2019-08-09 00:00:52
Φωτογραφία για Έμφραγμα και πάλι στα νησιά λόγω του μεταναστευτικού
Μόνο την Τρίτη έφτασαν στη Λέσβο 115 αιτούντες άσυλο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό διαμενόντων στο ΚΥΤ σε 7.370, ενώ 9.200 συνολικά βρίσκονται σε όλο το νησί (Καρά Τεπές, ΠΙΚΠΑ, διαμερίσματα).

Κουρασμένος από τα καθημερινά προβλήματα, με σημαντικότερο αυτό του υπερπληθυσμού, που αντιμετωπίζει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια, δηλώνει ο διοικητής Γιάννης Μπαλπακάκης, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησής του. Πάντως, αύριο Παρασκευή, αναμένει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο.

«Ο απρόβλεπτος παράγοντας των αφίξεων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», λέει ο κ. Μπαλπακάκης. Την Τρίτη έφτασαν στη Λέσβο 115 αιτούντες άσυλο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό διαμενόντων στο ΚΥΤ σε 7.370, ενώ 9.200 συνολικά βρίσκονται σε όλο το νησί (Καρά Τεπές, ΠΙΚΠΑ, διαμερίσματα). Εξήντα εθνικότητες απαρτίζουν τον υπερπληθυσμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης με το 80% να είναι από το Αφγανιστάν, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ροές από το Κονγκό και ατόμων με προβλήματα υγείας.


Υπενθυμίζεται ότι η δυναμικότητα του ΚΥΤ είναι στις 3.000 άτομα, άρα 4.500 «περισσεύουν», με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πολύ η κατάσταση: αυξάνονται οι ουρές για το φαγητό και καθυστερεί να διατεθεί, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα για τις τουαλέτες και τις ντουζιέρες. «Δεν έχουμε χώρους πια για να τοποθετούμε παντού χημικές τουαλέτες», εξηγεί. Παράλληλα, δεν έχει ολοκληρωθεί και το έργο σύνδεσης της αποχέτευσης με τον βιολογικό καθαρισμό, με συνέπεια η δυσοσμία από τα λύματα να είναι αφόρητη.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν φτάσει τους 505, ενώ οι θέσεις που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 160. Περίπου 2.200 είναι τα παιδιά προσφύγων που βρίσκονται στο ΚΥΤ με τις οικογένειές τους.

Ασφυκτικές είναι οι συνθήκες και στα υπόλοιπα κέντρα υποδοχής σε νησιά του Αιγαίου. Ενδεικτικά, βάσει της καταγραφή της 5ης Αυγούστου, στο κέντρο της Σάμου βρίσκονταν 3.568 άτομα, ενώ η δυναμικότητα δεν ξεπερνά τις 648 θέσεις. Αντίστοιχα στη Χίο στο κέντρο δυναμικότητας 1.014 θέσεων έμεναν 2.349 αιτούντες άσυλο. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε Λέρο και Κω.

Ο κ. Μπαλπακάκης επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσα στον Αύγουστο θα προχωρήσει σε μεταφορές προσφύγων (περί των 700) από τη Λέσβο στην ενδοχώρα. Τουλάχιστον 3.000 από τους 7.370 έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού και μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όπως εξήγησε, δεν υπάρχουν ακόμα τόσες θέσεις σε δομές. Η μεταφορά γίνεται με εισιτήρια την έκδοση των οποίων συνήθως αναλαμβάνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ολοι οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ Μόριας είναι 1.400, εκ των οποίων οι 350 ανήκουν στο υπουργείο και οι υπόλοιποι σε συνεργαζόμενους φορείς και ΜΚΟ, οι οποίες δρουν υπό τον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου με εβδομαδιαία αναφορά στις δραστηριότητές τους. Πολύ σημαντικό για τη μείωση των εντάσεων εντός του ΚΥΤ, ο διοικητής θεωρεί το ότι εδώ και μήνες έχουν μπει σημεία πληροφόρησης, όπου οι αιτούντες άσυλο απευθύνουν ερωτήματα. Οι δραστηριότητες στο κέντρο είναι πολλές: άτυπα σχολεία εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών, γιόγκα, μουσική, σεμινάρια δημιουργικής γραφής έως και σχολή μαγείρων. «Παλιότερα και αυτά θα τα είχαμε αντικαταστήσει με σκηνές, ελλείψει χωρητικότητας. Είναι όμως χώροι εκτόνωσης και γι’ αυτό τον λόγο δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το χωριό της Μόριας που βρίσκεται πολύ κοντά στο ΚΥΤ, τόνισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, καθώς έχει ενταθεί η αστυνομική παρουσία με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραβατικότητα./πηγή Καθημερινή
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ