2019-08-04 12:01:48
Φωτογραφία για Λιώνει η Γροιλανδία: 22 βαθμοί και ποτάμια πάγου..
Η περιοχή της Γροιλανδίας που καλύπτεται από στρώμα πάγου και παρουσιάζει δείγματα λιωσίματος μεγαλώνει καθημερινά, φτάνοντας την Τετάρτη στο 56,5% κάτι που αποτελεί έναν αριθμό ρεκόρ - οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να δούμε ακόμα πιο ακραία κύματα καύσωνα στο μέλλον, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο καύσωνας που έπληξε την κεντρική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα επηρέασε και τη Γροιλανδία, με τις συνέπειες να χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες καταστροφικές.

Υπολογίζουν ότι το 56% του παγοκαλύμματός της βρίσκεται σε κατάσταση τήξης και πως 10 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν ήδη λιώσει. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιφάνειας του πάγου, ένα δισεκατομμύριο τόνοι (ένας γιγατόνος) λιωμένου πάγου ισούται με 400.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. Και, 100 δισεκατομμύρια τόνοι σημαίνει άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 0,28 χιλιοστά.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ζοφερή αυτή εικόνα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και εκφράζουν φόβους ότι θα καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ λιωσίματος του 2012.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συνδέουν ευθέως το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία με την κλιματική αλλαγή.

Οι συνέπειες του φαινομένου είναι παγκόσμιες, αφού η άνοδος της στάθμης των ωκεανών απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε παράκτιες περιοχές.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ