2019-08-06 07:30:07
Φωτογραφία για Ναταλία Κρίτσαλη: Έρχεται να λύσει το πρόβλημα του να θέλεις αίμα και να μην μπορείς να βρεις
Είναι σκληρό να χρειάζεσαι αίμα για σένα ή για δικό σου άνθρωπο και να µην µπορείς να βρεις. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ετήσιων αναγκών για αίµα που καλύπτονται από εθελοντική αιµοδοσία ξεπερνά οριακά το 50%. Η Ναταλία Κρίτσαλη, λάτρης των παζλ, η οποία αντιµετωπίζει την κάθε δυσκολία ως ευκαιρία, αφυπνίστηκε από µικρή και δηµιούργησε το Bloode, την πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιµοδοτών, σε µια προσπάθεια να αλλάξει τον τρόπο µε τον οποίο οι Έλληνες αντιλαµβάνονται την εθελοντική αιµοδοσία. Με το bloode.org, που έχει κατακτήσει αρκετές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο εθελοντισµός για αιµοδοσία γίνεται άµεσος και διαδραστικός. Οι ενδιαφερόµενοι εθελοντές µπαίνουν σε µια πολύτιµη λίστα άµεσης δράσης και λαµβάνουν ειδοποίηση όταν προκύψει ανάγκη για αίµα.

Η ιδέα άρχισε γρήγορα να γίνεται πράξη όταν η νεαρή φοιτήτρια συνειδητοποίησε την κατάσταση στην Ελλάδα. Ξεκίνησαν µε την οµάδα της να διοργανώνουν εθελοντικές αιµοδοσίες και δηµιούργησαν την ιστοσελίδα
. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν στις ενηµερωτικές εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράµµατα, ενώ ακολούθησε και ο σχεδιασµός της εφαρµογής για κινητά τηλέφωνα. Εκτιµάται ότι την τελευταία τριετία η Bloode έχει βοηθήσει –τόσο µέσω της πλατφόρµας των εκκλήσεων όσο και µέσω της διοργάνωσης εθελοντικών αιµοδοσιών– περισσότερους από 10.000 ασθενείς να εξασφαλίσουν µετάγγιση αίµατος στην Ελλάδα, ενώ έχει συνάψει συνεργασίες µε 23 πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση και τη διοργάνωση εταιρικών εθελοντικών αιµοδοσιών.

Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), βαθμολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), με βάση τις οποίες προέκυψαν οι "30". Σε ό,τι αφορά τη σειρά δημοσίευσης, είναι αλφαβητική, ενώ έχει ομαδοποιηθεί με βάση τη βαθμολογία.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ