2019-09-13 16:29:14
Φωτογραφία για Κτηματογράφηση: Κίνδυνος να χαθούν 84 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ
Κτηματολόγιο: Έρχονται τη Δευτέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Ανησυχεί η μικρή συμμετοχή των πολιτών

Νέες καθυστερήσεις «γράφει» το Κτηματολόγιο, με παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος να διαπιστώνουν ότι η συμμετοχή των πολιτών στην κτηματογράφηση είναι σε πολλές περιοχές από χαμηλή έως μηδενική.

Στο πλαίσιο αυτό, θα παραταθούν για 30 έως 60 ημέρες οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων του Κτηματολογίου, σε περιοχές που ήδη έχουν εξαντλήσει τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τους έξι μήνες (τρεις συν τρεις).

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, και σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αυτή θα είναι και η τελευταία παράταση που θα δοθεί, ενώ για όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Επίσης, εξετάζεται να μπλοκαριστούν τα ακίνητα τα οποία δεν διαθέτουν ΚΑΕΚ, όπως π.χ. να μην μπορούν να βγάλουν οικοδομική άδεια.


Πάντως η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η συμμετοχή στα προγράμματα της νέας γενιάς κτηματογράφησης αγγίζει μόλις το 21%.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο της κτηματογράφησης. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιαστούν σφιχτά χρονοδιαγράμματα, τα οποία είναι εφικτό να τηρηθούν. Σημειώνεται ότι εάν τα παραδοτέα τμήματα των συμβάσεων κτηματογράφησης που τρέχουν δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 84 εκατομμύρια ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014- 2020.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις - των οικισμών αυθαιρέτων - που μπλοκάρουν την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και το Κτηματολόγιο, ορίστηκε ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα ενσωματώσει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα, μέχρι το 2023 αναμένεται να αποκτήσει χρήσεις γης τουλάχιστον το 55% έως και 70% της χώρας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ