2019-09-26 13:05:36
Φωτογραφία για Matra Djet του Γιούρι Γκαγκάριν;
 Το Matra Djet ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που διέθετε τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο και την κίνηση πίσω. Ο Γιούρι Γκαγκάριν οδήγησε ένα τέτοιο.

Τώρα μπορείτε επίσης κι εσείς να το αποκτήσετε, χάρη στη δημοπρασία της RM Sotheby’s.

Το Matra Djet, το οποίο εισήχθη το 1962, ήταν το πρώτο σπορ αυτοκίνητο με τον κινητήρα στο κέντρο, στον κόσμο. Ουσιαστικά ήταν ο οιωνός για τις μυθικές DeTomaso Vallelunga, Lamborghini Miura και Ferrari 250 LM που ακολούθησαν, έθεσε τις βάσεις για την απόδοση των αυτοκινήτων παραγωγής στις επόμενες δεκαετίες, αποδεικνύοντας τα ανώτερα χαρακτηριστικά του. Αυτό το κομμάτι βρίσκεται σε σχεδόν τέλεια κατάσταση και έρχεται προς πώληση στη δημοπρασία της RM Sotheby στην Πορτογαλία αυτό το Σαββατοκύριακο. Όποιος δύναται θα πρέπει να το προσθέσει στην πανάκριβη συλλογή του. Το Djet σχεδιάστηκε αρχικά από τους René Bonnet και Charles Deutsch, και πωλήθηκε κάτω από την Automobiles Rene Bonnet. Το 1964, η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία Matra αγόρασε την εταιρεία και συνέχισε να πωλεί το Djet αμετάβλητο. Σύμφωνα με τον Hagerty, μόλις 1495 Djet κατασκευάστηκαν από τη Matra, ενώ ένας άγνωστος (αλλά πολύ μικρότερος) αριθμός κατασκευάστηκε από την εταιρία του René Bonnet.


Το αυτοκίνητο χρησιμοποίησε ένα σωληνοειδές σκελετό “σπονδυλικής στήλης” που υποστηριζόταν από fiberglass. Είχε μια πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση, καθώς και τέσσερα δισκόφρενα και σύστημα διεύθυνσης με κρεμαγιέρα. Τα περισσότερα Djet τροφοδοτήθηκαν με 4κύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα 1.100 cc της Renualt και ισχύ πάνω από 70 ίππους, οι οποίοι έφταναν στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου τεσσάρων σχέσεων, (αν και μικρός αριθμός των μεταγενέστερων μοντέλων παράχθηκε με κινητήρα 1.255 cc και 90 ίππους). Η εταιρία που αναλαμβάνει τη δημοπρασία αναφέρει πως το Djet ήταν η ιδανική πρώτη επιλογή για τους επίδοξους οδηγούς αγώνων. Ίσως το πιο διάσημο Djet ήταν εκείνο που δωρίστηκε στον Σοβιετικό αστροναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, το πρώτο άτομο που πάτησε το πόδι του στο διάστημα.

Το αυτοκίνητο που βλέπετε εδώ είναι ένα Djet V, βαμμένο στο δημοφιλές γαλλικό αγωνιστικό μπλε χρώμα με τον κινητήρα των 1.100 cc. Κρίνοντας από τις εικόνες, όλα φαίνονται να είναι σε άριστη κατάσταση, οπότε υποψιαζόμαστε πως θα είναι εξίσου ωραίο να το οδηγείς, ακόμη και σήμερα. Οι εκτιμήσεις της RM Sotheby’s υπολογίζουν τιμές που θα προσεγγίσουν τα 40.000 ευρώ στη δημοπρασία συλλογής Sáragga στην Πορτογαλία στις 20 Σεπτεμβρίου 2019. Φαίνεται καλό deal για ένα αυτοκίνητο με τεράστιο ενδιαφέρον.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ