2019-07-25 14:04:17
Φωτογραφία για Όλοι οι άνθρωποι του Μπόρις: Το νέο υπουργικό σχήμα... δείχνει «σκληρό Brexit»
Ποιοι αναλαμβάνουν τα κρίσιμα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εσωτερικών

στη νέα κυβέρνηση της Βρετανίας

Σεισμό με το «καλημέρα» προκάλεσε ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου έφερε καίριες αλλαγές σε σοβαρά αξιώματα όπως και μπαράζ παραιτήσεων, σε μια κρίσιμη για τη Βρετανία περίοδο.

Σε μια περίοδο που η χώρα καλείται να διαχειριστεί, χωρίς να εκτροχιαστεί από τις διπλωματικές ράγες, ένα σύνθετο διαζύγιο.

Διάθεση για σκληρό Brexit μαρτυρούν οι επιλογές του Μπόρις Τζόνσον, αφού σε κορυφαία πόστα τοποθέτησε πρόσωπα που διαφώνησαν με τις πολιτικές της Τερέζα Μέι περί βελούδινης εξόδου και που ανήκουν στην πιο δεξιά πτέρυγα των Τόρις.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Ευρώπη και ΔΝΤ, μετά την ανάδειξη Τζόνσον στην ηγεσία της Βρετανίας, διαμηνύοντας σε κάθο τόνο ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν σε κάθε περίπτωση επιζήμιο. Ανησυχία επικρατεί και στους κόλπους του βρετανικού Κοινοβουλίου για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει ο νέος επικεφαλής των Συντηρητικών να οδηγήσει της χώρα του εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.


Το νευραλγικό πόστο του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαχίντ Τζάβιντ, ο οποίος αντικαθιστά τον Φίλιπ Χάμοντ. Το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, που αποτελεί επιλογή του Τζόνσον ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ξενοφοβία, γεννήθηκε στο Ρότσντεϊλ από Πακιστανούς γονείς.

Ο πατέρας του νέου ΥΠΟΙΚ εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείου και στη συνέχεια άνοιξε κατάστημα στο Μπρίστολ.

Ακτιβιστής των Συντηρητικών έγινε στα φοιτητικά του χρόνια ο Τζάβιντ, ενώ όπως δηλώνει έχει έρθει αντιμέτωπος με τον ρατσισμό.

Νέος υπουργός Εξωτερικών αναδείχθηκε ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος υπήρξε υπουργός αρμόδιος για το Brexit αλλά αποχώρησε από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι διαφωνώντας με τους χειρισμούς της και τη συμφωνία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα καλείται να διεξάγει εκ νέου συνομιλίες με την Ένωση, ενώ προέρχεται από τον πιο Συντηρητικό πυρήνα των Τόρις και θεωρείται σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να αποχωρήσει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον εμπιστεύθηκε το υπουργείο Εσωτερικών στην Πρίτι Πατέλ, την πρώην υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης. Η 47χρονη Πατέλ είναι ινδικής καταγωγής, γεννημένη στη Βρετανία.

Έγινε σύμβολο του σκληρού Brexit μέσα από την πολιτική της, ενώ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι τον Νοέμβριο του 2017, όταν έγινε γνωστό ότι είχε συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους εν αγνοία του Λονδίνου, κάτι που παραβίαζε το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Υπουργός αρμόδιος για το Brexit στη νέα κυβέρνηση θα παραμείνει, πάντως, ο Στίβεν Μπάρκλεϊ.Έχει συγκρουστεί, ωστόσο, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, όταν δήλωσε ότι η Συμφωνία που πρότεινε η Μέι είναι πλέον νεκρή. Ξεκάθαρα τάσσεται υπέρ ενός άτακτου Brexit ώστε να συντελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τον Μπεν Γουάλας επέλεξε ως τον επόμενο υπουργό Άμυνας ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ο 49χρονος Γουάλας έχει υπηρετήσει μέχρι σήμερα μόνο σε θέσεις υφυπουργού. Μετά τις σχολικές σπουδές του ο Μπεν Γουάλας εργάστηκε ως δάσκαλος του σκι και στη συνέχεια εντάχθηκε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ. Προτού ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε, επίσης, στην αεροδιαστημική βιομηχανία.

Το 2018 προειδοποίησε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ θα καθιστούσε τη Βρετανία πιο ευάλωτη σε επιθέσεις επειδή δεν θα μοιραζόταν πλέον πληροφορίες με τις Βρυξέλλες, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Υπουργός Εμπορίου διορίστηκε η 43χρονη Λιζ Τρας, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, όμως στην πορεία άλλαξε κατεύθυνση θεωρώντας ότι ένα διαζύγιο θα ευνοούσε την οικονομία της χώρας της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα παραμείνει στη θέση του και στη νέα κυβέρνηση.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε, νωρίτερα, στον Μπόρις Τζόνσον, η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ.

Ο Μπόρις Τζόνσον , έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όμως διαδηλωτές της Greenpeace προσπάθησαν να αποκλείσουν τον δρόμο που ακολουθούσε η αυτοκινητοπομπή του Τζόνσον ενόψει της άφιξής του.

Στα πρώτα του λόγια ο Μπόρις Τζόνσον διακήρυξε ότι πρώτη του προτεραιότητα θα είναι ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) προς όφελος ιδιαίτερα των Βρετανών ηλικιωμένων.

Αναφέρθηκε ακόμη στην Παιδεία, στον στόχο της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας στο ΗΒ, αλλά και στους λόγους για τους οποίους η Βρετανία θαυμάζεται και εκτιμάται ανά τον πλανήτη.

Πιο αναλυτικά η νέα κυβέρνηση:

Υπουργός Οικονομικών: Σατζίντ Τζάβιντ. Διαδέχεται τον Φίλιπ Χάμοντ.

Υπουργός Εσωτερικών: Πρίτι Πάτελ. Διαδέχεται τον Σατζίντ Τζάβιντ.

Υπουργός Εξωτερικών: Ντόμινικ Ράαμπ. Διαδέχεται τον Τζέρεμι Χαντ.

Υπουργός αρμόδιος για το Brexit: Στέφεν Μπάρκλεϊ. Παραμένει στο πόστο του.

Καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ: Μάικλ Γκαβ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Υπουργός Άμυνας: Μπεν Γουάλας. Διαδέχεται την Πένι Μορντόντ.

Υπουργός Εμπορίου: Λιζ Τρας. Διαδέχεται τον Λίαμ Φοξ.

Υπουργός Υγείας: Ματ Χάνκοκ. Παραμένει στο πόστο του.

Υπουργός Περιβάλλοντος: Τερέζα Βίλιερς. Διαδέχεται τον Μάικλ Γκαβ.

Υπουργός Παιδείας: Γκάβιν Γουίλιαμσον. Διαδέχεται τον Ντέμιαν Χιντς.

Υπουργός Πολιτισμού: Νίκι Μόργκαν. Διαδέχεται τον Τζέρεμι Ράιτ.

Υπουργός Επιχειρήσεων: Άντρεα Λίντσομ. Διαδέχεται τον Γκρεγκ Κλαρκ.

Υπουργός Στέγασης: Ρομπέρ Τζένρικ. Διαδέχεται τον Τζέιμς Μπρόκενσιρ.

Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων: Αμπερ Ραντ. Παραμένει στο πόστο της.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Ρόμπερτ Μπάκλαντ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Γκοκ.

Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης: Αλοκ Σάρμα. Διαδέχεται τον Ρόρι Στιούαρντ

Υπουργός Μεταφορών: Γκραντ Σαπς. Διαδέχεται τον Κρις Γκρέιλινγκ.

Υπουργός Ουαλίας: Αλούν Κέιρνς

Υπουργός Βορείου Ιρλανδίας: Τζούλιαν Σμιθ. Διαδέχεται την Κάρεν Μπράντλεϊ.

Υπουργός Σκοτίας: Άλιστερ Τζακ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Μαντέλ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η μάχη στο PRIME TIME..
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η μάχη στο PRIME TIME..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ