2019-07-22 20:43:56
Φωτογραφία για Πόσες ώρες την ημέρα είστε μόνοι στο σπίτι και τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας
Το να περνά κάποιος όλο και περισσότερο χρόνο μόνος καθημερινά είναι ένδειξη κοινωνικής απομόνωσης, η οποία με τη σειρά της έχει σχετιστεί με προβλήματα υγείας στην Τρίτη Ηλικία, όπως η καρδιακή νόσος, η κατάθλιψη και η γνωστική εξασθένηση

Όσο μεγαλώνουμε αυξάνει και ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας στο σπίτι, με τους άνω των 70 ετών να εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο περνούν τρεις ώρες την ημέρα μόνοι, συγκριτικά με τους μεσήλικες.

Σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα καταλήγει αμερικανική μελέτη που ανέλυσε στοιχεία από την Κρατική Επιτροπή Εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν στον χρόνο που ξυπνούσαν οι ηλικιωμένοι και κατέληξαν στην διαπίστωση ότι κατά μέσο όρο ο χρόνος που ήταν μόνοι αυξήθηκε από 3,5 ώρες για όσους ήταν νεότεροι των 40 ετών, σε επτά ώρες και 47 λεπτά στους άνω των 80 ετών.

Κι ενώ το να μένει κανείς μόνος και να έχει χρόνο για τον εαυτό του δεν είναι απαραιτήτως κακό, το να περνά όλο και περισσότερο χρόνο μόνος καθημερινά είναι ένδειξη κοινωνικής απομόνωσης η οποία με τη σειρά της έχει σχετιστεί με προβλήματα υγείας στην Τρίτη Ηλικία, όπως η καρδιακή νόσος, η κατάθλιψη και η γνωστική εξασθένηση.


Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη η διαπίστωση της μελέτης, ότι τα άτομα άνω των 60 ετών που ζούσαν μόνα περνούσαν 10,5 ώρες χωρίς παρέα, συγκριτικά με ηλικιωμένους που ήταν έγγαμοι.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι το ένα τέταρτο των ατόμων 60 ετών και άνω ζουν μόνοι και το ένα τρίτο αυτών δήλωναν ότι περνούσαν όλο το καιρό μόνοι.

Οι γυναίκες που συνήθως ζουν περισσότερο από τους άνδρες και έχουν περισσότερες πιθανότητες να χηρέψουν, περνούσαν περισσότερο χρόνο μόνες, από τους συνομηλίκους τους άνδρες, αν και είχαν περισσότερες πιθανότητες να συμμετέχουν και σε δραστηριότητες όπως ο εκκλησιασμός ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις εκτός σπιτιού.

Μαίρη Μπιμπή
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ