2019-09-20 07:00:49
Φωτογραφία για Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία; Ποιους αφορά;
Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία; Ποιους αφορά; Την πρόθεση της κυβέρνησης αποκάλυψε στη Βουλή, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Επαναφέρει το παλαιότερο καθεστώς για τους αντιρρησίες συνείδησης η κυβέρνηση, αυξάνοντας την εναλλακτική θητεία.

Επί της ουσίας επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε για τους αντιρρησίες συνείδησης πριν τη νομοθετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εναλλακτική θητεία ανερχόταν στους 15 μήνες. Η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε μειώσει στους 12 μήνες.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν θα τεθεί στο αρχείο η υπόθεση της κλοπής στρατιωτικού υλικού στη Λέρο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διέψευσε σχετικές φήμες, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικές» και απέδωσε τις καθυστερήσεις στην έρευνα στο γεγονός ότι είναι πολλοί οι μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν.


Σε ποιές χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία;

Στην Ελλάδα και την Κύπρο το έχουμε λίγο...στάνταρ, αλλά η στρατιωτική θητεία μόνο δεδομένη δεν είναι για την υπόλοιπη Ευρώπη!

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχουν καθαρά επαγγελματικό - μισθοφορικό στρατό, ενώ υπάρχουν και χώρες χωρίς καθόλου ένοπλες δυνάμεις.

Για να τα δούμε όμως πιο συγκεκριμένα:

Η αντιστοιχία χρώματος - θητείας έχει ως εξής:

Όπως βλέπουμε, η Ισλανδία δεν διαθέτει καν ένοπλες δυνάμεις. Αντίστοιχα και η Ανδόρρα, το Λιχτενστάιν και το Βατικανό, τα οποία δεν διακρίνονται στον χάρτη.

Μη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει η συντριπτική πλειοψηφία της ηπείρου με Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σαν Μαρίνο, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Λουξεμβούργο και Λετονία να την έχουν απορρίψει.

Σχέδιο για κατάργηση έχουν επίσης η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Ακολουθούν κάποιες χώρες στις οποίες υπηρετεί λιγότερο από το 20% του στρατεύσιμου πληθυσμού, ούτως ώστε να υπάρχει ένας μίνιμουμ αριθμός. Αυτές είναι η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Τέλος, αυτές που έχουν υποχρεωτική στράτευση είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ελβετία και η Φινλανδία. Βέβαια, όλες οι χώρες πλην της Ελλάδας δίνουν την επιλογή ένοπλης, άοπλης ή πολιτικής θητείας με ανάλογο διάστημα.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ