2019-09-14 02:05:17
Φωτογραφία για Ο Κάμερον σπάει τη σιωπή του και κατακρίνει τον Τζόνσον: Βασανιστικό αυτό που συμβαίνει
Σε μια περίοδο που η Βρετανία βρίσκεται στη δίνη του Brexit, με τα σκηνικά που

εκτυλίσσονται να είναι πρωτοφανή, όπως το κλέισιμο του Κοινοβουλίου και η επιμονή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αποχωρήσει από την ΕΕ υπό καθεστώς άτακατου Brexit αψηφώντας το αποτέλεσμα των ψηφοφορίων, ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον κρούει τον κώδωνα για το «no deal».

Προειδοποιεί, συγκεκριμένα, με επικριτικό τόνο προς τον Μπόρις Τζόνσον ότι ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία θα ήταν επιζήμιο για τη Βρετανία. «Είναι οδυνηρό να βλέπει τις βασανιστικές διαπραγματεύσεις για το Brexit», τόνισε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί για να αρθεί το αδιέξοδο.

Είναι η πρώτη φορά που σπάει τη σιωπή του μετά την αποχώρηση από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Την ερχόμενη Πέμπτη, μάλιστα, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, που τιτλοφορείται: «For the Record» (Για την Ιστορία).


Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που θα μείνει στην Ιστορία ως ο Βρετανός πρωθυπουργός που στην θητεία του διεξήχθη το Brexit, δήλωσε ότι δεν λυπάται που προκήρυξε το δημοψήφισμα του 2016 για την παραμονή ή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι αν σκέφτεται «καθημερινά» τις συνέπειες του.

«Φέρθηκε αποκρουστικά ο Μπόρις»

Ο Κάμερον ήταν εκείνος που το 2013 είχε υποσχεθεί αυτές τις διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ευρωσκεπτική πτέρυγα του Συντηρητικού του κόμματος και την ανατρέψει την άνοδο του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού Ukip, του Νάιτζελ Φάρατζ.

«Το σκέφτομαι κάθε μέρα (...) και το γεγονός ότι χάσαμε και τις συνέπειες (...), και ανησυχώ απεγνωσμένα για το τι θα συμβεί στο μέλλον», δήλωσε ο πρώην αρχηγός των Τόρις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον σημερινό πρωθυπουργό και πρώην συμφοιτητή του Μπόρις Τζόνσον ότι συμπεριφέρθηκε «αποκρουστικά» όταν ηγήθηκε της προεκλογικής καμπάνιας υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016.

«Μερικοί άνθρωποι δεν θα με συγχωρήσουν ποτέ για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. Άλλοι που το διοργάνωσα και το έχασα», παραδέχεται. Υπάρχουν όμως και «όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήθελαν ένα δημοψήφισμα και ήθελαν την έξοδο (από την ΕΕ), οι οποίοι είναι ευτυχείς που μια υπόσχεση έγινε και τηρήθηκε».

Έχει μετανιώσει για κάτι ο Ντέιβιντ Κάμερον;

«Αυτό που προσπάθησα να πω στο βιβλίο είναι να εξηγήσω γιατί νομίζω ότι ήταν αναπόφευκτο», λέει. «Η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά», πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι δέχθηκε «τεράστια πολιτική πίεση. Η χώρα ήταν διχασμένη για το αν θα πρέπει να ανήκει στην ΕΕ και πριν το δημοψήφισμα» υποστήριξε.

Το 2016, ο πρώην πρωθυπουργός είχε αγωνιστεί για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση και παραιτήθηκε μετά τη νίκη του Brexit, μετά από έξι χρόνια παραμονής στην πρωθυπουργία. Έπειτα αποσύρθηκε από την πολιτική.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ