2019-08-08 01:54:20
Φωτογραφία για Τα «βατράχια» του Λιμενικού στις 7 κορυφές του κόσμου
Ποιοι είναι οι τέσσερις κομάντος που έβαλαν στόχο να υψώσουν τις σημαίες των Ειδικών

Δυνάμεων στα υψηλότερα σημεία των 7 ηπείρων - Κατέκτησαν ήδη τον Καύκασο και ετοιμάζονται για τις Ανδεις και το Εβερεστ

Τα «βατράχια» του Λιμενικού και οι κομάντος του Στρατού στις επτά υψηλότερες κορυφές του κόσμου. Το «7 Summits project» που σχεδίαζε εδώ και έναν χρόνο μια ομάδα επίλεκτων αξιωματικών του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, να κατακτήσουν δηλαδή τις επτά υψηλότερες κορυφές ανά ήπειρο, ξεκίνησε να τρέχει με πρώτο σταθμό την αφιλόξενη κορυφή του Καυκάσου, Ελμπρούς, με υψόμετρο που αγγίζει τα 5.642 μέτρα. Είναι η υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης στα όρια της Ρωσίας με τη Γεωργία και πρόκειται για ένα σημείο όπου σχεδόν όλο τον χρόνο επικρατούν βαριά κακοκαιρία, ομίχλη και θερμοκρασίες πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, σε σημείο που ακόμη και ένα βήμα λόγω της έλλειψης οξυγόνου να αποτελεί έναν μικρό άθλο.


Επόμενος στόχος, που χρονικά τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2020, είναι η ανάβαση στο όρος Ακονκάγκουα, με υψόμετρο 6.962 μέτρα, την υψηλότερη κορυφή των Ανδεων στη Νότια Αμερική. Ακολουθούν το Εβερεστ (8.848 μ.) στην Ασία, το ΜακΚίνλεϊ (6.198 μ.) στη Βόρεια Αμερική, το Κιλιμάντζαρο (5.893 μ.) στην Αφρική, το όρος Βίνσεν (4.892 μ.) στην παγωμένη Ανταρκτική και το Πούντσακ Τζάγια (4.884 μ.) στην Ωκεανία. Οπως εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» τα μέλη της επίλεκτης ομάδας, στόχος είναι η συμμετοχή όλων των Ειδικών Δυνάμεων στην κατάκτηση των «7 summits». Αν μάλιστα καταφέρουν να βρουν χορηγούς, θα αναβαθμίσουν το εγχείρημα ανεβαίνοντας στις κορυφές όλου του πλανήτη που ξεπερνούν το υψόμετρο των 8.000 μέτρων. Αλλωστε λένε ότι ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος τα όρια του δυνατού είναι να τα ξεπεράσει και να περιπλανηθεί στα μονοπάτια του αδύνατου. Και αυτοί το επιχείρησαν και τα κατάφεραν δοκιμάζοντας την ανθρώπινη αντοχή στις πιο ακραίες συνθήκες.

Οι παράτολμοι αξιωματικοί τοποθετούν τη σημαία της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης Οι επίλεκτοι

Η ιδέα για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων που έκαναν τα «βατράχια» της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού (ΜΥΑ) με κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η ιδέα κατάκτησης του Ελμπρούς ξεκίνησε ύστερα από έναν χρόνο ορεινού τρεξίματος και ορειβασίας σε ελληνικά βουνά στα οποία πηγαίνουμε κάθε Κυριακή στελέχη από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Δημήτρης Μπαλτάκος και προσθέτει: «Στόχος μας, πέρα από την κατάκτηση της κορυφής, ήταν να πραγματοποιήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη αποστολή, χωρίς οδηγούς, και να τοποθετήσουμε τις σημαίες των μονάδων μας στο υψηλότερο σημείο της Ευρώπης. Να σημειώσω πως ενώ τα δύο έτερα μέλη της αποστολής που έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού έχουν μακρά εμπειρία αναρρίχησης και ορειβασίας, εγώ και ο τέταρτος της αποστολής βάλαμε κραμπόν πρώτη φορά στη ζωή μας στα 3.800 μέτρα και κοιμόμασταν στο basecamp, το οποίο είναι πιο ψηλά απ’ ό,τι η κορυφή του Ολύμπου, στην οποία δεν έχουμε πάει ποτέ».

Στόχος είναι η πρωτοβουλία των τεσσάρων στελεχών να βρει υποστηρικτές από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και να συμμετάσχουν στις επόμενες αποστολές άνδρες από όλες τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΔΕΕ στο πλαίσιο εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας και των σημαιών των μονάδων στα υψηλότερα βουνά του κόσμου είναι -λένε- ένα επίτευγμα που δεν έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί. Με την εξασφάλιση των απαραίτητων χορηγών θα καταστεί εφικτό το project να μεγαλώσει και να οριστεί ως στόχος η κατάκτηση των κορυφών άνω των 8.000 μέτρων.

Καύκασος

Η ομάδα των τεσσάρων ξεκίνησε το project από την Ευρώπη. Ο πρώτος στόχος ήταν να κατακτήσουν την κορυφή του όρους Ελμπρούς στον Καύκασο στα μέσα Ιουλίου. Και το έκαναν. Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τοπικό οδηγό για να τους δείχνει την πορεία, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις από τις ορειβατικές ομάδες, και μάλιστα το τελευταίο και πιο δύσκολο στάδιο έγινε κάτω από πολύ κακές καιρικές συνθήκες, κάτι που ανάγκασε τις υπόλοιπες αποστολές να γυρίσουν πίσω. «Ολες οι αποστολές που συναντήσαμε στον δρόμο προς την κορυφή επέστρεψαν στη βάση λόγω της κακοκαιρίας. Εμείς πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε, γεγονός που ενείχε ρίσκο. Στην επιστροφή μάς σταμάτησε ένας Ρώσος οδηγός βουνού και χωρίς να μας γνωρίζει μας έδωσε το χέρι του λέγοντας: “Congratulations for the decision”», λέει ο Δημήτρης Μπαλτάκος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ομάδα πέταξε στις 20 Ιουλίου αεροπορικώς από την Αθήνα στην Τιφλίδα, και αυτό επειδή η κορυφή του Καυκάσου βρίσκεται μεν στη Ρωσία, αλλά πολύ πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας παρά στη Μόσχα. Στη συνέχεια έφτασαν οδικώς στο Τερκσκόλ, ένα χωριό στους πρόποδες του Ελμπρούς. Για να πραγματοποιηθεί η ανάβαση σε τόσο μεγάλο υψόμετρο χρειάζεται να προηγηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία εγκλιματισμού με lift στο Cheget στα 2.750 μέτρα υψόμετρο, έτσι ώστε να μπορέσει να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Μια δεύτερη δοκιμασία εγκλιματισμού ήταν αυτή στο Garabashi στα 3.800 μέτρα όπου βρίσκεται το basecamp του Ελμπρούς, αλλά και στο Shelter Maria, στα 4.100 μέτρα, με τελευταία τα Pastukhov Rocks στα 4.700 μέτρα πριν την ανάβαση στην κορυφή. Στο basecamp τα μέλη της ελληνικής αποστολής ζούσαν λιτά, σχεδόν ασκητικά. Μαγείρευαν με γκαζάκι νουντλς και κους κους, ενώ σωτήριες ήταν οι ενεργειακές μπάρες και τα ζελεδάκια Haribo. Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου. Η αναχώρηση από το basecamp για το υψηλότερο σημείο έγινε στη μία το βράδυ κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες. Η σφοδρή καταιγίδα και οι κεραυνοί που έπεφταν καθιστούσαν απαγορευτική την ορειβασία σε τέτοιο υψόμετρο. Η τετράδα των επιλέκτων χρειάστηκε να περιμένει λίγες ώρες έως ότου να καθαρίσει ο καιρός στο σημείο όπου βρίσκονταν και λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησαν και πάλι τη «λευκή» διαδρομή για τον τελικό τους στόχο.

«Επικρατούσε χιονόπτωση, ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα, πυκνή ομίχλη και ιδιαίτερα δυνατός άνεμος. Φτάνουμε στο διάσελο, στο οποίο οι αποστολές γυρνούσαν πίσω λόγω των βροντών. Δεν είχαμε οδηγό καθώς θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μια αποστολή απαρτιζόμενη αμιγώς από άνδρες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και λόγω της ομίχλης, της χιονόπτωσης και του αέρα επαφιόμασταν στο GPS για να εντοπίσουμε τον δρόμο. Δεθήκαμε στην τραβέρσα της κορυφής και διασχίσαμε βαθύ απάτητο χιόνι φτάνοντας στην κορυφή, στην οποία παραμείναμε ελάχιστα δευτερόλεπτα λόγω των καιρικών φαινομένων», περιγράφει ο Δημήτρης Μπαλτάκος. Εκεί, στην άγρια και αφιλόξενη υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το «βατράχι» της ΜΥΑ και οι συνάδελφοί του από τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού στα λίγα δευτερόλεπτα που κατάφεραν να σταθούν στο χιόνι και κόντρα στους δυνατούς ανέμους υψώνουν τις σημαίες των μονάδων τους και τραβάνε φωτογραφίες αποτυπώνοντας τις ιστορικές αυτές στιγμές στα παγωμένα καρέ.

Ο υποπλοίαρχος Δημήτρης Μπαλτάκος είναι ο εμπνευστής του εγχειρήματος Ανδεις

Επόμενος στόχος στο «7 summits project» είναι η υψηλότερη κορυφή της Νότιας Αμερικής, το όρος Ακονκάγκουα, με υψόμετρο 6.962, της οροσειράς των Ανδεων. Ενα σαφώς πιο δύσκολο και επίπονο εγχείρημα, καθώς απαιτείται πτήση πολλών ωρών και ανάβαση σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο, εκεί όπου ο άνθρωπος δυσκολεύεται ακόμη και να αναπνεύσει δοκιμάζοντας σε κάθε βήμα τα όρια και τις αντοχές του. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και, όπως λένε τα μέλη της επίλεκτης ομάδας, αν όλα πάνε καλά, η ανάβαση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου Φεβρουαρίου. Αν και δεν έχει ακόμη κλειδώσει, αυτό που συζητούν μετά την αποστολή στο Ακονκάγκουα είναι η κατάκτηση της κορυφής του Εβερεστ στα Ιμαλάια.

Ο πρώτος στόχος της ομάδας ήταν να κατακτήσουν την κορυφή του όρους Ελμπρούς στον Καύκασο. Η αποστολή εξετελέσθη στα μέσα Ιουλίου
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ