2019-09-22 17:37:18
Φωτογραφία για Mazda CX-3 AWD SKYACTIV-D 1.8 Auto
Το Mazda CX-3 δεν χρειάζεται να προσπαθήσει ιδιαίτερα για να πείσει ότι ακολουθεί ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που έχει χαράξει η πλειονότητα των υπόλοιπων B-SUV. Το βλέμμα δύσκολα θα προσπεράσει την τόσο αρμονικά δοσμένη έκφραση της σχεδιαστικής φιλοσοφίας KODO που κρύβεται πίσω κάθε σύγχρονο Mazda. Η λογική του -πιο πρακτικού- ενός όγκου αμαξώματος έχει εμπλουτιστεί με το ύφος ενός σπορ hatchback, χωρίς πάντως να λείπουν τα απαραίτητα για την κατηγορία στοιχεία, όπως το αυξημένο ύψος και οι περιμετρικές ποδιές σε συνδυασμό με τα προστατευτικά πλαστικά στους θόλους.

Το όνομα μάλλον λειτουργεί παραπλανητικά, αφού δημιουργεί συνειρμούς με το Mazda 3. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για το απελευθερωμένο alter ego του μικρού Mazda 2, με το οποίο το CX-3 μοιράζεται το ίδιο πάτωμα -με το ίδιο μεταξόνιο- και την πλειονότητα των μηχανικών μερών, με τις κατάλληλες προσαρμογές που απαιτεί ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου
. Για παράδειγμα, η αρχιτεκτονική της ανάρτησης είναι όμοια για τα δύο μοντέλα, όμως προκειμένου να αντισταθμιστεί δυναμικά η αύξηση της απόστασης του κέντρου βάρους από το ψηλότερο κατά 40 mm ύψος έχουν τοποθετηθεί πιο σφιχτά σινεμπλόκ, ενώ αμορτισέρ και ελατήρια έχουν διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα, το βήμα της κρεμαγιέρας έχει μακρύνει κατά 7% προκειμένου να αποφευχθεί η νευρικότητα που προσδίδει σε ένα ψηλό SUV ένα πολύ γρήγορο τιμόνι. Ειδικά για τις τετρακίνητες εκδόσεις του CX-3, όπως αυτή της δοκιμής μας, έχει εξελιχθεί ένα διαφορικό με πιο κόμπακτ διαστάσεις και χαμηλότερο κατά 20% βάρος από αυτό των μεγαλύτερων τετρακίνητων μοντέλων.

Αντικειμενικά το αυξημένο ύψος του CX-3 υπάρχει για να προσφέρει μια επιπλέον ευκολία και ελευθερία κίνησης σε σχέση με ένα συμβατικό μοντέλο, όμως η σχετικά σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης και η κοφτή απόσβεση των ανωμαλιών προσδίδουν μια περισσότερο ασφάλτινη διάθεση. Το CX-3 έχει πιο οδηγοκεντρική προσέγγιση σε σχέση με την πλειονότητα των ανταγωνιστών. Το σαφές και γρήγορο τιμόνι, το ζωντανό εμπρός μέρος και η ακρίβεια των αντιδράσεων, σε συνδυασμό με την εξαιρετική πρόσφυση της τετρακίνητης έκδοσης και την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος διαχείρισης της δυναμικής συμπεριφοράς, G-Vectoring Control, χαρίζουν στο CX-3 έναν πιο ενθουσιώδη οδηγικό χαρακτήρα. Ο νέος 1.800άρης πετρελαιοκινητήρας, SKYACTIV-D αρχικά δημιουργεί ερωτηματικά με την αναντιστοιχία χωρητικότητας και απόδοσης στα χαρτιά. Στην πράξη, όμως, οι 115 PS αποδεικνύονται επαρκείς για να δώσουν σβέλτες επιδόσεις, ενώ η ροπή των 27,5 kgm προσδίδει ζωντάνια από χαμηλά και το μόνο που ίσως ζητήσεις είναι λίγη παραπάνω σπιρτάδα στην απόκριση του αυτόματου κιβωτίου, που ωστόσο έχει ποιοτική και προοδευτική λειτουργία. Μόνο αγκάθι είναι η τραχύτητα του θορύβου που φτάνει στην καμπίνα, διαταράσσοντας την κατά τα άλλα ιδιαίτερα ποιοτική αύρα που απολαμβάνεις στο εσωτερικό.

Αρκετές φορές έχουμε σημειώσει ότι τα περισσότερα B-SUV -ακόμα και premium κατασκευαστών- αφήνουν την αίσθηση πως εσκεμμένα δεν μοιράζονται την ίδια ποιοτική φροντίδα με τα άμεσα συγγενικά τους supermini. Το CX-3 αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον άτυπο κανόνα. Τα ποιοτικά μαλακά πλαστικά δεν περιορίζονται μόνο στην επιφάνεια του ταμπλό, αλλά πρωταγωνιστούν και στις επενδύσεις στις πόρτες, ενώ οι προσεγμένες λεπτομέρειες από δέρμα, ύφασμα και αλουμίνιο στο φινίρισμα αφήνουν μια ποιοτική επίγευση, που μάλιστα παντρεύεται με αυτή την ιαπωνική αίσθηση αφθαρσίας. Το σχεδιαστικό μοτίβο ακολουθεί την ίδια λιτή αλλά λειτουργική και εργονομικά εύστοχη λογική που κυριαρχεί σε όλα τα μοντέλα της Mazda. Η εξαιρετική θέση οδήγησης συνδυάζεται με μια ευκολία στους χειρισμούς, δημιουργώντας ευχάριστη αίσθηση οικειότητας από την πρώτη επαφή. Το γεγονός ότι τα γραφικά της κεντρικής οθόνης αφής δείχνουν κάπως ξεπερασμένα δεν αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες του συστήματος πολυμέσων, που έχει εύκολο χειρισμό και προσφέρει όλες τις σύγχρονες λειτουργίες συνδεσιμότητας. Το σύγχρονο τεχνολογικό υπόβαθρο του CX-3 επεκτείνεται και στο σύνολο των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, που περιλαμβάνει το πακέτο ασφαλείας.

Το μικρό SUV της Mazda είναι από τις πιο όμορφες παρουσίες της κατηγορίας. Ο δυναμισμός που αποτυπώνεται όχι μόνο στην εικόνα αλλά και στον χαρακτήρα μπορεί να κερδίσει όσους αναζητούν κάτι που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Το CX-3 προσφέρει την ελευθερία ενός SUV χωρίς υποχωρήσεις στη διαμόρφωση του οδηγικού προφίλ, καταθέτοντας την ακρίβεια και την πληρότητα ενός καλού hatchback με οδηγοκεντρικό πρόσημο. Ολα τα παραπάνω πλαισιώνονται και από τη ζηλευτή για την κατηγορία ποιότητα, συνθέτοντας μια πρόταση με ουσιαστικά ξεχωριστό χαρακτήρα. Πιο δύσκολος αντίπαλος του CX-3 είναι o ίδιος του ο εαυτός, καθώς, παρά τον πλούσιο εξοπλισμό που συνοδεύει όλες τις εκδόσεις, η τιμολογιακή του τοποθέτηση βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της κατηγορίας. Είναι δεδομένο ότι τα 33.211 ευρώ της τετρακίνητης αυτόματης έκδοσης με τον 1.8 SKYACTIV-D που δοκιμάσαμε καθιστούν το συγκεκριμένο CX-3 αρκετά ειδική επιλογή, οπότε το μεγαλύτερο βάρος της εκπροσώπησης αναμένεται να πέσει στην προσθιοκίνητη, χειροκίνητη έκδοση που ξεκινά από τα 19.060 ευρώ με τον δίλιτρο βενζινοκινητήρα SKYACTIV-G, και από τα 24.263 ευρώ με τον 1.8 SKYACTIV-D.

KEY TECH

Ο μικρός πετρελαιοκινητήρας της Mazda πρόσφατα ανέβηκε από τα 1.5 στα 1.8 λίτρα, στοχεύοντας κυρίως στην περαιτέρω μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Διαθέτει υπερτροφοδότη μεταβλητής γεωμετρίας για βέλτιστη απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών. Σημαντική συμβολή στην απόδοση έχει και η τεχνολογία Rapid Multi-stage Combustion, η οποία χρησιμοποιώντας πιεζοηλεκτρικούς εγχυτήρες πολλαπλών οπών δημιουργεί τέσσερα διαδοχικά στάδια ψεκασμού του καυσίμου στον θάλαμο, βελτιώνοντας έτσι την καύση με παράλληλη μείωση των κραδασμών. Τα έμβολα του κινητήρα έχουν προφίλ νέας σχεδίασης, το οποίο αποτρέπει την εναπόθεση καυσίμου στα τοιχώματα του κυλίνδρου. Το μεγαλύτερο κέρδος από την αύξηση της χωρητικότητας του κινητήρα εντοπίζεται στη μείωση των εκπομπών NOx, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στην αύξηση της παροχής οξυγόνου. Σε συνδυασμό με τον ενσωματωμένο καταλύτη οξειδίων του αζώτου, ο SKYACTIV-D καταφέρνει να είναι σύμφωνος με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων Euro 6d-TEMP.

ΝΑΙ

ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΣΤΟΝ ΟΔΗΓΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΟΧΙ

ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

ΣΤΗΝ ΤΡΑΧΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

CAR

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ, ΑΚΡΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ CX-3 ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ MAZDA ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ SUV

TECH

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.759 cc, i4, TURBO DIESEL, 115 PS @ 4.000 rpm, 27,5 kgm @ 1.600-2.600 rpm

ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, 6 ΣΧΕΣΕΩΝ

ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (Ε) / ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ (Π)

0-100 KM/H: 11,5’’

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 179 km/h

ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ TEST: 7,8 lt/100 km

CO2: 137 g/km ()

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.275/1.765/1.535 mm

ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.570 mm

ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 350 lt

ΒΑΡΟΣ: 1.332 kg

ΤΙΜΗ: ΑΠΟ €33.211
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα περίεργα των ημερών...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα περίεργα των ημερών...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ