2019-08-15 10:30:23
Φωτογραφία για Κίνδυνος ύφεσης για τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο
Εμπορικός πόλεμος, άτακτο Brexit, μείωση επιτοκίων, παραγωγικότητα, ανεργία και πολιτικές αναταράξεις συνθέτουν το «εκρηκτικό» κοκτέιλ ρίσκου

Πέντε μεγάλες οικονομίες κινδυνεύουν από ύφεση και, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δεν απαιτείται μεγάλη πίεση ώστε να εκτροχιασθούν.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο ενώ η ανάπτυξη ήταν αμετάβλητη στην Ιταλία. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, συρρικνώθηκε κατά το β΄τρίμηνο του έτους.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν την ύφεση », δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Europe Capital Economics.

Το Μεξικό κατάφερε να αποφύγει μόνο ένα τρίμηνο ύφεσης αλλά η οικονομία του αναμένεται να παραμείνει αδύναμη φέτος. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι η Βραζιλία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.


Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία και το Μεξικό, κατατάσσονται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, που είναι μικρότερες χώρες αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν ως ζωτικής σημασίας κόμβοι για επενδύσεις, υπηρεσίες χρηματοδότησης και το εμπόριο, υποφέρουν επίσης.

Ενώ σε κάθε μια από τις προαναφερόμενες χώρες η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, για συγκεκριμένους παράγοντες, μια παγκόσμια πτώση στην παραγωγή και μια απότομη πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η μεγάλη οικονομία της Κίνας αυξάνεται σήμερα με τον πιο αργό ρυθμό που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να επιβάλουν δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

«Το κοινό χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία της οικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον περασμένο μήνα, μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,2%, τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009. Επίσης υποβάθμισε τις προσδοκίες του για το 2020 στο 3,5%.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο. Η αγορά ομολόγων εκπέμπει προειδοποιητικά σημάδια και περισσότερο από το ένα τρίτο των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που ερευνούνται από την Bank of America αναμένουν παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

protothema.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ