2019-09-03 21:59:27
Φωτογραφία για Έχετε υπέρταση; Να ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνετε
Τον προστατευτικό ρόλο του αντιγριπικού εμβολίου στην κάλυψη των υπερτασικών ασθενών από μοιραίες καρδιαγγειακές νόσους αναδεικνύει προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία

Εάν έχετε υπέρταση τότε το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να σας σώσει τη ζωή υποστηρίζει νέα έρευνα

Η νέα έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι ασθενείς με υπέρταση που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο έχουν σχεδόν 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου της εποχικής γρίπης.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η περίοδος της γρίπης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και συνήθως ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου.

Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που διοργανώνεται στο Παρίσι και θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευθούν σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

Για την έρευνα οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από την Δανία και περισσότερους από 608,000 ανθρώπους ηλικίας 18-100 με υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια εννέα περιόδων εποχικής γρίπης, από το 2007 έως το 2016.


Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι ασθενείς έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο πριν την έναρξη της περιόδου γρίπης και πόσοι πέθαναν.

Αφού έγινε η προσαρμογή για τα χαρακτηριστικά των ασθενών -όπως η ηλικία, τα προβλήματα υγείας και η φαρμακευτική αγωγή- , σε μια δεδομένη περίοδο εποχικής γρίπης, ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με μείωση κατά 18% του κινδύνου θανάτου από κάθε νόσο, με 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου οποιασδήποτε καρδιαγγειακής αιτιολογίας και με 10% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι όλοι οι ασθενείς με υπέρταση θα πρέπει να κάνουν το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο» είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Daniel Modin, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή, οικονομικά, ήδη διαθέσιμα και μειώνουν την λοίμωξη από τον ιό της γρίπης. Επιπλέον η έρευνά μας υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προφυλάσσει από μοιραία εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια ή θανάτους από άλλα αίτια».

Σύμφωνα με τον Δρ. Modin κατά τη διάρκεια των εννέα περιόδων γρίπης που μελετήθηκαν, η εμβολιαστική κάλυψη ήταν 26-36%, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς με υπέρταση καλύπτονταν.

Ο Δρ. Modin θεωρεί ότι είναι καλό όσοι έχουν υπέρταση να συζητήσουν το ενδεχόμενο του αντιγριπικού εμβολίου με τον γιατρό τους.

Με δεδομένο ότι στη χώρα μας η έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης είναι ακόμη μακριά, οι πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν άπλετο χρόνο για να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο με τον θεράποντα ιατρό τους και να πάρουν την σωστή απόφαση.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ