2019-09-06 09:21:29
Φωτογραφία για Γουίλμπουρ Ρος: Μειώστε φόρους και ρυθμίσεις, για να έρθουν επενδύσεις
Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφέρει να μειώσει τους φόρους διατηρώντας πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα μειώσει τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις, θα ενθουσιάσει τους επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν καλούς λόγους για projects στην Ελλάδα. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Πρώτο crash test στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Σε συνάντηση με περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων, στο περιθώριο της επίσκεψης στην Αθήνα, ο κ. Ρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια υπερυθμισμένη οικονομία που καθυστερεί τις επιχειρηματικές αποφάσεις δυσχεραίνοντας τις επενδύσεις. Όμως αυτή η κυβέρνηση φαίνεται «αποφασισμένη να κάνει τη δουλειά», σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο με την ατζέντα όσο και με την «αίσθηση του επείγοντος» που κατά τη γνώμη του διακατέχει τα μέλη της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ο κ. Ρος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι εκεί θα τον υποδεχθούν, προσδοκώντας τα πρώτα δείγματα γραφής, Αμερικανοί επιχειρηματίες με ενδιαφέρον στις ιδιωτικοποιήσεις, την υψηλή τεχνολογία, τους φυσικούς πόρους, την αεροδιαστημική και την άμυνα.


«Η πρόβλεψη για καζίνο στην επένδυση στο Ελληνικό αναβαλλόταν διαρκώς και επί μακρόν. Μου κάνει φοβερή εντύπωση πόσο δραστήρια εμφανίζεται αυτή η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία μόνο και μόνο μέσα στην τρέχουσα πολύ μικρή αναγκαστική αναβολή μέχρι τις 4 Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Ελλάδα». Ο ίδιος έκανε λόγο για σημαντικές εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μεταφέροντας τη θετική του έκπληξη για το γεγονός ότι μετά την πλήρη άρση των capital controls «οι καταθέσεις δεν φεύγουν, αλλά αντιθέτως επιστρέφουν». Στάθηκε δε στον τομέα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επικροτώντας συμφωνίες όπως αυτή της Eurobank με την Pimco.

Ο κ. Ρος διέκρινε δυναμική στον τομέα της ενέργειας, με αναφορές στα LNG και στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα». Εξέφρασε άλλωστε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Βουλγαρία προμηθεύεται για πρώτη φορά φυσικό αέριο από χώρα εκτός της Ρωσίας, χαρακτήρισε την εξέλιξη game changer, εξαίροντας τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου.

Αναφορικά με την αμερικανική πολιτική των δασμών, και ειδικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο, ο κ. Ρος μάλλον καθησύχασε την Αθήνα, εξηγώντας ότι η Ελλάδα επί της ουσίας εμπλέκεται στη διεθνή διαμάχη απλώς και μόνο ως μέλος της Ε.Ε. Στον τομέα των μετάλλων, αρκέστηκε να σημειώσει ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να λάβει υπόψη για τις αποφάσεις της τα βήματα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Ερωτηθείς από τη «Ναυτεμπορική» για τον αντίκτυπο της προστατευτικής πολιτικής των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Ρος απέδωσε σε πολέμιους του Ντόναλντ Τραμπ τις εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης εξαιτίας του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Αντέτεινε ότι στις ΗΠΑ οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και ότι στην Κίνα η επιβράδυνση της οικονομίας οφείλεται σε λόγους που δεν σχετίζονται με τον πόλεμο των δασμών. 

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κίνα γίνεται πλέον όλο και πιο ακριβή και χαρακτήρισε αργή διαδικασία την επιστροφή των αμερικανικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ: «Χρειάζονται περίπου δυο χρόνια μόνο και μόνο για τη μετεγκατάσταση». Σημείωσε μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις που επιστρέφουν σε αμερικανικό έδαφος «δεν το διαφημίζουν», καθώς φοβούνται αντίποινα. Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι η χώρα του δεν κινδυνεύει από μια μαζική πώληση των αμερικανικών ομολόγων, γεγονός που θα αύξανε τις αποδόσεις του αμερικανικού χρέους, καθώς αυτό είναι κάτι που δεν συμφέρει την Κίνα: «Πού θα πάει; Στην Ευρωζώνη η μισή αγορά ομολόγων είναι σε αρνητικά επιτόκια».

Αμέσως μετά την Ελλάδα, ο κ. Ρος θα επισκεφτεί την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, καθώς, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιβεβαιώσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη Δύση. Ο ίδιος δεν έκρυψε την προσδοκία του η Τουρκία να αναπτύξει περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

 «Ν» 

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Και επίσημα...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και επίσημα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ