2019-08-24 15:00:09
Φωτογραφία για Ραγδαία αύξηση τιμών στα κινητά από το 2017
Μέσα στο 2017, ένας συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων συντέλεσε στην αύξηση για τις μέσες τιμές των τηλεφώνων. Το μέγεθος αυτής της αύξησης ήταν αρκετά μεγάλο κι έτσι έγινε αντιληπτό και από τους καταναλωτές. Στην αγορά της Αμερικής ήταν ιδιαίτερα εμφανές το φαινόμενο, καθώς η παύση του συστήματος μεταφοράς επιδοτήσεων, η τάση του γενικού κλάδου της οικονομίας και ο συνεχώς αυξανόμενος ανταγωνισμός που έκανε τις εταιρείες να κυνηγούν ακριβά υλικά, συνέβαλαν στο φαινόμενο αυτό.

Η Apple αποφάσισε να διαφοροποιηθεί το 2017 με το νέο βιομετρικό έλεγχο Face ID, ενώ παρουσίασε για πρώτη φορά την εγκοπή στην οθόνη, δύο χαρακτηριστικά που δεν είχαν ζήτηση. Οι υπόλοιπες εταιρείες ακολούθησαν σε έναν αγώνα για τη μορφή της εγκοπής και της όσο δυνατόν μεγαλύτερης επιφάνειας οθόνης, με ελάχιστο πλαίσιο. Οι διπλές οθόνες, οι πτυσσόμενες κάμερες και άλλες λύσεις που εφευρέθηκαν, παρουσιάστηκαν με μεγάλο κόστος. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, παρά τις κατώτερες των προσδοκιών επιδόσεις -χειρότερες από τους συμβατικούς - παρέμειναν ως "θυσία" στον αγώνα για τα κινητά που είναι "μόνο οθόνη".


Η αύξηση των τιμών των smartphones σε διάγραμμα από το Bloomberg

Οι μονές κάμερες και τα 4G RAM απλά δεν αρκούν πλέον, αφού βλέπουμε συσκευές με αποθ. χώρο να φτάνει το 1TB και στο πίσω μέρος κάμερες με 6 αισθητήρες! Οι AMOLED οθόνες που πλέον έχουν γίνει απαραίτητες, δεν έχουν πολλούς προμηθευτές, κάτι που ανεβάζει και πάλι το κόστος, ενώ οι κυρτές οθόνες (3D γυαλί) περισσότερο ανεβάζουν το πρεστίζ και την τιμή, παρά τη χρηστικότητα. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω τους ToF αισθητήρες και την αντίστροφη ασύρματη φόρτιση, έχουμε πολλές νέες μικρές λύσεις για προβλήματα που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε ως τώρα, με μεγάλο όμως κόστος στον αντίποδα.

Τα παραπάνω έφεραν την σταδιακή μείωση των πωλήσεων και πλέον, σύμφωνα με έρευνα της Strategy Analytics για την αμερικανική αγορά, οι χρήστες κρατούν το τηλέφωνό τους για πολύ περισσότερο, χωρίς να αγοράσουν καινούργιο: 33 μήνες κατά μέσο όρο. Οι κατασκευαστές για να αντεπεξέλθουν στις χαμηλότερες πωλήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξησαν τις τιμές, προσπαθώντας να προσθέσουν νέα χαρακτηριστικά.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι μόλις ένα 7% των Αμερικανών είναι σε θέση να αγοράσει κινητό της τάξης των 1.000 δολαρίων. Οι ίδιοι χρήστες φαίνεται να παραμένουν προσκολλημένοι σε δύο βασικές μάρκες, χωρίς να εξετάζουν τις προτάσεις άλλων κατασκευαστών ενώ αυτό που ψάχνουν είναι η ποιότητα της κάμερας κυρίως, αλλά χωρίς να δίνουν μεγάλη έμφαση, αφού μόλις 1 στους 3 ψάχνει τα εξεζητημένα χαρακτηριστικά. Φαίνεται πως οι αγοραστές προτιμούν πολύ περισσότερο την τσέπη τους και ένα πιο προσιτό κινητό.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΩΝ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΩΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ