2019-09-09 23:49:54
Φωτογραφία για Πληγέντες από το Μάτι στη Βουλή: Σε ένα χρόνο εκδόθηκαν μόλις τρεις συντάξεις χηρείας!
Ανυπέρβλητα τα εμπόδια από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες σημείωσαν στην Επιτροπή

όπου συζητείται το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης - Βασικό πρόβλημα για τους πληγέντες αναδεικνύονται και οι νέοι δασικοί χάρτες - Δείχνουν ακόμα και τη Λ. Μαραθώνος ως δάσος - Ένταση με τον Χρήστο Σπίρτζη για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της προηγούμενη κυβέρνησης

Τα γραφειοκρατικά προβλήματα που εμποδίζουν την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των πληγέντων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική επισημαίνουν φορείς της περιοχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητούνται τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την στήριξη των πυρόπληκτων.

Επιπρόσθετα, βασικό πρόβλημα για τους πληγέντες αναδεικνύονται και οι νέοι δασικοί χάρτες οι οποίοι όπως τόνισαν δείχνουν ακόμα και την Λεωφόρο Μαραθώνα ως δάσος.

Για το ζήτημα του χαρακτήρα των περιοχών υπήρξε και ένταση μεταξύ του κ. Χρήστου Σπίρτζη και κατοίκου της περιοχής.


Κώστας Αθανασίου (εκπρόσωπος οικισμού Πρτοβάλινθος Μαραθώνα): «κ. Σπίρτζη είχαμε κάνει μια κουβέντα μαζί. Όταν ήρθατε και μας επισκεφθήκατε σας εξήγησα τι γίνεται με τον οικισμό Προβάλινθο. Μας είπατε ότι έχουμε την καλύτερη ρυμοτομία και πως κακώς δεν μπαίνουμε στο σχέδιο. Μας είπατε ότι θα φτιαχτούν όλα τα σπίτια. Ενώ ξέρατε ότι δεν θα πάρουμε άδειες μας παρότρυνε να πάμε και να κάνουμε αιτήσεις πληρώνοντας 3 – 4 χιλ ευρώ σε μηχανικούς. Γιατί μας το έκανε αυτό;»

Χρ. Σπίρτζης: ακόμα και στον Προβάλινθο υπάρχουν κατοικίες που δικαιούνται άδεια ακόμα και αν είναι σε δασική περιοχή. Δεν λέτε την ιστορία. Κρύβεστε. Καλό θα ήταν όταν σας μιλάει κάποιος να έχετε και τις γνώσεις.

Κ. Αθανασίου: μας παροτρύνατε να κάνουμε τις διαδικασίες για να βγάλουμε άδεια

Η εκπρόσωπος του διατοπικού συμβουλίου των πυρόπληκτων περιοχών Ανατολικής Αττικής Εμυ Κροκίδη επισήμανε μεταξύ άλλων πως εως σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις τρεις συντάξεις χηρείας στους δικαιούχους.

«Το δράμα που βιώνουμε δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Ομόθυμη απόφασή μας είναι ότι όλα τα σπίτια που κάηκαν πρέπει να ξαναχτιστούν εκτός από τις καραμπινάτες περιπτώσεις παρανομίας. Να αναδείξουμε τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας. Ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση νόμος που έλεγε ότι χήρες ή χήροι δικαιούνται όλη την σύνταξη των θανόντων και εως σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις 3 αιτήσεις και αυτές λειψές και αυτό γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει βάση δεδομένων. Τις συντάξεις έβγαλαν κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας χειρόγραφα και μετά από δικές μας πιέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κροκίδη για να προσθέσει «Ο προηγούμενος πρωθυπουργός έδωσε εντολή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό όμως για να γίνει πράξη ήμασταν σε επαγρύπνηση γιατί κάθε απόφαση της ΑΑΔΕ ήταν κάτι λιγότερο από την εντολή του πρωθυπουργού. Η συνεργασία μας με το κράτος δεν ήταν επιτυχής παρά την πολιτική βούληση. Απόδειξη τα προβλήματα που παραμένουν. Αντίθετα η συνεργασία μας με ιδιωτικές πρωτοβουλίες προχώρησαν. Γι αυτό θεωρούμε ότι η συγκρότηση της εταιρείας και η εκπροσώπηση των κατοίκων σε αυτή θα δώσει λύσεις ή τουλάχιστον περιμένουμε να δώσει λύσεις. Ζητάμε απ όλους να υπερβείτε τον πολιτικό εαυτό σας κα να είστε αρωγοί της προσπάθειάς μας. Στην περιοχή μας έγινε πόλεμος. Είχαμε νεκρούς και καταστροφές».

Κατά την δευτερολογία της επανέλαβε πως «Μετά από 14 μήνες υπάρχουν προβλήματα. Δεν είπαμε ότι δεν έγινε τίποτα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Τα προβλήματα υπάρχουν γιατί ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέσα από το πρόγραμμα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση ίσως δώσει λύσεις. Θυμάται ο κ. Σπίρτζης ότι είχαμε ζητήσει να δημιουργηθεί ένας φορέας αντιμετώπισης της συγκεκριμένης καταστροφής και δεν είχε γίνει τότε δεκτό. Γίνεται τώρα καθώς έτσι αντιλαμβανόμαστε την πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις όχι μόνο στις περιοχές που είχαν πολεοδομικά προβλήματα αλλά και σε εκείνες που δεν έχουν. Θέλουμε να βγει από εδώ ένα πρωτόκολλο διαχείρισης καταστροφών ώστε να ξέρουμε τι να κάνουμε. Η πρώτη άδεια βγήκε τον Νοέμβριο πέντε μήνες μετά την καταστροφή και ήταν για κίτρινο σπίτι».

Επίσης, ο κ. Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων - Μάτι επισήμανε την ολιγωρία της κυβέρνησης τις ώρες της τραγωδίας . «Η πολιτεία έδειξε να αιφνιδιάζεται στην διαχείριση της φωτιάς και της καταστροφής. Πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες ώστε αυτόματα να ενεργοποιούνται εξειδικευμένες εγκαυματολογικές κλινικές. Την πρώτη νύχτα διαπιστώσαμε ότι όλοι οι τραυματίες πήγαιναν στα 2 εφημερεύοντα νοσοκομεία που δεν είχαν την υποδομή για εγκαυματίες με αποτέλεσμα να στέλνουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο τους τραυματίες».

Η κυρία Βαρβάρα Κασελούρη, μέλος της επιτροπής για το Μάτι, εξήγησε ότι αν και έχει παραχθεί νομοθετικό έργο δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόοδος στην αποκατάσταση των ζημιών. Πρόσθεσε δε ότι αρκετοί πυρόπληκτοι αδυνατούν να καταθέσουν αιτήσεις αποκατάστασης των ζημιών λόγω οικονομικού κόστους. «Ο ρυθμός αποκατάστασης και ανακατασκευής είναι αργός. Έχουν εκδοθεί 500 άδειες σε σύνολο 900 αιτήσεων. Γιατί οι κάτοικοι φθάνουν στο σημείο να μην κάνουν την αίτηση; Γιατί υπάρχει γραφειοκρατία και υπέρογκα ποσά για τις διαδικασίες. Στην αρχή είχαμε ακούσει για εθελοντές μηχανικούς που ποτέ δεν είδαμε. Περίπου 10% των πληγέντων έχει θέματα με δασικές περιοχές . Όμως η πλειοψηφία δεν είναι αυτή» σημείωσε η κυρία Κασελούρη.

Ο κ. Χρήστος Αναγνώστου κάτοικος στο Μάτι υπογράμμισε ότι πρέπει πρώτα να γίνουν τα έργα υλοτόμησης, στην συνέχεια να απομακρυνθεί ο αμίαντος και στο τέλος να υπάρχουν κατεδαφίσεις ή επισκευές. «Η υλοτόμηση βρίσκεται στο 78%. Έχουμε λοιπόν χιλιάδες δέντρα και αν δεν απομακρυνθούν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις άλλες εργασίες. Οι διαδικασίες απομάκρυνσης αμιάντου είναι στο 40 – 45%. Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα και είναι στο 25%» είπε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ