμακεία. «Θεωρούμε ότι η δυνατότητα χορήγησης των ΦΥΚ από τα ελληνικά φαρμακεία διασφαλίζει τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τη συμμόρφωση των ασθενών, πράγμα που δεν μπορούσε να το εγγυηθεί η μεταφορά μέσω courier».   

πηγή: dailypharmanews
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ