2019-09-19 12:02:37
Φωτογραφία για Τα επόμενα βήματα για την Προανακριτική – Τι εξετάζει η ΝΔ
Η κατάθεση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποτελεί το επόμενο κοινοβουλευτικό βήμα, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Novartis. 

Το σχετικό αίτημα αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες (θα υπογράφεται από 30 βουλευτές), ενδεχομένως μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική.

Ακολούθως θα οριστεί συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα κληθεί με απλή ψηφοφορία (σε μυστική ψηφοφορία) να αποφασίσει εάν θα συγκροτηθεί η επιτροπή. Μολονότι ακόμα τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, αρκετοί εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται να πει «όχι», υπό το πρόσχημα ότι η διερεύνηση δεν περιλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά μόνο τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, από τα μέσα Οκτώβρη, ίσως και νωρίτερα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Επιτροπής, με την κλήση μαρτύρων καθώς και των εμπλεκόμενων προσώπων και δη του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης
. Εφόσον, πάντως, η Επιτροπή διαπιστώσει ότι όντως έχει την αρμοδιότητα, τότε δεν αποκλείεται να καλέσει και τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες για εξέταση, όπως επίσης και ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Εάν κριθεί ότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα, τότε οι κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις θα είναι σαφώς λιγότερες, όπως συνέβη στην περίπτωση των 10 πολιτικών προσώπων, πριν από μερικούς μήνες, όπου απλά συζητήθηκε η αρμοδιότητα για να επιστρέψει εν τέλει η δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Πολλά, πάντως, θα κριθούν από το αδίκημα που θα καταλογίσει η Νέα Δημοκρατία στον κ. Παπαγγελόπουλο. Προς στιγμήν η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αν και στο παρασκήνιο ήδη κυκλοφορούν δύο πιθανές περιπτώσεις. Το πρώτο είναι η ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, η οποία όμως έχει τελεστεί κατά τη ΝΔ από την Ελένη Τουλουπάκη, και το δεύτερο η πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα.

του κ.Αλ.Διαμαντή
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ