2019-09-19 20:08:38
Φωτογραφία για Ο συνδυασμός μπαχαρικών που καταπολεμά τη φλεγμονή και τον πόνο
Η έρευνα υποστηρίζει πως ο συνδυασμός της πιπερίνης στο μαύρο πιπέρι και της κουρκουμίνης στον κουρκουμά μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση κατά 2.000%

Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το μαύρο πιπέρι έχουν σημαντικά ενεργά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση τους, ενώ καταπολεμούν και διάφορες νόσους.

Οι κυριότερες χημικές ενώσεις στον κουρκουμά λέγονται κουρκουμινοειδή με την κουρκουμίνη, να αποτελεί το πιο δραστικό και πιθανότατα το πιο σημαντικό συστατικό.

Ως μία πολυφαινόλη, η κουρκουμίνη έχει σοβαρά πλεονεκτήματα στην υγεία καθώς είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Ωστόσο, ένα από τα κυριότερα προβλήματα της κουρκουμίνης είναι πως δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

Από την πλευρά του, το μαύρο πιπέρι περιέχει τον βιοδραστικό παράγοντα, πιπερίνη, η οποία είναι αλκαλοειδές. Η πιπερίνη έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας και των πονοκεφάλων ενώ έχει σημαντική επίδραση στην πέψη και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, το πιο σημαντικό όφελός της ενδέχεται να είναι η ικανότητά της να ενισχύει την απορρόφηση κουρκουμίνης.


Η ελάχιστη απορρόφηση της κουρκουμίνης από το κυκλοφορικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των σημαντικών δράσεών της. Η προσθήκη μαύρου πιπεριού μπορεί να βοηθήσει. Η έρευνα υποστηρίζει πως ο συνδυασμός της πιπερίνης στο μαύρο πιπέρι και της κουρκουμίνης στον κουρκουμά μπορεί να ενισχύσει θεαματικά την απορρόφηση της κουρκουμίνης. Μία μελέτη μάλιστα δείχνει πως η προσθήκη 20mg πιπερίνης σε 2g κουρκουμίνης αύξησε σημαντικά την απορρόφηση της τελευταίας.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Όπως έχει προαναφερθεί η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι μάλιστα τόσο αποτελεσματική που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει έχει ίδια δύναμη με ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες που αυτά διαθέτουν.

Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι ο κουρκουμάς ενδέχεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Από την πλευρά της η πιπερίνη έχει φανεί πως έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Βοηθά στην απευαισθητοποίηση ενός συγκεκριμένου υποδοχέα πόνου στο σώμα ο οποίος θα μπορούσε να μειώσει τα συναισθήματα δυσφορίας. Όταν συνδυάζονται, πιπερίνη και κουρκουμίνη αποτελούν ένα πανίσχυρο αντιφλεγμονώδες δίδυμο το οποίο μπορεί να βοηθήσει για τη μείωση της δυσφορίας και του πόνου.

Επίσης η κουρκουμίνη έχει δείξει υποσχόμενη αντικαρκινική δράση, ενώ η πιπερίνη από την πλευρά της φαίνεται πως παίζει επίσης ένα ρόλο στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Βοηθά στην πέψη

Η ινδική παραδοσιακή ιατρική έχει βασιστεί στον κουρκουμά για την ενίσχυση της πέψης για χιλιάδες χρόνια. Οι σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν αυτή τη χρήση δείχνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι σπασμοί του εντέρου και το φούσκωμα.

Η πιπερίνη έχει δείξει ότι ενισχύει τη δραστηριότητα πεπτικών ενζύμων του εντέρου, που βοηθά στην ταχύτερη και ευκολότερη πέψη.

Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά και της πιπερίνης ενδέχεται να βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου κάτι που είναι σημαντικό και χρήσιμο για την πέψη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ