2019-08-06 19:05:26
Φωτογραφία για Στις 20 Σεπτεμβρίου κληρώνει για φοροελαφρύνσεις και πλεονάσματα
Η μαζική άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση, το φορολογικό ν/σ και τον διπλό προϋπολογισμό. Από τι θα εξαρτηθεί ο χρόνος εφαρμογής των δεσμεύσεων για μειώσεις φόρων.

Ένα κρίσιμο 5ήμερο εντατικών διαβουλεύσεων οι οποίες έχουν αρχίσει να οργανώνονται από τώρα, έχει οριστεί για τις 16 με 20 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για την επόμενη έλευση των θεσμών στην Αθήνα.

Στόχος είναι στο τέλος της εν λόγω αποστολής να έχει υπάρξει συμφωνία για τους στόχους του διπλού προϋπολογισμού (για το 2020 και για την τετραετία) που πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση, αλλά και για το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει. Και τούτο, ούτως ώστε να εφαρμοστούν οι φορολογικές πρωτοβουλίες τις οποίες σχεδιάζει και να ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το μόνο σίγουρο μέτρο για το 2020 είναι η πρώτη φάση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, η οποία θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2019. Ωστόσο κυβερνητική πρόθεση είναι αν καταστεί εφικτό να εφαρμοστούν τον ίδιο χρόνο και άλλες από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα.


Οι εν λόγω φορολογικές κινήσεις που θα ενσωματώνονται στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται. Η χρονική τους κατανομή όμως θα εξαρτηθεί από μία σειρά άλλων παραγόντων, δημοσιονομικών, αναπτυξιακών αλλά και πολιτικών.

Το περιθώριο παρέμβασης συνδέεται και με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το ελληνικό αίτημα για μείωσή τους (άμεση ή έμμεση). Η συζήτηση σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ έχει ξεκινήσει.

Ο ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι μέσα από επιτάχυνση του ΑΕΠ, ομαλοποίηση των σχέσεων με διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων, δημοσιονομική πειθαρχία στο "ευρύ" δημόσιο, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προώθηση ΣΔΙΤ και άλλες πρωτοβουλίες, "θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και το 2020" αλλά και θα δοθεί το σήμα αλλαγής πλεύσης.

Τα δημοσιονομικά επιχειρήματα στην διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου συνδέονται και με τα αποτελέσματα της εκτέλεσης προϋπολογισμού στο εννεάμηνο τα οποία θα ενσωματώνουν και τους θερινούς - τουριστικούς μήνες, αλλά και το πρώτο δίμηνο της νέας κυβέρνησης.

Στόχος είναι να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει η δημοσιονομική τρύπα που έβλεπαν οι θεσμοί κατά την τρίτη αξιολόγηση. Στο αναπτυξιακό πεδίο οι θεσμοί περιμένουν να δουν σημαντικό έργο στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της απομείωσης των κόκκινων δανείων, ώστε να καλυφθούν όλες οι καθυστερήσεις της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και οι στόχοι του Σεπτεμβρίου.

Προς το παρόν πρόθεση είναι να υπάρξει μία γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την παρούσα δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τούτο ώστε να υπάρξει ένας θετικός μοχλός πίεσης σε επίπεδο EWG και Eurogroup, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Το πρώτο crash test θα γίνει στο η EWG της 5ης Σεπτεμβρίου στο οποίο αναμένεται να φανούν και οι προθέσεις των υπουργών Οικονομικών αναφορικά με τη νέα κυβέρνηση. Η εν λόγω σύνοδος θα προετοιμάσει το Eurogroup του Σεπτεμβρίου το οποίο θα λάβει χώρα στον απόηχο της ΔΕΘ και θα δώσει ουσιαστικά την "εντολή" στα κλιμάκια των Θεσμών τα οποία θα κατέβουν στην Αθήνα αμέσως μετά.

Όσον αφορά στα φορολογικά μέτρα τα οποία επιθυμεί να ενσωματώσει η κυβέρνηση, αυτά είναι η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το νομοσχέδιο θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία ενσωματώνοντας στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια.

Θα ενσωματώνει επίσης τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα έχει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας. Επίσης θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη κατοίκων στην Ελλάδα, θα προωθεί την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων και την υιοθέτηση άλλων έμμεσων τεχνικών σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές./πηγή capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ