2019-07-27 10:35:09
Φωτογραφία για Ιστορίες προσφύγων: Τα παιδιά βρίσκουν ελπίδα στην κηπουρική & τη μαγειρική
Χάρη σε μια πρωτοβουλία της Knorr στην Ελλάδα, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αποκτούν

δεξιότητες στην κηπουρική και τη μαγειρική, προσαρμόζονται στη νέα τους ζωή και κατακτούν μία δίκαιη ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι όλα κάτω από 20 ετών, κι έχουν γεννηθεί μόλις λίγες ώρες ή και λιγότερο, με αεροπλάνο, μακριά από την Ελλάδα. Μπορεί μια τέτοια απόσταση να μην φαίνεται μακρινή, αλλά ο κόσμος τους δεν θα μπορούσε να είναι πιο απομακρυσμένος σε σχέση με αυτό που είναι γνώριμο στους περισσότερους από εμάς.

Είναι παιδιά –κυρίως αγόρια, μεταξύ 5 και 18 ετών- που αναγκάζονται να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ελλάδα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλυτώσουν από τις κακουχίες του πολέμου και να αναζητήσουν μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν έχουν σπίτι, οικογένεια, φίλους. Άφησαν τα πάντα πίσω τους, επέζησαν από ένα εφιαλτικό ταξίδι και βρέθηκαν σε μια άγνωστη χώρα, έχοντας μόνο τα ρούχα που φορούσαν και τίποτε άλλο.


Έχουν χαρακτηριστεί ως τα «ιπτάμενα παιδιά».

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.000 τέτοια παιδιά στην Ελλάδα, τα οποία έχουν δραπετεύσει από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράν, η Σιέρα Λεόνε, η Αιθιοπία και η Γκάνα,. Κάποια ζουν στους δρόμους, άλλα σε κατασκηνώσεις, αστυνομικά τμήματα ή κέντρα υποδοχής – συνήθως σε δύσκολες συνθήκες, δίπλα σε ενήλικες και εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους.

Ζώντας εκτός οποιουδήποτε συστήματος προστασίας, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ούτε πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους. Πάρα πολλά εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άλλων αγχωδών διαταραχών.

Ένα σπίτι με χώρους πρασίνου

Η THE HOME Project είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε, ακριβώς, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα. Μεταφέρει τα παιδιά σε έναν από τους 11 ξενώνες της, προσφέροντάς τους φροντίδα και προστασία, υπηρεσίες εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης.

Ήδη από το 2017, το πρόγραμμα έχει στεγάσει περισσότερα από 285 παιδιά.

Ως επιχείρηση, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas είναι πιστή στη δέσμευσή της να δημιουργεί θετικό αποτύπωμα στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται. Ως εκ τούτου, ένωσε τις δυνάμεις της με τη ΜΚΟ THE HOME Project και παρουσίασε ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο διδάσκει στα παιδιά καλές συνήθειες/πρακτικές υγείας και διατροφής, καθώς και δεξιότητες απαραίτητες για την απασχολησιμότητά τους.

Βοηθάμε τα παιδιά να κατασκευάσουν λαχανόκηπους – που τους ονομάσαμε Knorr Green Spaces – στους ξενώνες και συνεργαζόμαστε με ειδικούς για να τα εκπαιδεύσουν στην κηπουρική και την αειφορία. Αυτοί οι ειδικοί παρακολουθούν την πρόοδό τους και τα βοηθούν να φυτέψουν νέα λαχανικά.

Η αλήθεια είναι πως κάποια παιδιά έχουν… επιφυλάξεις σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές! Όπως εξηγεί ένα αγόρι: «Δοκίμασα μπρόκολο από τον κήπο μας. Δεν είχα ξαναφάει μπρόκολο και δεν μου άρεσε. Όμως, μου είπαν πως όταν αλλάξει η εποχή θα φυτέψουμε διαφορετικά λαχανικά και ανυπομονώ να τα δοκιμάσω».

Όλα τα παιδιά, κυρίως αυτά που είναι πιο κοντά στην ενηλικίωση, εκπαιδεύονται στην κηπουρική και τις αγροτικές εργασίες, ώστε να μάθουν να φυτεύουν και να συντηρούν κήπους με εποχικά λαχανικά.

Παρακολουθούν επίσης μαθήματα μαγειρικής με ένα σεφ από την Unilever Food Solutions – με μια γενναιόδωρη προσφορά σε προϊόντα Knorr και Hellmann’s – ο οποίος τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν συνήθειες υγιεινής διατροφής και να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων.

Ελπίζουμε ότι, πέρα από τα οφέλη για την ευεξία τους, οι δεξιότητες και οι γνώσεις αυτές θα αποβούν χρήσιμες στο να μπορέσουν μελλοντικά να βρουν δουλειά.

Διαμορφώνοντας τους αυριανούς ενήλικες

Εργαζόμενοι από τα γραφεία και τα εργοστάσιά μας προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους για να επισκεφτούν τους ξενώνες και να παρέχουν βοήθεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει συμμετοχή σε μια βραδιά μαγειρικής με τα παιδιά ή σε μια δραστηριότητα, τόσο απλή όσο να κλωτσήσουν μια μπάλα μαζί τους.

Όταν τα παιδιά χρειάζονται συγκεκριμένα είδη – όπως μπουφάν και ζεστά ρούχα για τον χειμώνα – οι συνάδελφοί μας φροντίζουν να τα συγκεντρώσουν και τα παραδίδουν στους ξενώνες.

«Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον» δηλώνει ο Δημήτρης Σερίφης, Unilever Foods & Tea Marketing Manager Νοτιανατολικής Ευρώπης, «και, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους, συμβάλλουμε ταυτόχρονα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, ως μελλοντικών ενηλίκων. Αισθανόμαστε πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, προσφέροντάς τους την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου, καθώς και μια δίκαιη ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ