2019-08-23 00:00:36
Φωτογραφία για Τι ισχύει για το κυνήγι στα νησιά της Δωδεκανήσου
1

Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος στο νομό Δωδεκανήσου για το κυνηγετικό έτος 2019-2020, η οποία λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2020 για όλα τα είδη σύμφωνα με τη δασική διάταξη θήρας της διεύθυνσης δασών Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με την απόφαση, το κυνήγι του λαγού και του αγριοκούνελου θα επιτρέπεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ενώ της μπεκάτσας και της τσίχλας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, της πέρδικας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, και του τρυγονιού, της φάσας και του ορτυκιού μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού στην Κάλυμνο, και το κυνήγι όλων των θηραμάτων στην Τήλο, ενώ απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι το πρωί και το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούναβου όλες τις μέρες της εβδομάδας χωρίς περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό ανά κυνηγό και ανά έξοδο.

Μεταξύ άλλων δεν επιτρέπεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής και σε ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές.

Αναλυτικά, η απόφαση της διεύθυνσης δασών για το κυνήγι προβλέπει τα εξής:

Α. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΘΗΡΑΜΑΤΑ

1. Καθορίζουμε τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2019- 2020 στον Νομό Δωδεκανήσου μέχρι και 29 Φεβρουαρίου 2020.

2. Ως ημερομηνία λήξης της θήρας του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) ορίζουμε την 10ην Ιανουαρίου 2020 για τον Νομό Δωδεκανήσου, περιορίζουμε δε το κυνήγι του αγριοκούνελου σε τρεις (3) φορές την εβδομάδα δηλαδή Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή και ορίζουμε μέγιστο αριθμό θηραμάτων κατά έξοδο τα τέσσερα (4) αγριοκούνελα.

3. Απαγορεύουμε τη θήρα του λαγού στη νήσο Κάλυμνο.

4. Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στον συνημμένο «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ».

Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Απαγορεύουμε το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.

2. Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.9.2019 μέχρι και 10.1.2020, σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus).

3. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15.9.2019 μέχρι 10.1.2020 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 11.1.2020 μέχρι 28.2.2020 χωρίς σκύλο δίωξης. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου υπόκεινται στους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή).

4. Απαγορεύουμε το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη την κυνηγετική περίοδο στη Νήσο Τήλο.

5. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.

Γ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Απαγορεύουμε το κυνήγι:

1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.

1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων.

1.3. Στις περιοχές, όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.

1.4. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.

1.5. Σε όλες τις περιοχές, όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την αριθμ. 414985/29.11.85 (ΦΕΚ 757/Β/18.12.85) Κ.Υ.Α., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την (κοινή υπουργική απόφαση) Η.Π. 8353/276/Ε103 ΦΕΚ 415/Β /23.2.2012 και ισχύει.

1.6. Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

1.7. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.

1.8. Σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι διακοσίων πενήντα (250) μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.

2. Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων που προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

3. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης (ζώνες εκγύμνασης) που έχουν καθοριστεί από την Υπηρεσία μας και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού στην περιοχή αρμοδιότητας της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου.

4. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού Λαγού, Μπεκάτσας και Ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Η εφαρμογή της παρούσας διάταξης ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους 2019-2020 ή την έκδοση νεωτέρας και καταργεί κάθε όμοια προηγούμενη, η δε τήρησή της ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, τους δημοτικούς υπαλλήλους, τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Οι παραβάτες της παρούσης τιμωρούνται σύμφωνα τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα, όπως ισχύουν για κάθε περίπτωση.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ