2019-08-23 11:49:32
Φωτογραφία για Σημάδια από την εποχή πριν την Μεγάλη Έκρηξη;
Ο ιστότοπος του independent.co.uk θυμήθηκε σήμερα την εργασία των Penrose et al με τίτλο «Apparent evidence for Hawking points in the CMB Sky», σύμφωνα με την οποία στα δεδομένα της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου εμφανίζονται σημάδια από μια χρονική περίοδο πριν η μεγάλη έκρηξη δημιουργήσει το σύμπαν στο οποίο ζούμε! Η εργασία, που υποβλήθηκε προς δημοσίευση στο περιοδικό PRL και είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Stephen Hawking, υποστηρίζει πως αυτό επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της Σύμμορφης Κυκλικής Κοσμολογίας (Conformal Cyclic Cosmology – CCC).

Σχηματική αναπαράσταση της Σύμμορφης Κυκλικής Κοσμολογίας (CCC). Η εικόνα σχεδιάστηκε έτσι ώστε οι γεωμετρίες να είναι είτε όλες ανοιχτές είτε όλες κλειστές

Η Σύμμορφη Κυκλική Κοσμολογία CCC) ανήκει στην κατηγορία των κυκλικών θεωριών που περιγράφουν το σύμπαν θεωρώντας επαναλαμβανόμενες περιόδους δημιουργίας, εξέλιξης και καταστροφής του.


Σύμφωνα με την CCC η τωρινή εικόνα του σύμπαντος αποτελεί μόνο μία περίοδο από μια ατέρμονη διαδοχή διαστελλόμενων περιόδων του σύμπαντος, η κάθε μια από τις οποίες ξεκινά με μια αρχική μεγάλη έκρηξη, η οποία είναι η σύμμορφη συνέχεια της εκθετικής διαστολής της προηγούμενης περιόδου.

H διατύπωση του μοντέλου CCC οφείλεται στον Roger Penrose, ο οποίος τονίζοντας την αξιοσημείωτη συνοχή του 2ου νόμου της θερμοδυναμικής με τις υποθέσεις του Lemaître, επιμένει ότι η θεωρία της πληθωριστικής διαστολής του σύμπαντος δεν βοηθά στην εξομάλυνση μιας ακανόνιστης μοναδικής αρχής του σύμπαντος,

δηλαδή το πληθωριστικό σύμπαν δεν μπορεί να μας εξηγήσει γιατί το σύμπαν ενώ αρχικά ήταν τόσο εκλεκτό κατέληξε εξαιρετικά ομοιόμορφο. Περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο CCC μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ:The Big Bang and its Dark-Matter Content: Whence, Whither, and Wherefore.

Στην εργασία των Daniel An, Krzysztof A. Meissner, Pawel Nurowski και (φυσικά) του Roger Penrose υποστηρίζεται πως στα πειραματικά δεδομένα της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου εμφανίζονται αποτυπώματα από μια προηγούμενη περίοδο του σύμπαντος, πριν την Μεγάλη Έκρηξη. Πρόκειται για αφύσικα χαρακτηριστικά σημεία στο πολύ αρχέγονο σύμπαν που δείχνουν να είναι ισχυρές πηγές τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.

Η ύπαρξη αυτών των σημείων φαίνεται προβληματική σε σχέση με την αποδεκτή θεωρία της πληθωριστική διαστολής, ερμηνεύεται όμως από την θεωρία της Σύμμορφης Κυκλικής Κοσμολογίας.

Θα μπορούσαν να είναι τα σημεία Hawking που αναφέρει η θεωρία CCC, το αποτέλεσμα της τελικής εξάτμισης των τεραστίας μάζας μαύρων τρυπών από την προηγούμενη εποχή, πριν την Μεγάλη Έκρηξη. Παρά την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία της εκπομπής, αυτή η ακτινοβολία συγκεντρώνεται υπερβολικά εξαιτίας της σύμμορφης συμπίεσης ολόκληρου του μέλλοντος της μαύρης τρύπας, καταλήγοντας σε ένα μοναδικό σημείο στο όριο με την δικό μας σύμπαν, εκπέμποντας τεράστιο αριθμό (κυρίως) φωτονίων. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας φαίνονται σήμερα σαν τα παρατηρούμενα ανώμαλα σημεία στα δεδομένα της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου.Σημείa Hawking στον χάρτη της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου

Σύμφωνα με τους Penrose και τους συνεργάτες του, η ανάλυση των κλίσεων της θερμοκρασίας στους χάρτες της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου μας δίνει μια σημαντική αρχική ένδειξη της φύσης αυτών των ανώμαλων περιοχών και αποτελεί μια σημαντική νέα συνεισφορά στην κοσμολογία, ανεξάρτητα από την εγκυρότητα ή όχι του μοντέλου CCC. Όμως, επιμένουν πως είναι δύσκολο να βρουν μια φυσική εξήγηση στο πλαίσιο της καθιερωμένης πληθωριστικής θεωρία της μεγάλης έκρηξης.

Αν θυμηθεί κανείς το φιάσκο της ομάδας BICEP που έβλεπε στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου «αρχέγονα βαρυτικά κύματα», αμέσως γίνεται επιφυλακτικός σε ισχυρισμούς όπως «εντοπίστηκαν σημάδια από την εποχή πριν την Μεγάλη Έκρηξη».

Πηγή:https://physicsgg.me

https://www.forbes.com/sites/jesseshanahan/2018/08/24/did-scientists-actually-spot-evidence-of-another-universe/#5b695a991425

https://arxiv.org/abs/1808.01740
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ