2019-09-18 20:03:43
Φωτογραφία για Τουρκία: «Γαλάζια Πατρίδα» έως τη Μύκονο και την Πάρο θέλει σύμβουλος του Ερντογάν
«Πολύ μετριοπαθή» και «όχι σωστό» χαρακτηρίζει τον προκλητικό χάρτη της λεγόμενης

«Γαλάζιας Πατρίδας», μπροστά στον οποίον φωτογραφήθηκε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και συνταγματάρχης ε.α., Ουμίτ Γιαλίμ, και εξ απορρήτων σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Σχολιάζοντας τα σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο Γιαλίμ, τα τοποθετεί δυτικά του 24ου Μεσημβρινού, περιλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο Πέλαγος, ακόμη και τις… Κυκλάδες.

Όπως υποστηρίζει ο πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τα θαλάσσια τουρκικά σύνορα είναι 85 χιλιόμετρα δυτικότερα από αυτά της «Γαλάζιας Πατρίδας» και συγκεκριμένα στον 24ο μεσημβρινό και όχι στον 25ο, περιλαμβάνοντάς μέσα σε αυτά ελληνικά νησιά όπως τη Μύκονο, την Αμοργό, τη Νάξο, την Πάρο κ.α.

«Ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τη "Ναυτική Ακαδημία" στις 31 Αυγούστου 2019, παρουσία του Τούρκου προέδρου, έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών ενώ αυτός που είχε δημοσιεύσει το 1974 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 Μοιρών ανατολικά» γράφει ο Γιαλίμ, προειδοποιώντας πως εάν εφαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία θα χάσει σημαντικά «δικαιώματα» στο Αιγαίο, όπου της ανήκουν -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του- 550 χιλάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη θάλασσα και 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στον εναέριο χώρο.

Ο Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην Γ.Γ
. του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, αρθρογραφεί τακτικά στην εθνικιστική εφημερίδα Sözcü, προωθώντας ακραίες θεωρίες κατά Ελλάδας και Κύπρου. Διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αν και δημόσια τον επικρίνει για την «φιλελληνική» πολιτική του, και συνομιλεί τακτικά με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρο του «συγκυβερνώντος» Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Ο Γιαλίμ είναι ο «πατερας» της θεωρίας, πως η Ελλάδα «κατέλαβε» 18 «τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο Πέλαγος, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υιοθετηθεί τόσο από την τουρκική κυβέρνση, όσο και από την κεμαλική αντιπολίτευση.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ