2019-08-27 15:00:26
Φωτογραφία για Τι θα σου συμβεί αν δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια;
Όταν αυτές δεν καλύπτονται οι απαραίτητες ώρες ύπνου ή αν ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός και το πρόβλημα γίνει χρόνιο, τότε μπορεί να προκληθούν διάφορα προβλήματα υγείας.

Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ο ύπνος δεν τους χαρίζει την ξεκούραση και τη φρεσκάδα που χρειάζονται; Μήπως όταν ξυπνάς από το βραδινό σου ύπνο, εξακολουθείς να νιώθεις κούραση και υπνηλία;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ένας ενήλικας χρειάζεται 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά για να νιώθει ευεξία και να καλυφθούν οι ανάγκες του σε ύπνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όταν αυτές οι ώρες δεν καλύπτονται ή αν ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός και το πρόβλημα γίνει χρόνιο, τότε μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου ή ποιοτικού ύπνου είναι:

Στεφανιαία νόσος - Τα άτομα που δεν κοιμούνται επαρκώς παρουσιάζουν συχνά αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων
. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση παθήσεων της καρδιάς όπως η στεφανιαία νόσος. Αν έχεις χρόνιο πρόβλημα στον ύπνο είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε έναν καρδιολόγο για να εντοπίσεις νωρίς τυχόν προβλήματα στην καρδιά. Σε όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν βρίσκεσαι μπορείς να βρεις το γιατρό της ειδικότητας που ψάχνεις εύκολα (καρδιολόγοι Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδος).

Μειωμένη libido - Ο κακός ύπνος έχει επίπτωση και στην ερωτική σου διάθεση, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη σεξουαλική σου λειτουργία. Μειωμένες ώρες ύπνου σημαίνουν μειωμένη διάθεση για σεξ και μειωμένες επιδόσεις.

Δυσκολία μάθησης- Για τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολία να μάθουν καινούργια πράγματα ή να απομνημονεύσουν κάτι, συχνά μπορεί να ευθύνεται το γεγονός ότι δεν κοιμούνται καλά. Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η πορεία του παιδιού και αν διαπιστωθεί πρόβλημα να απευθυνθείς σε γιατρό.

Αδύναμη μνήμη - Η μνήμη είναι άλλη μια ικανότητα που βλάπτεται από την έλλειψη ύπνου και τον κακό ποιοτικά ύπνο. Αποτελεί δε μία από τις κύριες αιτίες αδύναμης μνήμης σε ανθρώπους νεαρής ή μέσης ηλικίας.

Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα- Ακόμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις παντός είδους επηρεάζεται από την επάρκεια ή όχι του ύπνου. Αν κάποιος δεν κοιμάται καλά για μεγάλο διάστημα, τότε γίνεται πιο ευάλωτος σε ιώσεις και στη γρίπη.

Καρκίνος - Η χρόνια κούραση που επιφέρει στο σώμα η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Οι δύο πιο συχνοί είναι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Για όλες τις παραπάνω ασθένειες, ο ελλιπής ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Δεν αποτελεί φυσικά αιτία πρόκλησης, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο όταν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.

Πηγή:

doctoranytime
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ