2019-08-07 10:34:24
Φωτογραφία για Πάνω από 27% η αύξηση στις μακροχρόνιες ελλείψεις φαρμάκων σε τέσσερις μήνες - Στοιχεία ΕΟΦ
Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, τα σκευάσματα που βρίσκονταν σε μακροχρόνια έλλειψη από την ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 20%, φτάνοντας τον περασμένο μήνα τα 117, έναντι 98 τον Μάιο.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Προβληματίζουν οι μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Παρότι το φαινόμενο αφορά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα εμφανίζει μία ευπάθεια: λόγω των χαμηλών τιμών της, έχει προδιάθεση για "παράλληλες" εξαγωγές, οι οποίες συνδέονται με ελλείψεις από την εγχώρια αγορά.

Οι φαρμακοποιοί, αλλά και οι πολίτες γίνονται καθημερινά μάρτυρες του φαινομένου, το οποίο είναι πολύ πιο έντονο από ό,τι καταγράφει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

"Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει συνταγή με πολλά φάρμακα και να εκτελεστούν όλα την ίδια μέρα", σχολιάζουν οι φαρμακοποιοί Ορισμένα από τα φάρμακα, που λείπουν και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΦ, είναι αντιδιαβητικά, κολλύρια και φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης.


Ακόμη και τα στοιχεία του Οργανισμού, ωστόσο, αποτυπώνουν το εντεινόμενο πρόβλημα των ελλείψεων. Τον Ιούλιο, έλλειπαν 68 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 24 νοσοκομειακά, 7 εμβόλια και 18 εισαγόμενα μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, τα σκευάσματα που βρίσκονταν σε μακροχρόνια έλλειψη από την ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 20%, φτάνοντας τον περασμένο μήνα τα 117, έναντι 98 τον Μάιο.

Η διαφορά ξεπερνά το 27%, στην περίπτωση που η σύγκριση γίνει από τον Απρίλιο, όταν οι ελλείψεις αφορούσαν 92 σκευάσματα.

Ενδεικτικό της τάσης είναι πως τον Ιούλιο αποκαταστάθηκαν οι ελλείψεις σε τέσσερα μόλις φάρμακα του καταλόγου, αλλά προστέθηκαν άλλα 13 σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός.

Παράλληλες

Για να ελεγχθεί το διαχρονικό φαινόμενο των ελλείψεων, η διοίκηση του ΕΟΦ απαγορεύει, κατά καιρούς, παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων προς τρίτες χώρες.

Η δραστηριότητα αυτή, που είναι νόμιμη και εξόχως επικερδής. Η αξία των φαρμάκων που επανεξάγονται ξεπερνά ετησίως τα 350 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα έσοδα είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς στις χώρες όπου καταλήγουν η αξία τους μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια!

Την τελευταία πενταετία, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση, με σχεδόν 20 εκατομμύρια συσκευασίες να εξάγονται ετησίως, έναντι 10 εκατομμυρίων συσκευασιών το 2014.

Το 2018, υπήρξε μικρή μείωση στον αριθμό των εξαγωγών, οι οποίες περιορίστηκαν στις 19,06 εκατομμύρια συσκευασίες, έναντι 20,56 εκατομμυρίων το 2017.

Ράφια

Καθίσταται σαφές πως οι παραπάνω ποσότητες φαρμάκων λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, για τα οποία προορίζονταν, καταλήγοντας όμως σε ξένες αγορές.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΕΟΦ, η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί πάντοτε μία ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι.

Μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Αλήθεια είναι, πάντως, πως ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται και σε χώρες με υψηλές τιμές, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, όπου οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί κατά 20 φορές την τελευταία δεκαετία!

ηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι είναι το Second-Hand Drinking;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι είναι το Second-Hand Drinking;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ